Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

H Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

Καλές προθέσεις καλυμένες με μάρμαρο, ξύλο, μέταλλο, γυαλί -και πολύ φως- στη ..."διάθεση" των πολιτών.

 


Παραδόθηκε, υπό βροχήν, την περασμένη Κυριακή στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και στους επισκέπτες της το  αναπλασμένο παραλιακό μέτωπο  της πόλης...

Είχαμε τη χαρά με αγαπητό φίλο να περπατήσουμε σ' όλο της το μήκος σήμερα τη νεογένητη παραλία που μόλις βγήκε από το αμπαλάζ και σαν ...βέροι έλληνες να σχολιάσουμε τα όσα βλέπαμε γύρω μας. 


Οι προθέσεις των δημιουργών/αρχιτεκτόνων στέκουν πολύ φιλοδοξες αν κρίνω απ' όσα αναφέρονται στο site.  Προέχουν τα μοντέρνα και μινιμαλιστικά στοιχεία, υπάρχει μια τάση δημιουργίας πολλαπλών επιπέδων με προσθηκες χαμηλών όγκων από μάρμαρο ή ξύλο, δόθηκε χώρος πολύς για τους ποδηλάτες, ο φωτισμός φαίνεται εντυπωσιακός, υπάρχουν εναλλασσόμενες προτάσεις στάσεων-ανάπαυλας-αναψυχής με θεματικούς κήπους και πάρκα, αναψυκτήρια κλπ. Μέχρι και κάποια πισίνα πήρε το μάτι μου... 

Όλα σπουδαία σαν ιδέες και φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους. Αυτό που μένει βέβαια άπο δω και μπρος είναι να μην καταντήσει κι αυτό το έργο σαν το  τμήμα που πριν από λίγα  μόλις χρόνια παραδόθηκε απο την τότε -λίαν επηρμένη- Δημοτική αρχή που πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι συνέλαβε, σχεδίασε, πρωτοδημοπράτησε και εκτέλεσε σε μεγάλο μέρος αυτό το έργο. Όμως οι βανδαλισμοί, οι κλοπές, και οι λογής απρέπειες μάλλον περίσσεψαν και το έργο σε πολλά του σημεία έχει δυστυχώς απαξιωθεί...

Οι  Έλληνες έχουμε φαίνεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα σαν λαός με τα Δημόσια (χώρους και περιουσία) και ίσως ο ατομισμός σαν μαζική ψυχολογία "έχει μολύνει" σε μεγάλη κλίμακα τους πολίτες που δεν εννοούν να  σέβονται, υπερασπίζονται, περιφρουρούν,φροντίζουν τους κοινόχρηστους χώρους και τα δημόσια κτίρια. Για τίποτε έξω απο την δική τους περιουσία δεν νοιάζονται  οι νεοέλληνες (εκεί βέβαια αν τους θίξεις γίνονται αμέσως ...Τούρκοι!).

Ονειρεύομαι ένα παραλιακό μέτωπο στη Θεσσαλονικη που δεν θα 'χει τίποτε να ζηλέψει από την Βαρκελώνη με παρόμοιες παρεμβάσεις που εκεί έχουν γίνει. 
Τι θα λέγατε αν μεχρι τρία κρουαζιερόπλοια "έπιαναν λιμάνι" καθημερινά κατά τους θερινούς μήνες στην πόλη μας.
 Αν πλοιάρια όπως στο Άμστερνταμ διεκπεραίωναν τη συγκοινωνία με τις αντίπερα και παρακείμενες ακτές (Πιερία, Αγγελοχώρι, Μουδανιά, Καλοχώρι κλπ). 
Αν πλωτά εστιατόρια-καλαίσθητα πλοία μηχανοκίνητα ή ιστιοφόρα [κι όχι αυτές οι καρικατούρες, ντροπής πράγματα, που κυκλοφορούν εδώ και καιρό πέρα δώθε] έκαναν τον περίπλου του Θερμαϊκου ολημερίς οργώνοντάς τον.
 Αν είχαμε προβεί σε μιά γενναία ...εκκαθάριση των δημόσιων χώρων από τα λογής κακόγουστα αγάλματα, αδριάντες, συμπλέγματα ή προτομές κατάλοιπα της εργολαβικής εθνικοφροσύνης και μνήμης. 
Αν ο κόσμος της πόλης μάθαινε να περπατά...
 Αν... αν...

Τέλος πάντων για αρχή "η Νέα μας Παραλία" καλή είναι! Μακάρι να κρατηθεί ακέραια με σεβασμό κι αγάπη από τους πολίτες αυτής της πόλης.



Ψαρεύοντας με καινούργιο ...πάτωμα στην παραλία.





Μπαλκονάκι στο Θερμαϊκό.

Μια από τις ενστάσεις...


Συνάντηση...


   Ελπίζουμε η στέρνα να μη γεμίσει με λογής σκουπίδια και 
κάποτε ν'  αξιωθεί και το νερό που της πρέπει...


 Οι διαχρονικές και εμβληματικές σιδηρές 
"Ομπρέλες" των χειρών Γ. Ζογγολόπουλου
 σε άλλη πια θέση...


"και μια κουτσή κιθάρα..."


Φεγγάρι παρά θιν' αλός...


 Δεντροστοιχίες θαλάσσιας πεύκης. Επιτυχής σύληψη. Αλλάζουν 
το τοπίο ριζικά.
  

"Λαϊκή παρέμβαση"...


...κι άλλη μια από τα ίδια!


Η κρήνη στέρεψε... Το "γκραφιτι" μένει!


   Αν το καλοπροσέξεις ΟΜΩΣ δεν είναι 
και τοοοόσο τρομερό...
 

Αναψυκτήριο. Λίμνη με νούφαρα. Χάρμα!


Νερά που τρέχουν. Οι καταρράκτες της πόλης!


Και κυπρίνοι παρακαλώ...


...κόκκινοι!


Περιστέρια εραστές της αλμύρας...


1 σχόλιο: