Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχαιοκάπηλος ...συνταξιούχος ΟΓΑ!

 

"82χρονος αρχαιοκάπηλος: Στην Αμφίπολη έσκαβαν όλοι. Άνοιξα κι εγώ πολλούς τάφους"

 

 

 Πιό ..."άδειος" δεν γίνεται. Διαλύθηκε με μιας η αισιοδοξία μας στον τρίτο θάλαμο. Μπήκαν άραγε από πάνω με τα διάσημα "σουβλιά" τους; Μπήκαν από τις ..."γεωμετρικά" ανοιγμένες οπές στα προτειχίσματα; Πάντως φαίνεται πως κάποτε "μπήκαν"...

Τι κρίμα όμως! Ο τάφος αυτός ήταν μια κάποια λύσις. Μέσα σ' αυτή τη μέγγενη της απαισιοδοξίας μας. Αναρωτιέται ο Νίκος Δήμου σε άρθρο του στο Protagon "πώς θα υποδεχτούμε τα ευρήματα".  

Αμφιβολίες Αμφιπολίτου. Σφιγξ η απάντησις. Πώς υποδέχεται κανείς το ...άδειο;

Πάνω από 40 Μακεδονικοί τάφοι έχουν ανασκαφεί στην περιοχή -πριν τους αρχαιολόγους-, ήδη μεγάλες ιδιωτικές συλλογές σ' όλο τον κόσμο  και μουσεία (βλ. Μουσείο Πωλ Γκεττύ) διαθέτουν αποδείξεις των επιτευγμάτων της ιδιωτείας των ντόπιων και της ανοχής μιας διεφθαρμένης πολιτείας.

 

Unknown , Greek, 300 - 100 B.C.  Gold 7 11/16 - 9/16 x 25 3/8 in.  92.AM.89

 

Όμως ο λαϊκός τύπος ο φωτογραφημένος πριν από χρόνια με το χρυσό στεφάνι στην κεφάλα του (διαφήμιζε το ...."προϊόν" στην πλατεία!)  υποδέχθηκε  με  τ ι μ έ ς  (σε δολλάρια ή γρόσια) στις τσέπες τις ανασκαφές και τα μυστικά τους. Το έργο αυτουνού και των ομοίων του Αμφιπολιτών -αρχαιοκαπήλων αποκαλύπτουν τη διττή σημασία του να είσαι "Έλλην με τη βούλα"στα χαρτιά και κόπανος του κερατά στον καθημέραν βίο. 

Μ' άδεια λοιπόν χέρια κι αστεφάνωτα κεφάλια θα υποδεχτούμε τον νεκρό του άδειου -φοβάμαι- τάφου. 

Θα πάμε με τα καθημερινά μας! Την καμπούρα του Καραγκιόζη, την πείνα μας, το μακρύ μας χέρι, τα τρύπια μας ρούχα.
Οι πολιτικοί φυσικά με τη φρουρά τους και τα παχιά λογια.
Οι ντόπιοι της Αμφίπολης φυσικά ως ...Aμφι...ΠΟΛΙΤΑΙ  (ή μήπως Αμφι...ΠΩΛΕΙΤΑI;)



3 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον θα μας μείνουν οι Καρυάτιδες, οι Σφήγκες και ο περίβολος. Τώρα αν κάποιος εργολάβος οικοδομών μαζέψει τα μάρμαρα δεν το γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι μου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το εποικοδομητικό έργο της εκκλησίας μας, η οποία διέλυε τα αρχαία ιερά καθώς και τα ταφικά μνημεία για να κατασκευάζει ναούς. Δεν πιστεύω να σέβονταν τα ταφικά ευρήματα ή τα αντικείμενα ιεροπραξιών των αρχαίων ναών. Μάλλον θα πρέπει να έπαιζαν.. ποδόσφαιρο με δαύτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που χρειάζεται είναι προτεσταντική αντιμετώπιση - της εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης. Τίποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή