Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

"Έγωϊστική" [;] παραγγελία ζωντανού για το "μετά"...



[του Ίωνα Δραγούμη εν προκειμένω...]


Ο τάφος του Ίωνα Δραγούμη στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας* [φωτ. Ν.Τ./ 1987].


   [...] Γυρίζοντας από το νεκροταφείο είπα στην εξαδέλφη μου: "Όταν πεθάνω, να το ξέρετε. Εμένα να μη με θάψετε στη γη παρά να με κάψετε. Και αν δεν πεθάνω εδώ, παρακαλώ να ειδοποιήσετε όπου και αν βρίσκομαι, να με κάψουν και τη στάχτη μου να την πετάξουν στους δρόμους, να την πατούν οι ζωντανοί που θα περνούν".

    Και σκέφθηκα να γράψω μια διαθήκη που να το λέει αυτό. Μα έπειτα, αμέσως σκέφθηκα πως δεν αξίζει να δίνω τόση σημασία στον εαυτό μου, και το να λέω πως να με θάψουν, σημαίνει πως έχω μιαν αγάπη του εαυτού μου που δεν του αξίζει βέβαια. Ας κάμουν με μένα ότι θέλουν όταν πεθάνω. Δεν αξίζει ούτε και να το συλλογίζομαι [...]**.

                                                  ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ, Οχτώβρης 1914 


 *Ο επίσημος [official] κατάλογος με τίτλο "ΤΟ Α΄ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ/ ΟΔΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ" των κυριών Καρδαμίτση-Αδάμη Μαρώς και  Δανιήλ Μαρίας/κυκλοφόρησε μέσα στο 2017 -και τον οποίον μάλιστα  προλογίζει ο Δήμαρχος των Αθηναίων!- απαξίωσε να συμπεριλαβει έστω και ένα μελος της οικογένειας Δραγούμη στις αναφορές του: πχ τον Ιστορικό, Φιλικό, Γραμματέα του Ι. Καποδίστρια και Πολιτικό Νικόλαο Δραγούμη, τον πολιτικό (και Πρωθυπουργό της χώρας διατελέσαντα) Στέφανο Δραγούμη, τον Ίωνα Δραγούμη, τους αδελφούς του Νίκο /τον ζωγράφο και  Φίλιππο -πολιτικό και λόγιο- κλπ κλπ κλπ...

"Στάχτη να την πατούν οι άνθρωποι" ...όπως έλεγε [κι έγραφε προβλέποντας] κι ο καημένος ο Ίων...

 
 **Από: Ίων Δραγούμης,"Φύλλα Ημερολογίου"-Τόμος Ε', 1913-1917, Επιμέλεια: Θ.Ν. Σωτηρόπουλος, Εκδόσεις Ερμής, 1986.



 

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά! Γνωρίζεται το τμήμα και τον αριθμό του τάφου του ΄Ιωνα Δραγούμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή κ. Ξυλά-Παττακού,
      Δυστυχώς μόλις σήμερα είδα το μήνυμά σας... Χρόνια πολλά σας εύχομαι. Μου έχει μιλήσει για σας ο αγαπητός φίλος Μάκης Φουντούλης. Γνωρίζω πως πρόκειται να πάτε μαζί εκεί. Θα στείλω σ’ αυτόν το σχεδιάγραμμα στο οποίο δεν φαίνονται μεν ευκρινώς οι αριθμοί αλλά είναι βέβαιο πως θα καταφέρετε να προσανατολιστείτε επαρκώς. Δυστυχώς, ο «επίσημος» κατάλογος των κ.κ. Καρδαμήτση-Αδάμη και Δανιήλ (Ολκός 2017) απαξιοί να συμπεριλάβει τους Δραγούμηδες…
      Ο Ίων είναι θαμμένος στον οικογενειακό τάφο των Δραγούμηδων και το όνομα του φαίνεται ο στη δεξιά στήλη όπου αναφέρεται με το βαπτιστικό του ΙΩΑΝΝΗΣ (1878-1920). Δίπλα του το όνομα του αγαπημένου τους μεγαλύτερου αδελφού Νίκου (του ζωγράφου).
      Ο τάφος, με το ιδιόγραφο του Ίωνος πάνω στο σταυρό, που φωτογράφησα 1987, προφανώς δεν ανήκει στον Ίωνα και πιθανότατα δεν υπάρχει πια. Ο Μάρκος Δραγούμης μου είχε εξομολογηθεί ότι δεν είχε υπόψη του τέτοιον τάφο. Θεωρώ απίθανο να μετακινήθηκαν μετά από εκταφή από εκεί τα οστά του Ίωνος σε τόσο απώτερο χρόνο. Πιθανολογώ ότι αυτός ήταν ο τάφος του ανεψιού του Ίωνα Δραγούμη του Αλεξάνδρου (1921-1986) που βαπτίστηκε έτσι προς τιμήν του δολοφονηθέντος ένα χρόνο πριν γεννηθεί θείου. Αυτός σπούδασε νομικά, εργάστηκε ως υπάλληλος στο Υπουργείο των εξωτερικών και αποπέμφθηκε για την «υπερεθνικιστική» του στάση στο ζήτημα της Κύπρου, συνεργάστηκε με την ΕΟΚΑ Β΄, ενώ αργότερα συμπορεύτηκε στον εθνικιστικό χώρο (ήταν υποψήφιος με την Εθνική παράταξη το 1977. Τα βιβλία που εξέδωσε και την αρθρογραφία του τα υπέγραφε ως «Ίων Δραγούμης» χωρίς διακριτικό πατρώνυμο ενδιάμεσα. Mάλλον εκμεταλλεύτηκε τη συνωνυμία με τον διάσημο θείο του. ( Ή μήπως όμως διατηρούσε ζωντανή τη μνήμη του;;;)
      Θα μπορέσετε να βρείτε ίσως και τον τάφο του αγαπημένου φίλου Μάρκου Φ. Δραγούμη (1934-2023) που πέθανε πριν ένα χρόνο.
      Σε κάθε περίπτωσή αν δημοσιεύσετε κάτι στο blog σας θα παρακαλέσω να μου στείλετε το link ώστε να το αναδημοσιεύσουμε στην εφημερίδα το Βογατσικό που εκδίδεται εδώ στη Θεσσαλονίκη δυο φορές το χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω η ακριβής θέση είναι στο section 13 του Α΄ Νεκροταφείου

      Διαγραφή