Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Θάνατος είναι…




                                              Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com


Δια χειρός λοιπόν Σπυρίδωνος-Αδόνειδος επέρχεται η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση στην Υγεία. Εκτός από τον Ουκρανό καθηγητή της ιατρικής Σχολής, που επιμελήθηκε την τελική εισήγηση της Task Force, οι  εδώ υποεπιτροπές από παρέες διαφόρων μαχαλάδων και ειδικών στο χώρο της υγείας με σύνθεση από παντελώς αγνώστους καθηγητές  Πανεπιστημίου, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες και επιμελητές στο ΕΣΥ εκπόνησαν -αμισθί λέγεται και με αλτρουϊσμό- τις δικές τους εισηγητικές εκθέσεις που συχνά ...κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους.

Παρόμοιες βέβαια εργασίες -σχέδια έχουν εκπονηθεί και συζητηθεί κατά το παρελθόν κι άλλες από το 1995 και μετά. Όλες τείνουν προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και  αναδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχονταν επί δεκαετίες από το δίκτυο των δομών του δημοσίου (πρώην ΙΚΑ, νυν μονάδες ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας της επικράτειας) και από το σύνολο των ιδιωτών γιατρών της χώρας. «Η μεγάλη μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας αυτή τη φορά συμβαίνει με ταχείς ρυθμούς κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου και της «Τρόϊκα». Τίποτε όμως δεν παραδόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, απλώς τα πορίσματα των επιτροπών διέρρευσαν τεχνηέντως στον τύπο  και έγιναν γνωστά.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η μεταρρύθμιση που θα λέγεται ΠΦΥ (Πρωτόβαθμιος Φορέας Υγείας) προβλέπει στην εγκαθίδρυση ενός  συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας όπου ο ΕΟΠΥΥ (εννοείται χρεοκοπημένος -χωρίς λεφτά! ) θα μετατραπεί σε «αγοραστή» (sic) Υπηρεσιών Υγείας. Για την ιστορία και μόνον θα αναφέρω πως η αξιοπιστία των κλάδων Υγείας των ταμείων και ο ΕΟΠΥΥ δοκιμάστηκε ήδη σε δυό στάδια από το 2008 και μετά. Οι οφειλές των ΟΠΑΔ, ΤΑΥΤΕΚΩ κλπ ταμείων από το 2008 δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμα ενώ ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε τους πρώτους  5 μήνες του τρέχοντος έτους αποδίδοντας στους «συμβεβλημένους συνεργάτες» του (κλινικές, γιατρούς, εργαστήρια) το …15% του οφειλόμενου ποσού.

 Όπως ακριβώς σε μια νύχτα το δίδυμο Λοβέρδου-Βουδούρη γέννησαν τον πρόχειρο  και θνησιγενή ΕΟΠΥΥ (το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου του 2011)  έτσι φαίνεται πως κι ο νυν Υπουργός (Άδωνι εν οδώ αλληλούϊα…)  αφού προβεί στην τάχιστη αξιολόγηση εντός 15 ημερών  5.500 γιατρών και των μονάδων που αυτοί υπηρετούν θα ιδρύσει τον νέο φορέα. Οι μονάδες ΕΟΠΥΥ κλείνουν, 10.000 εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας βουβά  θα λάβουν τα ειδοποιητήρια-φύλλα πορείας (απόλυση, μετακίνηση, διαθεσιμότητα  σχεδόν όλα τους με την ίδια σημασία)  και ο λαός θα αποκτήσει οριστικά πια την περίθαλψη που του αξίζει στο χρεοκοπημένο αυτό  κράτος.

3.000 κανονικοί -αρκετοί κατ’ όνομα μονάχα- γενικοί  γιατροί (General practioners)  θα βαφτιστούν με τον αναχρονιστικό όρο του "οικογενειακού γιατρού" (family doctor)  που παραπέμπει στην γένεση του περίλαμπρου Εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας  κατά την  δεκαετία του '60. Στο νέο σύστημα ο Οικογενειακός γιατρός θα κληθεί να έχει γνώμη ζωής και  θανάτου πάνω σε όσους "έχει χρεωθεί" και αυτός μόνον θα μπορεί να παραπέμπει στον ειδικό γιατρό που τώρα πια θα βρίσκεται στις δομές της δευτεροβάθμιας κλίμακας της υγείας. Ήδη στο Γερμανικό σύστημα Υγείας το ραντεβού με τον Νευρολόγο ορίζεται στους 3 περίπου μήνες και οι εφημερίες των κλινικών γεμίζουν από διεκπεραιώσεις «χαζών» περιστατικών.

Μετά από είκοσι χρόνια -ευδόκιμη- θα την όριζα υπηρεσία αντί του λογικού "μετά λύπης μας σας πληροφορούμε ότι... "  Και, "σας  ευχαριστούμε  για τις εως τώρα υπηρεσίες σας"  βλέπω να μου σερβίρεται  κατάμουτρα η ύβρις και όσα επιτιμητικά ξεστόμισε ο εφημερεύων-διανυκτερεύων υπουργός στην τηλεόραση  για τους χειρουργούς του πρώην ΙΚΑ ("θα εμπιστευόσασταν εσείς κύριε Παπαδάκη το παιδί σας… κλπ. , κλπ").

Μέσα σε πλήθος -το ξέρω- ανακρίβειες και τσιριχτές μεγαλοστομίες (όπως «στον ΕΟΠΥΥ έχουμε 200 πλαστικούς χειρουργούς» -κι ας έχει 220 όλη η Ελλάδα και το ΙΚΑ μονάχα 12 που προέκυψαν πιθανότατα από νοσοκομείο του ΙΚΑ που έκλεισε- όπως και οι 5 αναισθησιολόγοι που πάλι ανεκάλυψε στις δομές ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ …) θα στηθεί το σκηνικό του «ξαφνικού θανάτου».
 

Τον έχω εμπρός μου στο γραφείο -όπου ασκώ την όποια  ιατρική μου- τον ηλικιωμένο αυτόν άνθρωπο. Δεν είμαι σε θέση να του πω πια τίποτε. Ίσως και δεν θα καταλάβει. Με ρωτάει πότε να κλείσει το επόμενο ραντεβού. Θα  αφήσω αυτή την χάρη να την έχει ο πολυπράγμων Άδωνις Γεωργιάδης και που - κατά τη ρήση δυστυχώς και αγαπημένου φίλου- «έχει πιάσει για πρώτη φορά τον ταύρο από τα κέρατα».

Εγώ ...πιάνω τον εαυτό μου να ψιθυρίζει του στίχους του Νίκου Καρούζου:


(...) - κόσμος πολὺς ἀπόξω περιμένει

κ᾿ ἐγὼ δὲν ἔχω κἂν οὔτε φράση

κι ἂν ἤθελα κάτι: νὰ πάγαινα στὸν ἀνοιχτό μου

τάφο περπατώντας

νὰ πήδαγα μέσα τὴν ὥρα τὴν ἔσχατη

καὶ τὰ φτυάρια στὰ γρήγορα νὰ μὲ κουκούλωναν ἕως

τὴν ἀπώλεια τῆς εἰκόνας μου.

 

5 σχόλια:

  1. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Ο δικτάτωρ Παπαδόπουλος είχε πει ότι θα γίνει σεισμός στην υγεία και δεν έγινε. Τώρα γίνεται. Το ερώτημα είναι ποια σπίτια θα καταρρεύσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Νώντα,
    καθώς η σχέση μου με τα πράγματα είναι επισφαλής, η ρήση μου για τον ΄Αδωνι δεν είχε σε καμιά περίπτωση την θετική όψη που της προσδίδεις. (Αν θυμάμαι μάλιστα είχε ειπωθεί με ερωτηματικό, αλλά τέλος πάντων). ΄Ηταν μια φράση που ελέχθη ελευθέρως στα πλαίσια μιας καθημερινής κουβέντας περί την επικαιρότητα, όπως συμβαίνει πολλές φορές μεταξύ φίλων, χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα, από εκείνες τις φράσεις που ξεχνιούνται μόλις ειπωθούν. Και είναι απορίας άξιο που έτυχε μιας ποιητικής απάντησης, και μάλιστα τόσο δραματικής. Λυπάμαι αν σε στενοχώρησα.
    Ως γνωστόν η φράση "έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα" παραπέμπει στον Θησέα και τον μινώταυρο, και φυσικά είναι εντελώς αδιανόητη μια σύγκριση με τον Αδώνιδα και τα πεπραγμένα του. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Θησέας, μήτε και Αριάδνη, για να μας βγάλουν από τον λαβύρινθο των ερειπίων μας, όπου οχι μόνον οι γνώριμοι δρόμοι γίνονται αγνώριστοι, αλλά και το ίδιο το σπίτι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι έναι αγαπημένε φίλε (ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ) !
      Κάποια στιγμή πίστεψα πως η βουκέντρα του λαϊκισμού του ανδρός σε πηρε κι εσένα που μπορέις να βλέπεις τα πράγματα απο άλλο ύψος. Ήταν κι η δική μου συναισθηματική φόρτιση -καθόλου δεν απουσιάζει κι απο αυτό δυστυχώς το κείμενο..- που χρωμάτισε με πίκρα την συγκεκριμένη αποστροφή.

      Η εκπόνηση σήμερα του "Προϋπολογισμού του 2014" βάζει τα πράγματα επακριβώς στη θέση τους. Όποιος θα έχει να πληρώσει θα επιβιώνει. Οι υπόλοιποι ...(δυστυχώς...)
      Η αταραξία με την οποία θα το δεχτουμε κι αυτό με συγκλονίζει! Ο κ. Υπουργός μας προσγείωσε με απόλυτη ειλικρίνεια και αληθινό τάλαντο στην πραγματικότητα λίγο πιο νωρίς!

      Διαγραφή
  3. Ο αγαπημένος φίλος21 Νοεμβρίου 2013 στις 7:39 μ.μ.

    Συνέχεια....
    Και ως αντίδωρο των στίχων του Καρούζου, γράφω κι εγώ κάτι που διάβασα, δεν θυμάμαι πού:

    Ο,τι λαχταράει η καρδιά
    ίσως δεν είναι άλλο
    από την όψη του ύδατος. (Κλωντέλ)
    Η δίψα της ανθρώπινης ψυχής απαιτεί όλα τα ύδατα του κόσμου. Σκέψεις, ενέργειες, η ίδια η ύπαρξη, αποτελούν γινόμενα και πηλίκα. Για να δώσει την μαρτυρία των πολλών, έπρεπε να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο. Η πίστη οικοδομείται στον έρημο και χέρσο τόπο της αναίρεσης, της καταστροφής της εικόνας του εαυτού μας που εξωτερικά προσφέρεται. Χρειάζεται δέσμευση και δαπάνη του συνόλου των ψυχικών και σωματικών του δυνάμεων σε έναν τρόπο ζωής, ανάλογο των ασκητών της ερήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ασκηθούμε!
      Θάχουμε όλο τον καιρό και όλη στη στερήση καταδικά μας.
      Ολόκληρη την έρημο αγκαλιά!

      Διαγραφή