Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ασάλευτο ...μαύρο...




                                                                                                     φωτο: http://www.apodytiriakias.gr/


Καὶ τ᾿ ἄγαλμα ἀγωνίστηκα γιὰ τὸ ναὸ νὰ πλάσω
στὴν πέτρα τὴ δική μου ἀπάνω,
καὶ νὰ τὸ στήσω ὁλόγυμνο, καὶ νὰ περάσω,
καὶ νὰ περάσω, δίχως νὰ πεθάνω.
καὶ τό ῾πλασα. Κ᾿ οἱ ἄνθρωποι, στενοὶ προσκυνητάδες
στὰ ξόανα τ᾿ ἄπλαστα μπροστὰ καὶ τὰ κακοντυμένα,
θυμοῦ γρικῆσαν τίναγμα καὶ φόβου ἀνατριχάδες,
κ᾿ εἴδανε σὰν ἀντίμαχους καὶ τ᾿ ἄγαλμα κ᾿ ἐμένα.
Καὶ τ᾿ ἄγαλμα στὰ κύμβαλα, κ᾿ ἐμὲ στὴν ἐξορία.
Καὶ πρὸς τὰ ξένα τράβηξα τὸ γοργοπέρασμά μου
καὶ πρὶν τραβήξω, πρόσφερα παράξενη θυσία
ἔσκαψα λάκκο, κ᾿ ἔθαψα στὸ λάκκο τ᾿ ἄγαλμά μου [...]


                                                          Κωστής Παλαμάς  (από την «Ασάλευτη ζωή")


YΣΤΕΡΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ 
       & 
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ:
Τα αγάλματα είμαστε εμείς






Οι θεωρούμενοι πολιτισμένοι λαοί, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβανόμαστε (όπως θέλουμε  να πιστεύουμε) και εμείς, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό και την οδύνη τους για την καταστροφή των ανεκτίμητων αρχαιοτήτων από τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Καθημερινά σχεδόν εμφανίζεται μπροστά μας το αποτρόπαιο έγκλημα κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού: φανατικοί να καταστρέφουν με βαριοπούλες και τρυπάνια ιερά έργα της τέχνης του ανθρώπου.


Οι προχθεσινές υβριστικές και ανίερες πράξεις των "επαναστατών"  και "αγωνιστών", που ανενόχλητοι  βρόμισαν και αποκεφάλισαν αγάλματα και προτομές, διαφέρουν άραγε από τις πράξεις των τζιχαντιστών; Καθόλου. Θα έλεγα μάλιστα πως η δική μας ύβρις και η προσβολή του έθνους και του πολιτισμού μας είναι χειρότερη και απεχθέστερη  από τον θρησκευτικό φανατισμό.

Το κυριότερο: δεν μπορεί να μην ευθύνεται κανείς. Δεν μπορεί μια διοίκηση να είναι τόσο ανεκτική απέναντι στους υβριστές της ιστορίας μας και την ίδια στιγμή να νοιάζεται για το μέλλον μας.

                                              http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=687773



            "Άγριος τζιχαντιστής" στο Μουσείο της Μοσούλης 
            ..." ο λ ο κ λ η ρ ώ ν ε ι"...



    Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τα δικά μας μουλάρια έχουν " ο λ ο -
    κ λ η ρ ώ σ ε ι" κι αυτά με την ιέρεια  του Θεάτρου Κυβέλη...

                                                                                                  
                                                            

7 σχόλια:

  1. Νώντα, μπράβο για το κείμενο, έτσι απλά. Και για την ευαισθησία και για την ευστοχία του αποσπάσματος του χιλιοαδικημένου (σήμερα) Παλαμά. Κι εγώ λέω για τους βάνδαλους, σπάσε, εντάξει, μεγάλο μέρος από τα σημερινά δημιουργήματα χρειάζεται να καταστραφούν -με τη δική τους λογική. Το θέμα όμως είναι πως η καφρίλα των συγκεκριμένων δεν έχει όρια, αν αναλογιστούμε πως πέραν του Παλαμά κάποιοι λογικοί έσπευσαν για να σωθεί η βιβλιοθήκη. Φανταστείτε πως θα είχαμε την εικόνα να καίγεται μια βιβλιοθήκη, λες και ζούμε στην εποχή του Χίτλερ. Και ας μην μπούμε με αυτό το σκεπτικό σε μια διαδικασία να κάνουμε συγκρίσεις άστοχες για το μουτζούρωμα: τα δύο άκρα δεν συναντώνται όσο κι αν υποσυνείδητα το επιθυμούμε για να καλύψουμε δικές μας αδυναμίες ή τις αδυναμίες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Και τα παιδιά που το έκαναν αυτό, καλά κάνουν και έχουν ανατρεπτικές απόψεις, αυτό θα έπρεπε να είναι αποδεκτό, όμως μέχρι εκεί: ο πολιτισμός πάντα θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση σε λογής καφρίλες. Η εξουσία και η κάθε μορφής εκμετάλλευση είναι λογικό να είναι στόχος για τον κάθε "εξεγερμένο", έτσι όπως θεωρούν τους εαυτούς τους, αλλά μέχρι εκεί: δεν μπορούμε να τα ακυρώνουμε όλα. Δεν είναι όλα τα αγάλματα πρώην πρωθυπουργοί, δήθεν εθνικοί απελευθερωτές, βασιλιάδες και Βελλίδηδες της επικράτειας. Και μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αυτό με το οποίο ασχολήθηκε ο Παλαμάς μόνο ως ταλέντο λογίζεται, κι ας μην τον διαβάζουμε σήμερα, κι ας τον θεωρούμε μεγαλόστομο και φλύαρο. Η μελαγχολική του στάση με το χέρι στο κεφάλι θα μας υπενθυμίζει πως η τέχνη μένει αναλλοίωτη -και κάποιες φορές αιώνια- και το κάθε μουτζούρωμα πάντα θα μοιάζει με τη μαρμαρόσκονη που σκεπάζει προσωρινά το γλυπτό και την κάθε λογής αληθινή τέχνη μέχρι την τελική αποκάλυψη.

    Κώστας Δρουγαλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ’ ευχαριστώ Κώστα μου για την ...κανονική ανάπτυξη [ στην ουσία της] της ταπεινής μου παρέμβασης. Αυτά θα έπρεπε - τα ίδια ακριβώς!!!- να ’χω γραψει κάτω από την ομιλητική, μέσα στη σιωπή της, φωτογραφία του ποιητή - συμβόλου. Και να ’ταν μόνον ο Παλαμάς που "υπέστη ανήκεστον βλάβην – του ’σπασαν ως και τη μύτη..- ... Είδα το άγαλμα της Κυβέλης ακέφαλο... Κι άλλοτε ολόκληρη αυτήν τη λαμπρή δημόσια -υπαίθρια γλυπτοθήκη που αποτελεί το κέντρο της Αθήνας παραδομένη σ’ ένα ειλικρινές αισθητικό ολοκαύτωμα...
      Οι νεο-Βάνδαλοι γκρεμίζουν και καταστρέφουν ότι θα μπορούσε να μας κρατά μια ελπίδα και μια ανάσα από τον κόσμο που μας επιτρέπει -ακόμα- ν’ ανασαίνουμε.
      Κοιτάζοντας πριν από μέρες το Πολυτεχνείο ...ντυμένο ζέβρα, σκέφτηκα πότε θα έχει σειρά η Ακρόπολη σαν μια αισθητική νεο-παρέμβαση των "εξεγερμένων" ...
      Και σκέφτηκα ακόμα πόσο μακριά είμαστε από μια Μοσούλη των τζιχαντιστών με τούτους εδώ πλέον σαν μπροστάρηδες... Καθόλου μακριά. Όλα θα τα κάνουν με την ώρα τους τα ζώα.

      ΥΓ. Συμφωνώ βέβαια -και σχεδόν δημόσια μετά λόγου γνώσεως προτείνω- πως ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να συνεδριάζει κάθε χρόνο και να παραδίδει αρκετά από τα κακόγουστα, ελεεινά, άσχημα και προκλητικά για την "πνευματική κληρονομιά" μνημεία κι αγάλματα σε πλατείες και δρόμους –φιλοδωρήματα τέρψης και μνήμης εκ μέρους της αλαμπουρνέζικης εκάστοτε τοπικής αυτοδιοικητικής αντίληψης για τον πολιτισμό και την αισθητική- Θα μπορούσαν να σημαίνονται αυτά αρμοδίως και καταλλήλως ώστε να παραδίδονται με άδεια ειδική "προς ελευθέραν εκτόνωσιν" των .....αποσπασμάτων εφόδου των ηλιθίων...

      Που από το "ΑΛΦΑ-Ο" κράτησαν και εννόησαν μονάχα ένα "Ο" ( =ΜΗΔΕΝ!!!!)

      Διαγραφή
  2. Η γελοιογραφία του Χαντζόπουλου χθες στα ΝΕΑ: Κάτω από τον μαυρισμένο Παλαμά είχε προσθέσει επιγραφή: θελουμε τα Ελγίνεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι πολύ πικρό Νίκο μου...

      Αλλα να κάτσουν εκεί που είναι "τα Ελγίνεια"!
      Και τα σέβοναται και τα βλέπει δωρεάν πλήθος κόσμου -γιατί το Βρεττανικό μουσείο δεν έχει εισιτήριο- και καθόλου δεν κινδυνευουν από τα ανθρωπόμορφα μουλάρια με τις βαριοπούλες!

      Διαγραφή
  3. Τὸ κυκλωμένο ἄλφα στὸ ἄγαλμα τῆς φωτογραφίας δὲν διαφέρει σὲ τίποτα ἀπὸ τὸν Σταυρὸ στὸ χέρι μαινόμενου φανατικοῦ. Ἡ θρησκεία πάντοτε ἴδια καὶ στὴ θεϊστικὴ καὶ στὴν ἀθεϊστική της ἐκδοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα προϋποθέτει μετριοπάθεια, πολιτικό πολιτισμό και ένα λογικό επίπεδο παιδείας του λαού. Αυτή την εποχή η δημοκρατία είναι στα μαύρα χάλια της, γιατί η πολιτεία ανέχεται τεράστιες παρανομίες όπως καταλήψεις, καταχρηστικές πορείες και απεργίες τακτικότατες με βλάβη στο κοινωνικό σύνολο (π.χ. ΔΕΗ, αποκλεισμοί δρόμων), μη τήρηση του κώδικα κυκλοφορίας (μοτοσικλέτες σε πεζοδρόμια ή ανάποδα σε μονόδρομο, παρκάρισμα σε διαβάσεις αναπήρων, παραβίαση κόκκινου κτλ), αναρίθμητες αναβολές δικών με το ψευδές δικαιολογητικό του συνηγόρου που δήθεν έχει άλλη σοβαρότερη δίκη, επιθέσεις σε σώματα ασφαλείας με βόμβες βενζίνης, καταστροφή οχημάτων της αστυνομίας, ρύπανση δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, μνημείων και αγαλμάτων, καθώς και άλλες ων ουκ έστι αριθμός.
    Επειδή σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη δημοκρατική παιδεία, η δημοκρατία λειτουργεί ως κακέκτυπο. Τι πρέπει να γίνει;
    Αν η δημοκρατία αρχίσει να εφαρμόζει τους νόμους ενδέχεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο δηλαδή στην απολυταρχία. Το δίλημμα είναι δομικό. Τι δημοκρατία θέλουμε; Αυτήν των μπαχαλάκηδων και των κουκολοφόρων ή αυτήν του αστυνομικού κράτους; Μόνο μέσω της παιδείας καταργείται ο φαύλος κύκλος και παύει να ισχύει ως ερώτημα το δίλημμα.
    Μόνο όταν η παρεχόμενη σχολική παιδεία αποβλέπει στη διαμόρφωση δημοκρατικών πολιτών που πρωτίστως τηρούν τους νόμους (θυμίζω τον Σωκράτη που ήπιε το δημητήριο για να τηρήσει τον νόμο) μπορεί κάποτε να έχουμε σωστή δημοκρατία. Όταν στον τοίχο της δημοτικής βιβλιοθήκης είναι επί μήνες γραμμένο το σύνθημα "μίσος ταξικό" και κανείς δεν ενοχλείται τι να πούμε; Ευτυχώς που δεν έκαψαν τη βιβλιοθήκη;

    Δ. Κ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λέγεται πως υπήρξαν άνθρωποι που πήγαν αυθόρμητα και περιφρούρησαν τη βιβλιοθήκη. Όχι …χρυσαυγίτες!
      Έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο.
      Την άλλη φορά όμως δεν αποκλείεται να επαναληφθούν γεγονότα όπως της Marfin.
      Οι παράφρονες με τις βαριοπούλες και την ανεμπόδιστη μανία καταστροφής δε θα διστάσουν να περιλούσουν με βενζίνη ή κηροζίνη τους ανθρώπους που θα τολμήσουν να βρεθούν στο δρόμο τους.
      Όταν οι (φερόμενοι ως) έλληνες -και πρώτα πρώτα όσοι νομοθετούν!- κατανοήσουν ότι ο νόμος της Πολιτείας είναι ο σεβασμός του άλλου και έπεται η προάσπιση του δικού μου δίκαιου και συμφέροντος… τότε και ο δημόσιος χώρος θα γίνει σεβαστός όπως τα σκατόσπιτά μας -όπου εκεί δεν ανεχόμαστε ούτε τη μύγα να μπει και να μυγοφτύσει- …
      Τότε δεν θα χρειάζεται να αναπροσαρμόζει κανείς, μέσα σ’ αυτή την τρομερή νεύρωση της ανατροπής των δεδομένων κάθε στιγμή της ζωής του καθημερινά, και σε βάρος κάθε δημιουργικότητας , εσωτερικής αρμονίας, διαφύλαξης αγαπητικών αισθημάτων για τον άλλον, αλληλεγγύης, συντροφικότητας, σύμπνοιας, αφού σε κάθε δευτερόλεπτο έχεις να …παρακάμψεις ή αντιμετωπίσεις τον κάθε «αυθόρμητο» που κυκλοφορεί και πράττει κατά πως του καπνίσει ανενόχλητος.

      Διαγραφή