Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

"Σκοτώθηκε ένα τέρας"...


_____________________________________________________________________________

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ * ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΣΤΟΜΙΖΟΥΝ "ΟΙ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ" * ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ* ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ "ΕΘΝΑΡΧΗ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ  ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ "ΓΕΝΝΑΙΟ" ΠΑΥΛΗ ΓΥΠΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...
____________________________________________________________________________





 Μέλη της οικογένειας Δραγούμη  μετά την κηδεία του Ίωνος. Ο πατέρας του  Στέφανος και η μητέρα του Ελίζα στο μέσον. Η θεία Μαρίκα δεξιά, (πιθανότατα) η αδελφή του Έφη αριστερά με τις δυό θυγατέρες της (μπροστά). Τα παιδιά χαμογελούν...

                                                                      [ Φωτογραφία από το Αρχείο Ίωνος Δραγούμη - Γεννάδειος βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ]                                         
                                     

«Μετά την εκτέλεση του Ίωνα ο Γύπαρης φώναξε έναν αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας και του είπε να μην καταθέσει στο δικαστήριο όσα είχε δει. Του είπε ότι ο Ίων είχε προβάλλει αντίσταση και ότι είχε βρίσει τον Βενιζέλο. "Σκοτώθηκε ένα τέρας" του είπε, εννοώντας τον Ίωνα. "Δεν χρειάζεται τώρα να πάρεις στο λαιμό σου αθώους ανθρώπους"»

Σημείωμα της αδελφής του Ίωνος, Έφης Καλλέργη-Δραγούμη

 γύρω από τις συνθήκες της δολοφονίας 





- από την  έκθεση του εισαγγελέα Δεσποτόπουλου, το 1921, για το φόνο του Ι.Δ.- 

[...] Ήτο δευτέρα πρωινή της 1ης Αυγούστου 1920. Η οικογένεια του Στεφάνου Δραγούμη […] συνηγμένη εν την εν Κηφισία οικία της, διήρχετο ώρας φρικτής αγωνίας. Από της εσπέρας της 31ης Ιουλίου ο υποφρούραρχος ταγματάρχης Λεοναρδόπουλος τηλεφωνικώς είχεν αναγγείλει εις αυτήν ότι ο Δραγούμης ευρίσκεται κτυπημένος εις το Β΄ Στρατιωτικόν Νοσοκομείον. Η οικογένεια εν τούτοις, αδυνατούσα να εννοήση τήν έκτασιν του ανοσιουργήματος, υπέθεσεν ότι επρόκειτο περί μιας εισέτι εκ των τόσων συχνών τότε απελάσεων και εξοριών, και έσπευσε να στείλη ενδύματα και χρήματα. Την βαθείαν πρωινήν ώραν έξωθι της οικίας Δραγούμη «εστάθη εις στρατιώτης». Όπισθεν τούτου ανέμενον ο Ταγματάρχης Λεονάρδος επ’ αυτοκινήτου μετ’ άλλων αξιωματικών. Η θύρα ηνοίχθη και ο στρατιώτης εκτελών δοθείσαν διαταγήν, αναγγέλει βαναύσως εις την οικογένειαν ότι «ο Δραγούμης θα ταφή την πρωΐαν μεταξύ εβδόμης και ογδόης ώρας. Εάν θέλη να μεταβή εις το νεκροταφείον, άλλως θα εθάπτετο και άνευ της παρουσίας της».  

Η Ευφροσύνη Καλλέργη, αδελφή του Δραγούμη, ήτις μας μεταδίδει τας πληροφορίας ταύτας, μετά των ετέρων δύο αδελφών της και του Σουλιώτου-Νικολαΐδου, χωρίς να είπωσι τίποτε προς τον Στέφανον Δραγούμην, δι’ αυτοκινήτου, ακολουθούμενοι υπό των ανωτέρω αξιωματικών, μεταβαίνουσιν εις το νεκροταφείον. Σκότος ψηλαφητόν ηπλούτο εις όλη την πόλιν. Τα φώτα των οδών ήσαν εσβεσμένα πανταχού. Πυκναί ομάδες Κρητών χωροφυλάκων και στρατιωτών του Γύπαρη, εξ εκατόν και πλέον οπλοφόρων εκάστη, επλανώντο εις το πυκνόν εκείνο σκότος «φρουροί άγρυπνοι του αιματοβαφούς εκείνου καθεστώτος». Πολίτης ουδείς εις τας οδούς των Αθηνών. Αι φρουραί εκείναι ηπλούντο μέχρι του νεκροταφείου Αθηνών, παρά την είσοδον του οποίου ένας αξιωματικός, εκτελών χρέη Κερβέρου του Άδου, διέκοπτε με τον μονότονον και νευρικόν κτύπον των βημάτων του την μυστηριώδη και παγεράν σιγήν  του αιωνίου ασύλου της ανθρωπίνης δυστυχίας (Βενιέρης). Εκεί εις το Νεκροσκοπείον, πεταγμένος εις μίαν γωνίαν σαν σκυλί, χωρίς κανένα σκέπασμα, θεόγυμνος, έκειτο ο νεκρός του Ίωνος Δραγούμη (Βενιέρης), πλέων εις το αίμα του… (Καλλέργης).


"Μπροστά στο σπίτι μας την ημέρα του φόνου 31 Ιουλίου/13 Αυγούστου 1920. 26 Λεωφ. Αμαλίας 
 [ Φωτογραφία από το Αρχείο Ίωνος Δραγούμη - Γεννάδειος βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ]


Περί την Τρίτην πρωινήν ώραν αι αδελφαί του Δραγούμη μετά του Νικολαΐδου φεύγουν εκ του νεκροταφείου όπως ειδοποιήσωσι και τους γονείς των, και βεβαίως όπως προσκομίσωσι και ενδύματα. Ο Νικολαΐδης, επιθυμών όπως όταν επιστρέψη η οικογένεια Δραγούμη εις το Νεκροταφείον, μη ευρεθή προ της φρικώδους γυμνότητος του κατακρεουργημένου πτώματος, διευθύνεται εφ’ αμάξης, ακολουθούμενος από ένα στρατιώτη και ένα πολίτην, προς την οικίαν του Μυράτ, λαμβάνει παρ’ αυτού καινουργή τινά εσωτερικά ενδύματα και μία μεγάλη πετσέταν δια να καλύψη τον καταπληγωμένον λαιμόν, καθώς και έν σινδόνιον, και επανέρχεται εις το νεκροταφείον.


Εκεί καθαρίζουσι και ενδύουσι τον νεκρόν μετά εσωτερικά εκείνα ενδύματα. Μετά μίαν ώραν καταφθάνει εκεί μετά πολλάς περιπετείας, υποκριθείς ότι ήτο ανθοπώλης, ο Βενιέρης, όστις μετά των ανωτέρω περιποιείται τον νεκρόν. Μετ’ όλίγον εξάγουσι τούτον εντός παλαιού τινός φερέτρου έξω του Νεκροσκοπείου, το τοποθετούν επί δύο καθισμάτων, επιδένουσι τας χείρας του νεκρού και τοποθετούσιν εκεί μικρόν τι εικόνισμα. Το αμυδρόν φως ενός μικρού κηρίου μόλις διέσχιζε το πυκνόν σκότος της ώρας κείνης αφήνον να διαφαίνεται άνωθεν της λευκής σινδόνης, ήτις εκάλυπτε νεκρόν και φέρετρον την «γελαστήν μορφήν» του Δραγούμη (Βενιέρης). 


[ Φωτογραφία από το Αρχείο Ίωνος Δραγούμη - Γεννάδειος βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ]


 
ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚ. 52 ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 1921-1922
(Αρχείο Ίωνος Δραγούμη - Γεννάδειος βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ)



ΣΗΜ. Ο μόνος πού έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα στοιχεία αυτά είναι ο εξαιρετικός ερευνητής και σημαντικός γραφιάς από τα Σέρρας ο κ. Βασίλης Τζανακάρης. (Στίς σελ.207-221  του βιβλιου του "Δακρυσμένη Μικρασία", 1919-1922, Τά χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα- εκδόσεις Μεταίχμιο 2007). 

                                   Τιμή και αίνος στον άξιο αυτόν άνθρωπο!






11 σχόλια:

  1. Πόση αγριότητα, πόση βαρβαρότητα. Κι όλων αυτών των εγκλημάτων κληρονόμοι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι όμως σιωπηλοί Δάφνη...
      Πέρασε ο καιρός του "σιγάν"...
      Ώρα να γκρεμιστεί κι ο μύθος του δολοφόνου βενιζελικού Σωματοφύλακα.

      Διαγραφή
  2. "Αδύνατον να φανταστώ τον πολυαγαπημένο Ίωνα σ'αυτή τη φριχτή κατάσταση! Κυριολεκτικά ανοσιούργημα εις βάρος ενός τόσο ξεχωριστού Έλληνα, που συγκινεί έναν αιώνα μετά και θα συγκινεί πάντα!"

    Σόνια Ευθυμιάδου(Σχολιάζω στον χαρτοκόπτη, αλλά εξαφανίζεται)

    Το αναρτώ λοιπόν για λογαριασμό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσω και εγώ την ντροπή μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικο, και εγώ χτες καθώς συμμάζευα αυτό το κείμενο εκτός από τη φρίκη... ένιωσα ντροπή αβάσταχτη για το ανθρώπινο είδος...
      Και ας δεχτούμε πως ο εισαγγελέας Δεσποτόπουλος που συντάσσει την έκθεση αυτήν είναι "κάπως" τοποθετημένος(είναι όντως "βασιλόφρων" και συντάσσει την έκθεση όταν πλέον έχουν φύγει οι βενιζελικοί από την εξουσία -και από το δικαστικό σώμα φανταζομαι...). Ομως με ευθύνη Βενιζέλου η υπόθεση "μπήκε στο αρχείο" με Βουλευμα και δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς> Με τις δηλώσεις Γυπαρη στη δίκη το 1935 έγινε ξεκάθαρο πως για το έγκλημα είχε δοθεί εντολή.
      Οι Γυπάρης-Μπενάκης- Ρεπούλης εμπνεύστηκαν ενοχήστρωσαν εκτέλεσαν, με τον Βενιζελο να παριστάνει στο Παρίσι ο αχρείος τον ψοφοδεή μισοπεθαμένο από τη επίθεση στο σταθμό της Λυών κι όταν με το καλό επιστρέφει να κάνει ότι μπορεί για να καλύψει του φίλους του να πέσουν στα μαλακά...
      Ο διεφθαρμένος εκσυγχρονιμός του.

      Διαγραφή
  4. Ντροπή των Ελλήνων!  Πόσες φορές και για πόσα πράγματα; Αν ήθελες να γράψεις ένα βιβλίο με όλες εκείνες τις στιγμές που θα έπρεπε να ντρέπονται οι Έλληνες κατά πάσα πιθανότητα θα έγραφες μια άγνωστη ιστορία δίπλα στην γνωστή. Αλλά θα έπρεπε, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, χώρια από την διδασκόμενη ιστορία που έτσι κι αλλιώς δεν θα την έλεγες το απαύγασμα της ακρίβειας και της αντικειμενικότητας, να υπάρχει και η "άλλη" ιστορία που θα διδάσκονται οι Έλληνες εκείνης που θα έπρεπε να ντρέπονται για όλα αυτά που έπραξαν και δεν είναι δα και λίγα, η γνώση τους όμως θα μας έκανε καλύτερους σαν λαό... 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι αβάσταχτη και ανυπόφορη η οικουμενική αρχοντιά του Ίωνα για τον ελλαδικό αστικό επαρχιωτισμό. Η αντίφαση που αναδύεται από αυτόν (αστικός) αποκαλύπτει τη βαρβαρότητά του. Τλήμον Ίων! Αχώρητος στη μικροπρέπεια, γι' αυτό και ασυγχώρητος ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικά διαφωτιστικά στοιχεία, κ. Τσίγκα! Σας είμαστε και πάλι ευγνώμονες. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πού πρωτοαναφέρεται ο ισχυρισμός περί της παρ' ολίγον κουμπαριάς Δραγούμη-Γύπαρη. Υποψιάζομαι πως εξυπηρετούσε τον κοινό μεταπολεμικό αντικομμουνιστικό άξονα των δύο "αστικών" παρατάξεων, πάντως.

    Θυμάμαι πως κάποτε σε παλαιοβιβλιοπωλείο βρήκα το βιβλίο του Γύπαρη "Οι Πρωτοπόροι Του Μακεδονικού Αγώνος 1903 - 1909". Όσο κι αν ξεφύλλισα τις 300 και βάλε σελίδες του, δεν συνάντησα ούτε μια φορά το όνομα του υποτιθέμενου παρ' ολίγον κουμπάρου και του βεβαιωμένου θύματος, έστω ως ένδειξη μεταμέλειας, μετά από 40 τόσα χρόνια... (Φαντάζομαι, βέβαια, πως ούτε στο Κάιρο, όταν έπεσε πάνω στον Φίλιππο Δραγούμη σε κάποια σκαλοπάτια "επίσημου" κτιρίου- όπως περιγράφει ο τελευταίος στα "Ημερολόγιά" του - του πέρασε του Γύπαρη κάτι τέτοιο από το μυαλό, ε; ).

    Φυσικά, μετά το μάταιο αυτό ξεφύλλισμα, ξανάφησα το βιβλίο στον πάγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ακολουθήσει κι άλλο ξεγύμνωμα του φοβερού αυτού ντενεκέ...
      Πράγματι το βιβλίο (και ότι "έγραψε") εκτός από καυχησιάρικη περιαυτολογία και "Βενιζελινίτιδα" [λέξη του ιδίου για την επιβολή του Βενιζελικού λαϊκισμού ανά το Πανελλήνιο μετά το 1910] δεν έχει σε κανέναν να προσφέρει κάτι...
      Ανυπόφορος!

      Και θλίβομαι που ο μακαρίτης Κ. Μητσοτάκης (που τον είχα σε υπόληψη) εκφώνησε τον επικήδειό του το 1966.

      Διαγραφή
    2. Διορθώνω την γυπαρική λέξη:
      "ΠΑΜΒΕΝΙΖΕΛΙΤΙΣ!"
      Στη σελ. 259 στο βιβλίο του με τον ...σιδηροδρομικό τίτλο: "Ελευθέριος Βενιζέλος - Ο μέγας Δημιουργός- Η ζωή του (Παιδική-Μαθητική- Φοιτητική) , Η Δράσις του (Πατριωτική-Επαναστατική- Διπλωματική] Τόμος Πρώτος" (Δεύτερος δεν υπήρξε)- Αθήνα 1955.

      Διαγραφή