Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Παλιόκαιρος σου λέω...












[…] Τα  μερεμέτια   αυτά είνε συνηθέστατα εις τα χωρία τώρα τον χειμώνα, 
ότε υετοί και οι άνεμοι και το παχύ στρώμα της χιόνος προπάντων, 
μετατοπίζουν συνεχώς τας κεράμους, μεταβάλλοντες τας πτωχάς στέγας
 εις κόσκινα. […]

Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, Ο αναποδιασμένος



Οι γάτες από το πρωί κοίταζαν κολλημένες στο τζάμι έξω. Την είχαν μυριστεί τη δουλειά. Το χιόνι κατέβαινε χορεύοντας. Στο δρόμο οι νιφάδες με χάιδευαν στο πρόσωπο και έλιωναν. Tο ιατρείο στην κατάψυξη. Τα τύπου ινβέρτερ κλιματιστικά ..."τα είχαν παίξει". Μπήκε  ένα μικρό αερόθερμο σε συνηγορία να θερμάνει κάπως το χώρο.

 Κατά το μεσημέρι έξω πύκνωσε για τα καλά το χιόνι. Έπεφτε πάνω στη μανώλια "μας" στον ακάλυπτο (που ξεπέρασε πια  τον τέταρτο όροφο σε ύψος ψάχνοντας για φως). Οι ασθενείς μου είχαν αρχίσει να αφαιρούνται. Δεν έλεγαν το πρόβλημα τους πια, δεν νιάζονταν  για την "αρρώστια" τους ούτε και για τον γιατρό τους. Αλλά γι' αυτό που συνέβαινε  ...πίσω από την πλάτη του: 
-Αχ, τί ωραία χιονίζει γιατρέ! 


Έκλεισα το ιατρείο. Χιόνι στην Ερμού, στην Αγίας Σοφίας. Χρόνια είχα να τις αντικρίσω έτσι... Αραιή εδώ η κίνηση των αυτοκινήτων. Στην Τσιμισκή αντιθέτως η κίνηση πυκνή και σημειωτόν. Κανένας εκνευρισμός όμως ή κορναρίσματα ("Μάγια μου 'χεις καμωμένα"...). Το χιόνι συνεχίζει το χαβά του. Στο δρόμο όσους συναντώ βγάζουν κάτι περίεργες, συνομωτικές, πνιχτές φωνίτσες. Μιλούν στα κινητά "Όμορφα είναι ρε. Έλα..."  Πονηρά υπομειδιάματα έτοιμα να γίνουν κραυγή χαράς πίσω από τα κασκόλ. Μόνο που δεν πετούν την σκούφια τους (φορούν όλοι!) από την "κακοκαιρία" που ..."πλήττει επί μέρες απ' άκρου σ' άκρον  τη χώρα" και η χάρη της έφτασε μέχρι εδώ.



Μια παρέα πιτσιρίκια έχουν βάλει σ' ένα χαρτόκουτο μέσα ...ικανή ποσότητα από χιόνι και το πάνε βόλτα σπρώχνοντας. Ο ένας τους  λέει στα σοβαρά -και κάπως παρακαλετά-  στους άλλους: 
"Θέλετε να με σκεπάσετε με το χιόνι;"

 Κάτι σερβιτόροι μην έχοντας τί να κάνουν στήνουν -πάνω στα άχρηστα τραπέζια του μαγαζιού στο πεζοδρόμιο- μικρούς χιονανθρώπους. Τους βάζουν και αναμμένα ρεσώ δίπλα.
"Καλά Χριστουγεννα παιδιά!" τους ευχήθηκα. 




Ζευγαράκια κυνηγιούνται εδώ κι εκεί με χιονόμπαλες. Άνθρωποι περπατάνε ως "αστείον θέαμα" -μαζί κι εγώ εννοείται - Σαν πιγκουΐνοι για να μην πέσουν.  Ζηλεύω αυτούς που βγήκαν έξω με όλα τα αξεσουάρ των σαλέ και των χιονοδρομικών κέντρων. Πηγαίνουν σαν να έχουν τετρακίνηση και φοράνε χιονολάστιχα στα πόδια. Αέρινα περνάνε απο δίπλα μας αυτού του είδους οι πεζοί. 



Έκανα δυο ώρες για να επιστρέψω στο σπίτι (λιγότερο απο 8 χιλιόμετρα η απόσταση) με το αυτοκίνητο. Με ολγουέδερ λάστιχα και ξεκίνημα με τη δεύτερη διαρκώς. Φρένο απαλό όπως με αυγό κάτω από το παπούτσι (συμβουλή Ιαβέρης & Νίκος Δήμου).
Ο ΟΑΣΘ απέχει της μεταφοράς των θυμάτων της κακοκαιρίας. Τους έχει αφήσει ανενόχλητους να παίζουν στα πάρκα... Να απολαμβάνουν τη σφοδρή χιονόπτωση... Να τη χαζεύουν πίσω από τζαμαρίες και από τα ύψη 5ου, 6ου, 7ου ουραν... συγγνώμην ...ορόφου ήθελα να πω!
Το χιόνι παντού στην πόλη ήταν σήμερα ο νικητής.



Φωτογράφησα όπου μπόρεσα -πεζός ή από το αμάξι- την "κακοκαιρία" στη Θεσσαλονίκη. Τρισευτυχισμένος ένιωθα. Το βράδυ στις "ειδήσεις" θα προσπαθήσω να πεισθώ ότι κανονικά ήμουν δυστυχισμένος αλλά το "απωθούσα"...




8 σχόλια:

  1. Αυτό είναι ρεπορτάζ για τον καιρό. Υπέροχο, πραγματικό, όπως είναι ακριβώς βρε αδερφέ, όχι τρομολαγνεία και ανόητες εκφράσεις περί της χιόνος...Εύγε αδερφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι τώρα Δημήτρη πως να πω στον κόσμο πως με ενάμιση μέτρο χιόνι πηγαίναμε στο σχολείο υποχρεωτικά εκεί στα 196... και με μείον δεκαπέντε όξω;.
      (δεν είχε ακόμα εφεύρει κανείς την "κακοκαιρία" -την πoιά;- ως είδηση και επιχείρημα αναγκαστικής αργίης...)

      Διαγραφή
  2. Η νύφη μου έκανε 3.5 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο για μια απόσταση 1.500 μέτρων, από τη 1μμ ως τις 4.30 μμ. Τη βάλαμε να φάει και έφυγε αργά για το σπίτι της, όπου έφτασε ευτυχώς σε 1,5 ώρα αντί σε 20 λεπτά. Ο γαμπρός μου θα κοιμόταν στο νοσοκομείο ή θα ερχόταν σε μας με τα πόδια, αλλά τελικά μάλλον θα κατάφερε να φτάσει σπίτι του. Η εγγονή μου για να φτάσει σπίτι της περπάτησε 2 ώρες στα χιόνια και καταπάγωσε. Εμείς από τις 11πμ έως τις 8μμ δεν είχαμε καλοριφέρ λόγω βλάβης αλλά ευτυχώς τώρα έχουμε. Ένας φίλος αποκλείστηκε 8 ώρες στον Κυανού Σταυρό όπου είχε πάει για μια εξέταση. Δεν υπήρχε ταξί ούτε για δείγμα. Γύρισε σπίτι του στην άνω πόλη χάρη στην πυροσβεστική. Το ΑΠΘ έκλεισε λόγω βλαβών στη θέρμανση. Αποδιοργανώθηκε όλη η χώρα. Ελλάς το μεγαλείο σου. Δεν χωνεύω το χιόνι μέσα στην πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "α π ο ρ ώ ν "
      Εχεις τα δίκηα σου. Είσαι γνήσιο παιδί της πόλης.
      Όμως [όλοι μας...] κάποτε πρέπει να μαθουμε πως δεν είμαστε τίποτε περισσοτερο απο τους κύκνους που απομένουν αβοήθητοι πάνω απο το παγωμενο νερό μιας λιμνης. Ή τα σπουργίτια και τα κοτσύφια που λιμοκτονουν
      όταν χιονιζει.
      Άμα η "μητέρα φυση" αποφασίσει να μας στερήσει απο στεγη τροφη και νερό...[θερμανση, φως, νερό, επικοινωνία, εργασία] απλώς αποδεικνυει την αέναη ισχύ της...
      Και πρέπει γι' αυτό να είμαστε διαρκώς προετοιμασμένοι. Τουλάχιστον ψυχικά.
      Ας παραδειγματιστουμε απο τους βορειοευρωπαίους και ας σκεφτόμαστε -όσοι οι απελπισμένοι- πως στην Ελλάδα υπάρχει και το ακαταπόνητο και ακατάβλητο θέρος...

      Διαγραφή
  3. 'Καλά Χριστούγεννα' εύχεται ο είρων, ε;

    Καλή Χρονιά και του χρόνου, στα ζεστά με τα γατιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ' τί να τους πει...

      Ελπίζω να μην σας άφησε παραπονεμένους στη Μύκονο Δάφνη μου ο καλός καιρός!
      Ευχομαι ζέστη γατιά φίλους διαβασματα δραση ΥΓΕΙΑΝ και που και που κανα ...καλοκαιράκι με χιόνι.

      Διαγραφή
  4. κατήργησες τὸ ἐπάγγελμα τῶν κοινότοπων δημοσιογράφων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα χα χα !!!
      Ένας κυνικότατος προπαγανδιστής της κακοκαιρίας είμαι ο έρμος...

      Διαγραφή