Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Από τον ζόφο του Μπέργκαμο...


...στην "ελληνική πλατεία" χωρίς μάσκες!




                             Βιβλία και αντιβακτηριδιακό gel (φωτ. Ν.Τ.)


Κάποιοι στις δουλειές μας -όσες δειλά δειλά ξεκίνησαν- φοράμε ακόμα μάσκα. Και θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε μάλλον να το κάνουμε για καιρό. Επί πολλές ώρες την ημέρα έστω κι αν αυτό καταντάει ανυπόφορο για ορισμένους από μας. 

Στα νοσοκομεία του Μπέργκαμο (μέμνησο!) οι μάσκες είχαν κολλήσει στα πρόσωπα των νοσηλευτών και των γιατρών που αντιμετώπισαν επί εβδομάδες την πλημμυρίδα των ασθενών, την μεγάλη φρίκη της "διαλογής",  την αδυσώπητη μονοτονία ενός θανάτου από ασφυξία με το κεφάλι μέσα στον διάφανο  νάυλον ασκό με αέρα, όσων δεν είχαν την τύχη να "διασωληνωθούν"... Και εδώ αναγκαστικά  προκύπτει υποχρεωτικά ένα ερώτημα για τους κ.κ.  επιδημιολόγους των Πανεπιστημίων Oxford & Stanford που διατηρούν την πεποίθηση  [σαν την] "γρίππη είναι θα περάσει": Είδαμε σε κάποια από τις εποχιακές εξάρσεις της γρίπης τέτοια φρίκη; Είδαμε τέτοιες εκατόμβες σε περιοχές με τόσο προηγμένα συστήματα υγείας; (Λίγη παραπάνω λογική στους αριθμούς, τις καμπύλες σας σχετικά με τα άγνωστα ακόμη και σκοτεινά δεδομένα για τον νέο ιό παρακαλώ... κι ας δικαιωθείτε στο τέλος - μακάρι και το Νόμπελ!)

Τις μάσκες όμως πια στο δρόμο  δεν θα τις φοράμε υποχρεωτικά. Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η σύσταση απλώς παραμένει "ισχυρή". Φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύσει και στις συναθροίσεις όπου τηρούνται οι αποστάσεις... Όμως δεν τις οργανώνει όλες τις συγκεντρώσεις το ΠΑΜΕ ώστε να κοιμάμαι ήσυχος... Κι εφ' όσον  οι αποστάσεις και άλλες προϋποθέσεις  δεν τηρούνται τί το πρακτέον; Εκεί όπου οι λογής "δικαιωματιστές" επιχειρούν ανυπακοή" καθώς φαντασιώνονται  επέλαση της κρατικής καταστολής και δικτατόρευση  με τη βοήθεια στρατού και αστυνομίας και αποφασίζουν ανοήτως ν' αντισταθούν στην κρατική βία θέλοντας "να πάρουν πίσω τις ζωές τους; [Φιρί φιρί πηγαίνοντάς το να πάρουν, μ' ένα καινούργιο ξέσπασμα της πανδημίας, εκείνοι τις ζωές άλλων που στο κάτω κάτω της γραφής δεν τους χρωστάνε και τίποτα...]

Δύσκολη η ερώτηση καθώς ο ιός του ανορθολογισμού, του λαϊκισμού, της τυφλής βίας και του ...μολοτωφικού διαλογισμού ενδημεί από ετών στη χώρα και ούτε εμβόλιο ούτε ιοστατικό δεν πρόκειται να τον κάνει ποτέ ζάφτι. 

Επομένως, η μάσκα εκεί δεν έχει νόημα. Απέναντι σ' αυτόν τον ιό και τους φορείς του, η κοινωνία, η δημόσια υγεία, οι ευπαθείς ομάδες -μα προπάντων η λογική- είναι εκτεθειμένοι κατά τρόπο ισόβιο και μοιραίο...


5 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός εθισμός και bias σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον λαϊκισμο και κυρίως στο να προσλαμβανουν μόνον ευχάριστες πληροφορίες.
    Το φαινόμενο της γαλοπούλας. Ή και στρουθοκαμηλου. Όπως τους βλέπω στην Αθήνα πάντως πολύ πιθανό να την βιωσουμε την ιταλική εμπειρία και μακάρι να διαψευστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και συ και γω Νωντα από που να πρωτοφυλαχτουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λες να μπορεί να μας σώσει; Τότε, αγαπάμε όλον τον κόσμο, που λέει και το τραγούδι. Μόνο που ο λεγάμενος (κορωνοιός ντε!) δεν ξέρω αν ξέρει τη λέξη αγάπη. Από μένα, πάντως, την έχεις. Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· πάντα στέγει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.

      Ἡ άγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει· εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις καταργηθήσεται[...]

      Διαγραφή