Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

"Επίμετρο" στην ψυχή της PRAKSIS...


Τζανέτος Aντύπας R.I.P.





"Εκ μέρους της PRAKSIS θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Πρόεδρος, Τζανέτος Αντύπας, έφυγε εχθές Τρίτη 14 Φεβρουαρίου το βράδυ από τη ζωή.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 15:30 στο Δημοτικό Κοιμητήριο Σχιστού, στον Ιερό Ναό Αγ. Γερασίμου (Λεωφόρος Σχιστού 102-104, Κερατσίνι - Αμφιάλη, ΑΤΤΙΚΗ)

Η ομάδα της PRAKSIS".






Mε τον Τζανέτο Αντύπα, για του οποίου τον θάνατο έμαθα σήμερα το πρωί, δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ. Αν και υπήρξα συνεργάτης επί πολλά χρόνια του δικτύου των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" -και αργότερα της PRAKSIS- ο ένας δεν γνώριζε την ύπαρξη του άλλου. Συγκυρίες...

Γνωριστήκαμε λοιπόν ..."δι' αλληλογραφίας" και με αφορμή την ..."δωρεά" ενός αριθμού αντιτύπων του βιβλίου μου "Μαύρο Χιόνι", με εικονογράφηση του  αδελφικού φίλου Ψυχιάτρου Μόδη Γούναρη, για τους σκοπούς της PRAKSIS. Ο Τζανέτος Αντύπας πρόθυμα έγραψε το επίμετρο του βιβλίου. Αργότερα είχαμε ανταλλάξει μερικές επιστολές. Δεν καταφέραμε ποτέ να βρεθούμε...
Σε μιά μου [..."ηλεκτρονική"] επιστολή, κάπου κοντά στην εκτύπωση του βιβλίου, τον πληροφορούσα και για κάτι που διάβασα σε ένα από τα πολυάριθμα "τρελαμένα -συνωμοσιολογικά" blogs. Σας κοινοποιώ την ψύχραιμη και σοφή απάντησή του: 

                                                           11/2/2010

Αγαπητέ κ. Τσίγκα,
μόλις εχθές έλαβα το φάκελο που μου ταχυδρομήσατε καθώς και την ευγενικότατη επιστολή σας. Σήμερα κιόλας σας συμπλήρωσα το επίμετρο και σας το αποστέλλω.
Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα τα σχετικά με τα club Τζορτζ Σόρος κ.λπ και αναζήτησα μέσα στα ιστολόγια τα όσα γράφονται. Με έκπληξη διάβασα ότι ανήκω σε κέντρα που προστατεύονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ (ο ρόλος μου και η ιδιότητά μου είναι πέρα και πάνω από κάθε κομματική ταυτότητα καθώς και οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία, την ανεξαρτησία και την διαφάνεια της οργάνωσης) και άλλα ευφυολογήματα τα οποία δεν μπορεί παρά να είναι αποτελέσματα μία παρανοϊκής αντίληψης ορισμένων, για ανθρώπους που "παλεύουν" και μάχονται καθημερινά για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πληθυσμών που υποφέρουν. 
Σε κάθε περίπτωση, σας ευχαριστώ που με ενημερώσατε για κάτι το οποίο δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου. ΄Ηδη αυτά τα δημοσιεύματα τα μοιράστηκα με τους συνεργάτες μου προκειμένου να γνωρίζουν τί γράφεται και πού!
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την εξαιρετική σας δουλειά και για την βοήθειά σας και ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να συναντήθουμε κατά την επόμενη άνοδό μου στη Θεσσαλονίκη.

Με εκτίμηση

Τζανέτος ΑΝΤΥΠΑΣ

Tzanetos ANTYPAS,
AC President & General Director



Όποιος θέλει  να λάβει μια ιδέα για το τί ...έπραξε στη σύντομη ζωή του αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα στο διαδίκτυο. Τα λόγια περιττεύουν!
Αφού οι ...PRAKSIS μιλούν.
Στην μνήμη του αναδημοσιεύω εδώ το επίμετρό του στο "μαύρο χιόνι" :


               Ε Π Ι Μ Ε Τ Ρ Ο


   Ο ανθρωπισμός στην… PRAKSIS 
συναντιέται μ’ ένα βιβλίο

 
                                                Tου Τζανέτου Αντύπα




       

Το βιβλίο αυτό, προϊόν συνεργασίας του κ. Νώντα Τσίγκα (κείμενο) και του κ. Μόδη Γούναρη (σχέδια - ζωγραφική) τοποθετείται με ιδιαίτερο τρόπο στα μείζονα προβλήματα τόσο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού όσο και των συνθηκών υποδοχής (στην πραγματικότητα πρόκειται για συνθήκες κράτησης) στα διάφορα κέντρα τα οποία υφίστανται σήμερα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που λειτουργεί ως «μάρτυρας» μιας κατάστασης η οποία είναι ίσως εντελώς άγνωστη στους περισσότερους έλληνες.
           Μέσα από τις σελίδες του διαφαίνεται πως ο ανθρωπισμός όπως και ο πολιτισμός δεν γνωρίζουν φυσικά ή τεχνητά σύνορα. Η πραγματική τέχνη φέρει την σφραγίδα της παγκοσμιότητας ενώ ο συγγραφέας,  ειδικά στην εποχή μας, οφείλει να φέρει με την σειρά του μια παγκόσμια συνείδηση.
         Όλοι εμείς οι άνθρωποι της PRAKSIS έχουμε κατανοήσει πως οι δράσεις μας δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητες από τον πολιτισμό ούτε κατά συνέπεια από την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας μας. 
            Έχουμε πράγματι επιλέξει έναν δύσκολο και ίσως τραχύ δρόμο να εκφράσουμε την αγωνία μας και την ανησυχία μας για το συνάνθρωπο. Για τον άνθρωπο που βασανίζεται, για τον άνθρωπο που προσπαθεί να συγκρατήσει κομμάτια αξιοπρέπειας και ασφαλούς διαβίωσης...
            H λίστα των αποκλεισμένων πληθυσμών και των εν δυνάμει αποκλεισμένων είναι τεράστια, οι πληθυσμοί που ξεφεύγουν από τα δίκτυα της υγειονομικής και κοινωνικής προστασίας – αρωγής και πρόνοιας εξίσου σημαντική! Η αγωνία μας για αποτελεσματική δράση είναι καθημερινή!
             Είναι χρέος και ευθύνη μας όχι μόνο η λογοδοσία αλλά και η μετακένωση στην ελληνική κοινωνία μιας παράλληλης πραγματικότητας για μια κοινωνία που διαμορφώνει στους κόλπους της έναν «τέταρτο κόσμο» που αδικείται καθημερινά και στερείται βασικών απαράγραπτων δικαιωμάτων. 
            Με το μικρό αυτό βιβλίο γεννήθηκε για όλους εμάς τους ανθρώπους στην PRAKSIS μια ευκαιρία. να καταφέρουμε τελικά ΜΑΖΙ να δώσουμε ακόμη ένα μήνυμα: πως «παράγοντας τέχνη» μπορούμε τελικά και τον πολιτισμό μας να τον κάνουμε ανθρωπινότερο και πιο αλληλέγγυο.
             Γιατί στην κοσμική μοναξιά μας είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Κι αν μερικές φορές η επαφή αυτή μας πληγώνει- όπως τους σκαντζόχοιρους του Σοπενχάουερ- τελικά η ζεστασιά της μας αποζημιώνει...



Αθήνα, Φεβρουάριος 2010

           






4 σχόλια:

  1. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να χωρέσουν στο νου τους την λογική της άμισθης προσφοράς. Μα γιατί δεν υφίσταται στην δική τους λογική και κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φτάνει που δεν μπορούν να χωρέσουν στο λιγοστό υλικό που διαθέτει για σκέψη το κρανίο τους παρόμοιο προβληματισμό...
      Θέλουν να λερωσουν, να στιγματίσουν κι όποιον βαδίζει κοντά τους καθαρός [και πλήρης/γεμάτος παρά το ...συνεχές δώσιμο!].

      Διαγραφή
  2. Ο γενναιόδωρος άνθρωπος και από το χαμόγελό του φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή