Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Λευκάδα (3)


 Ο οίκος του ...Ορφέα 

 Ανημπόρια και παραδοχή. 



                                                                "(...) της ύπαρξής τους το μεγάλο αστάχυ
                                                    που γέρνει πια με θείαν αταραξία!"

                                                                  Άγγ. Σικελιανού, από τα "Ορφικά"





Οι "ενημερωτικές" πινακίδες, που αναρτούν οι Δήμοι σε επίκαιρα σημεία των πόλεων ώστε τάχα να πληροφορούν τους επισκέπτες για τη θέση αξιοθέατων και αξιομνημόνευτων σημείων στην περιοχή τους, δεν μου έχουν αφήσει ως τα σήμερα και τις καλύτερες των εντυπώσεων. Άλλοτε δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ποιο είναι το κατευθείαν ίσια, το δεξιά ή αριστερά και οπωσδήποτε κάποτε νιώθεις πως σου δείχνουν αόριστα κάπου επάνω... Προς το "επέκεινα" και το αδιαπέραστο χάος ίσως.

Ψάχνοντας για το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, αντίκρισα εμπρός μου το παρακάτω σύμπλεγμα. Μάλλον βρισκόμουν κοντά στο σημείο που γύρευα. 





Κάνοντας λίγα μόλις μέτρα έπεσα μπροστά σε δυο ξύλινες ξεχαρβαλωμένες πόρτες από φτηνό σανίδι. Όμως  είδα πάνω τους δυο, χειροποίητες μάλλον, κλειδαριές που η σκουριά και ο καιρός τις είχαν πλέον μετατρέψει σε έργα μοντέρνας τέχνης. Βάλθηκα να τις φωτογραφίζω.






Λίγα βήματα πιο κει ένας προαύλειος-περίβολος χώρος  περιφραγμένος πρόχειρα. Στη σιδεριά η αναγγελία κάποιου πολιτιστικού φορέα της περιοχής για μια παράσταση  της όπερας "Ορφέας και Ευριδίκη". 




Κι ο τοίχος του σπιτιού με ένα θλιβερό βεραμάν χρώμα να φιλοξενεί το σκηνικό. Ο δρόμος για το βασίλειο του Άδη σαν να έμπαζε μέσα  στο σπίτι από την αυλή εκείνη... 



Με τα λίγα με τα πολλά και ρωτώντας κάποιον πρόθυμο άνθρωπο σ΄ένα μπαλκόνι, πληροφορήθηκα πως το σπίτι αυτό ήταν το σπίτι που έψαχνα. Το σπίτι του Σικελιανού στη Λευκάδα… Το αντίκρισα ήρεμα, παραδομένο στη βουβή και αμείλικτη διεργασία του χρόνου. Σημείο των καιρών. Έκφραση των ηθών. 

Άλλη μια εύγλωττη απεικόνιση της εθνικής μας ανημπόριας και της μοιραίας παραδοχής πως "ηττήθημεν κατά Κράτος"...


                                                    
                                                                                                              NΩΝΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ


2 σχόλια:

  1. Και τα λεφτά της Εύας, που θα μπορούσαν να το συντηρήσουν εσαεί, εξανεμίστηκαν όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Καλό χειμώνα" Νίκο!
      Ευτυχώς έχουν απομείνει τα σπίτια των Σικελιανών στην Αίγινα και στους Δελφούς...
      Για το -τωρινό- ερείπιο της Λευκάδας εγκαίρως προβλέποντας προσπάθησε -ματαίως φυσικά- και ο ντόπιος ποιητής Δ. Σολδάτος.

      Διαγραφή