Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δυό βιβλία...

 

...και μιά [δικαιολογημένη] "γκρίνια"

 



Δυό βιβλία που κυκλοφόρησαν λίγο  πριν τις γιορτές φέτος, το ένα με το αθησαύριστο διήγημα "Η νοσταλγία του Γιάννη" του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη σε επιμέλεια-σχολιασμό Δημήτρη Σαραντάκου [που ανακάλυψε και το δημοσιευμένο πολύ παλαιότερα -το 1928- έργο]  σε μια καταπληκτική από τις εκδόσεις Ερατώ έκδοση και το άλλο με διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά με το επίσης "αθησαύριστο" (δεν υπάρχει στα Άπαντα του Δ.Β. από τις εκδόσεις "Δελφίνι" που έχω υπόψη μου) "Ο Φαρφουλάς" που χαρίζει και τον τίτλο της συλλογής στο βιβλίο -εκτός από την ονοματοδοσία στον εκδοτικό οίκο που σε επιμέλεια Πάρι Δάγλα το εξέδωσε- στάθηκαν η αφορμή για την δίκαιη οργή του φίλου εκδότη Διαμαντή Καράβολα από τον οποίο έλαβα πριν από λίγο το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα: 


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ FACEBOOK και το στέλνω σε όσους φίλους δεν -και καλά κάνουν- είναι σ' αυτό.

Παράπονο, γκρίνια, πείτε το όπως θέλετε, χρονιάρες μέρες, εγώ θα πω αυτό που έχω να πω κι ας θιχτούν και ορισμένοι φίλοι, κι ας με κακοχαρακτηρίσουν.
Κοίταζα τις λίστες που κυκλοφορούν τελευταία με τα «ΚΑΛΥΤΕΡΑ ή ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 2014» από τις εφημερίδες και τα βιβλιοφιλικά sites (Βήμα, Εφημερίδα των Συντακτών, BookPress, Αναγνώστης κλπ) για να δω αν κάπου χώρεσε σ’ αυτές το βιβλίο με τα διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά «Ο Φαρφουλάς» που κυκλοφορήσαμε από τις εκδόσεις μας. Δεν το είδα πουθενά χωρίς αυτό να μου κάνει και μεγάλη εντύπωση για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της ώρας.
Αναρωτήθηκα μετά αν σ’ αυτές τις λίστες υπάρχει το βιβλίο «Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Ερατώ. Δεν υπήρχε σε καμία. Τρία μόλις χρόνια μετά τα κούφια ταρατατζούμ του έτους Παπαδιαμάντη, όπου οι διάφοροι φιλόλογοι, κριτικοί μέχρι και σκηνοθέτες πειραματικών θιάσων διαγωνίζονταν στην παπαδιαμαντοφιλία και στην παπαδιαμαντο-μπουρδο-λογία, ένα χαμένο διήγημα του μεγαλύτερού μας πεζογράφου που ανακαλύπτεται και κυκλοφορεί σε μια ιδιαίτερα καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση δεν αναφέρεται πουθενά στις λίστες με τα βιβλία που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, των έγκυρων μέσων που ασχολούνται με το βιβλίο.
Όσο για την άποψή μου για το εν λόγω διήγημα-βιβλίο «Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ» θα χρησιμοποιήσω κάτι που είχε γράψει ο Θωμάς Γκόρπας για τον Γιώργη Ζάρκο, που φυσικά ισχύει στο πολλαπλάσιο για τον Παπαδιαμάντη: «Και μόνο ένα ολιγοσέλιδο κομμάτι του κονιορτοποιεί τα εννιά δέκατα της τυπωμένης στην Αθήνα αφηγηματογραφίας της τελευταίας εικοσαετίας».
Μα και συ κύριε Μανουσάκη, εκδότη της Ερατώς, αντί να δίνεις τα λεφτά σου για να κάνεις ωραία σκληρά εξώφυλλα, δεν τα δίνεις για καμιά διαφήμιση, και θα ’βλεπες τότε λιβάνισμα που ούτε ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης στον Άγιο Ελισαίο δεν θα είχε απολαύσει...


--
Διαμαντής Καράβολας
εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Φαρφουλάς
τηλ. 2111845583




 Το καθένα από αυτά, για ξεχωριστούς σε κάθε περίπτωση λόγους, αποτελεί πραγματικό απόκτημα, γι' αυτό και μετά λόγου γνώσεως αμφότερα τα συνιστώ ανεπιφύλακτα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου