Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εκποιούμενα μεράκια...






Τα βιβλία του Κωνσταντινοπολίτη γιατρού  και συγγραφέα Ακύλα Μήλλα, μ’ έκαναν πάντοτε να νιώθω ως το μεδούλι της την σημασία της λέξης  μ ε ρ ά κ ι.  Ο ακούραστος  αυτός  άνθρωπος, συλλέκτης φωτογραφιών και καρτ ποστάλ, εμβριθής συγγραφέας και ιστοριοδίφης, φωτογράφος και προπάντων  λεπτουργός ζωγράφος ιδιότυπων σχεδίων, με κάθε του βιβλίο  μου προκαλούσε δέος και έκπληξη. 

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την επιτομή του «one man show». Ο αείμνηστος Δημήτριος Μάνος, σπουδαίος Φιλόλογος στην Πόλη και στην Αθήνα, χαρακτηρίζει την τριλογία των Πριγκηπονήσων  του Α.Μ. «ιστορική, εθνογραφική, και λαογραφική Πριγκηπονησιακή εποποΐα». Πάνω από δεκαπέντε ογκώδη πολυτελή λευκώματα σχετικά με τον ελληνισμό της Πόλης  και των Πριγκηπονήσων  ( Η Χάλκη, Η Πρώτη- Η Αντιγόνη, Η Πρίγκηπος, Το Πέρα και πολλά άλλα ειδικού ενδιαφέροντος όπως Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως, Σφραγίδες μητροπόλεων Χαλκηδόνος και  Δέρκων, Ο Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς, Χάλκης παραλειπόμενα, Κτηματολόγιο Πριγκηπονήσων κλπ).


Την πρόωρα εξαντλημένη "Χάλκη" του, που αποτελεί  και τον  πρώτο τόμο της τριλογίας των Πριγκηπονήσων,  και κυκλοφόρησε το 1984 (βραβείο  Ακαδημίας Αθηνών 1986) έτρεχα εναγωνίως να την αποκτήσω σε δημοπρασίες βιβλίων με αρκετά τσουχτερό τίμημα.

Τα λευκώματά του, με τιμές συνήθως κοντά στα 90 ευρώ (συχνά και αρκετά παραπάνω), αποτελούσαν πολύτιμα αποκτήματα -κανονικά κοσμήματα- για κάθε βιβλιοθήκη. Για κάποιους η απόκτηση αυτή προϋπέθετε ίσως κάποια σθεναρή τροποποίηση του …οικογενειακού προϋπολογισμού.

Προχθές, περνώντας από το Stock του Ιανού, αντίκρισα με έκπληξη το «Η Πρώτη- Η Αντιγόνη», έναν πολυτελέστατο ογκώδη τόμο σε σχήμα 29Χ22, 672 σελίδες, να «προσφέρεται» στο 1/9 της αξίας του: 9.90 Ευρώ !!!. «Ευκαιρία» για αγορά, "κελεπούρι", «σημάδι κι αυτό  της κρίσης» θα έλεγε κανείς...



 Όμως εμένα, η εικόνα της «ντάνας» με τα μερακλίδικα βιβλία του Α.Μ. στο στοκατζίδικο, μου κάθισε στο στομάχι… Δεν θα 'ναι για καλό!


3 σχόλια:

  1. Ας διαβάσουν βιβλία που ήταν ακριβά και οι φτωχοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβάμαι πως δεν θα πάνε τρέχοντας...
    (κι ύστερα ...μάλλον δεν έγινε για το χατήρι τους αυτό!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, γιατρέ, με τους παλ χρωματισμούς στο εξώφυλλο, θα είναι ό,τι πρέπει για το σκρίνιο. Θα κάνει κοντράστ με το μπεζ του σαλονιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή