Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

"Η Πατρίς ευγνωμονούσα..."




ΦΩΤ.   ΜΠΟΥΓΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ



[…] Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι;
Πότε θα ’ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι
να συνοδεύσουνε την βλακεία
στην τελευταία της κατοικία;
                                                Νίκος Γκάτσος, Ελλαδογραφία



Mα θα μου αντιγυρίσει κανείς... "Μετά την τραγωδία στο Μάτι, την απελευθέρωση από τα μνημόνια, την απελευθέρωση των δυό στρατιωτικών μας ανήμερα "της Παναγιάς",  ύστερα από τέτοια μείζονα, τραγικά ή αναστάσιμα γιορτερά, ποιός νοιάζεται γιά ένα βανδαλισμένο/ακρωτηριασμένο χέρι ενός μαρμάρινου ανδριάντα;  "Ε, και τί έγινε ρε μεγάλε; Εδώ καράβια χάνονται - βαρκούλες αρμενίζουν..." .


Όμως, τα βανδαλισμένα δάχτυλα [όχι για πρώτη φορά, όπως αδιάψευστα μαρτυρά η φωτογραφία] του χεριού του ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στο Ναύπλιο με πληγώνουν βαθειά... Δεν μπορώ να μην μιλήσω. Η ανίερη αυτή πράξη με θίγει πρώτ' απ' όλα σαν πολίτη αυτής της χώρας. Κι ο διακαμός του ανθρώπου (σχεδόν δυό αιώνες μετά!) που παραμένει έτσι αδικαίωτος, βουβός, στη λήθη αμετάκλητα παραδομένος, με συγκλονίζει.
Λυπούμαι, ως τα τρίσβαθα, γιατί θυμάμαι εκείνη την αναθηματική πλάκα στον τοίχο ενός κτιρίου της Γενεύης: 
"Οι πολίτες της Γενεύης και της Λωζάνης" στον "Ιωάννη Καποδίστρια από τη Κέρκυρα"... [Γιατί άραγε Έλληνά μου; Που κοίταγες σαν χάχας και φωτογράφιζες; - Μετά γύρισες διάβασες και έμαθες ανίδεε και θλιβερέ  εαυτέ μου...]



Κρατώ σαν θυμητάρι και μικρό ευαγγέλιο από τα χρόνια μου στο Λύκειο [1976] εκείνο το βιβλιαράκι που μας είχε δωρεάν διανεμηθεί με την ομιλία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Ι. Καποδίστρια /1776-1976. Γράφει εκεί ο γεραρός διανοητής:



[…] Πόσος χρόνος χρειάσθηκε και πόσος χρόνος ακόμα θα χρειασθεί για να καθαρίσωμε  την  εικόνα του  από το  ρύπο των συσσωρευμένων άδικων κρίσεων; Γιατί -αναρωτήθηκα συχνά - αυτόν κυρίως να  έζωσε και σχεδόν να κάλυψε η  παρανόηση, ή υποκρισία, ακόμα και ή συκοφαντία; Πρώτα, θαρρώ, γιατί ήταν ό μεγαλύτερος. Και ή  αδικία χτυπάει πρώτα τους πιο  μεγάλους. Και ύστερα γιατί ήταν άνθρωπος άλλης υφής. Μιας υψηλής λιγώτερο προσιτής  στους πολλούς, στους απλοϊκούς, αλλά και στους  σπουδαρχούντας, όσο και αν ήταν και αυτοί  πατριώτες με  τον  τρόπο τους.



 Ήρθε ώριμος πολιτικός μέσα  σε πρωτάρηδες. Δύσκολα αναγνωρίζει ό 'Έλληνας την υπεροχή τού άλλου. Ή ανοησία φθάνει  μάλιστα κάποτε στο  σημείο να  θεωρούμε την υπεροχή σαν αντιδημοκρατική ανισότητα και την αναγνώριση της υπεροχής σαν  αντιδημοκρατική νοοτροπία. Για την αναγνώριση της υπεροχής του άλλου χρειάζεται ήθος […].




Ήθος, Παιδεία, Γνώση, Μέτρο, Ωριμότητα, Καταλαγή, Πειθαρχία, Εσωτερική ισορροπία. Πράγματα φρικτά -φρικτότατα ...ακρωτηριασμένα και ελλειμματικά στο σύγχρονο ελληνικό παρόν. Και σε πολίτες και σε άρχοντες και στους λογής σπουδαιοφανείς ...σπουδαρχίδες!

Γι' αυτόν  ίσως το λόγο  η ακεραιότητα ακόμα και ενός ανδριάντα, προκαλεί, διεγείρει, κινητοποιεί κάθε κατώτερο και βάρβαρο ένστικτο... 


5 σχόλια:

  1. Και ο απόλυτα ΕΝΤΙΜΟΣ! 'Ασπρος κύκνος ανάμεσα στους μαύρους κατατσαπλιάδες και αρματολο-κλέφτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποφέρω από την έλλειψη αγωγής και στοιχειώδους παιδείας των βανδάλων που ζουν στην Ελλάδα σήμερα και δεν είναι καθόλου λίγοι. Είναι θλιβερό και σου αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα και πλάκωμα στην καρδιά. Κρίμα, πολύ κρίμα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και βέβαια ήταν κατσαπλιάδες καιαρχικλέφτες...και βέβαια ήταν σπουδαίος ηγέτης ο Καποδίστριας...αλλά τούτο το κράτος μαζί το έφτιαξαν γιατί αν δεν βρισκόμαστε στο 'εμείς' τότε το 'εγώ' γίνεται φασισταριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἤθελα νὰ δώσω ἐξήγηση σὲ ἰδιωτικό μου σχόλιο γιὰ τὴν ἀνάρτηση τοῦ Νώντα ἀλλὰ μὲ ἐξέφρασε πλήρως ὁ μακρυγιαννικὸς Κουτσούκος. Γειά σου Ἠλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. [απόσπασμα από κείμενο του Τ. Λιγνάδη/περιλαμβάνεται στο εξαιρετικό βιβλίο "Τα πρόσωπα του Καποδίστρια" της Χριστίνας Κουλούρη -Χρ.Λούκου /εκδόσεις "Πορεία"- 2012]

      "Ο Καποδίστριας στην προσπάθειά του να στηρίξη την πολιτική του-απόπειρα γαι εθνική χειραφέτηση στις πλατιές αγροτικές μάζες συναντά την αντίδραση των δυτικών δυνάμεων που δεν διστάζουν να φτάσουν ως τη δολοφονία του- και να εισαγάγουν τον "πολιτικό ρεαλισμό" στην επιδίωξη τους για μια εξαρτημένη Ελλάδα"
      Στο ίδιο βιβλίο -άποψη του Δ. Σταμέλου: "Μπορεί οι δολοφόνοι να ήταν Έλληνες, εκτελούσαν όμως εντολές ξένων, που δεν δέχονταν νά αμφισβητηθεί η κηδεμονία τους στη χώρα μας".

      (***σημ. δική μου Οι Μαυρομιχαλαίοι ξεκίνησαν από την Γαλλική Πρεσβεία... εκείνο το πρωϊ. Με κατεύθυνση τον Αγιο Σπυρίδωνα του Ναυπλίου... ΟΧΙ "ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ"...)

      Οπότε.. υπάρχει και αυτή η άποψη...
      Ας βρίσκεται λοιπόν κι αυτή η καημένη στο τραπέζι!

      Κλείνω μ' αυτό: Παρά τις περίεργες [ωστόσο αναμενόμενες...] τοποθετήσεις των Δ. Λουλέ και Δ. Λιάτσου του ΚΚΕ, ο Βλαντέν Σιρότκιν, καθηγητής στην Ακαδημία Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, θα παρουσιάσει τον Καποδίστρια ως "πρωτοπόρο της ιδέας της πανευρωπαϊκής ένωσης και φιλελεύθερο πολιτικό υπεράνω της εποχής του".

      Θυμίζω πως κι ο Ίων Δραγούμης -όχι του ίδιου διαμετρήματος/ή αναστήματος πολιτικός άνδρας- που είχε παρόμοιο τέλος με τον Καποδίστρια, θαύμαζε "τον Κυβερνήτη" και φυσικά τον διάδοχό του, πολύ αργότερα, στα πολιτικά πράγματα τον Χαρίλαο Τρικούπη ["Ανθ' ημών Γουλιμής!" και θάνατος στις Κάννες].

      Εκλεκτικές συγγένειες... Αξιοπαρατήρητες!

      Διαγραφή