Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Σε τι μας χρειάζεται ο Ιππποκράτης;







Ανήκε στον αγαπημένο και σεβαστό μου φίλο, τον καθηγητή της Ιατρικής  σχολής, ζωγράφο και χαρισματικό άνθρωπο, τον αείμνηστο Χρυσόστομο Τζημάκα. Μου τον έφερε στο ιατρείο το 2010, η αδελφή του Σάσα μετά το θάνατό του. (Ένιωσα σαν να μου έδινε μια σκυτάλη. Δεν την έπιασα θαρρώ με το σωστό τρόπο. Κάπου στο δρόμο άλλαξα ρυθμό. Ίσως έχασα και το δρόμο προς το "τέρμα"...). Τον έχω όμως πάντα δίπλα μου τον Ιπποκράτη, μέσα σε προθήκη στο ιατρείο. Πού και που αλλάζουμε κρυφές ματιές μέσα από το τζάμι... Καημένε Ιπποκράτη! Ο όρκος-νόμος  σου υπάρχει για να καταπατάται και να ανατρέπεται όπως όλοι οι νόμοι, όλοι οι όρκοι κι όλες οι υποτιθέμενες σταθερές  του κόσμου... Ποιά λοιπόν η χρησιμότητά σου στις μέρες μας εκτός του ότι ανήκεις στις "χρυσές δέλτους" της ιστορίας της ιατρικής;

Βλέποντας τις στατιστικές επιδόσεις μας στο μέτωπο  του κορωνοϊού, μετά την περίοδο της επιτυχίας μας που προηγήθηκε, σκέφτομαι με δέος τη μοίρα  της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου μετά τον Ρεχάγκελ και το Euro 2004. Οι αριθμοί των κρουσμάτων αρχίζουν ήδη να ανεβαίνουν ανησυχητικά και προκύπτουν αναζωπυρώσεις σε περιοχές που είχαν ήδη δεχτεί... την επίσκεψη του ιού. Κι από κοντά η συνεχιζόμενη αμηχανία του ιατρικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο (δέκα επισήμως μήνες από την έναρξη της επιδημίας τον Αύγουστο του 2019), ο ανύπαρκτος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τις χλιαρές ή τρομοκρατικές  διαρκώς δηλώσεις, οι ζοφερές εικασίες για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του SARS-cov-2 ακόμα και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς (40% των κρουσμάτων...)  και οι βέβαιες πλέον χρόνιες εναποθέσεις ιατρικών προβλημάτων σε όσους έχουν ασθενήσει και χρειάστηκαν νοσηλεία -και πολύ περισσότερο υποστήριξη σε ΜΕΘ- ή σε όσους απλώς ασθένησαν και έμειναν στο σπίτι με ήπια και μέτρια συμπτώματα...

Ακούγοντας δε (και μένοντας κεχηνός...)  όσα ακούω κάθε μέρα στο ιατρείο (τάχαμου εμπιστευτικά, χαζοχαρούμενα, φανατισμένα, κλπ): "Γιατρός πράμα να πιστεύεις σ' αυτά, γιατρέ;", "Εντάξει μην το παρακάνετε και με τα αντισηπτικά" (πώς γελάσαμε!). Αλλά και κείνα που ακούω τριγύρω μου (πχ σήμερα στη "λαϊκή των βιολογικών" άνθρωπο που τον εκτιμούσα κιόλας: "Δεν είναι και τόσο σοβαρό όμως το χρησιμοποιούν.."). Μέχρι βέβαια τα φοβερά και τρομερά (και αρκούντως ενδεικτικά προκεχωρημένης ηλιθιότητος): "Ο ιός δεν υπάρχει, είναι ψέματα!"  (πράγμα που το 50% των νεοελλήνων αποδεδειγμένα πιστεύει...), θαρρώ πως σιγά σιγά ανακαλύπτω την χρησιμότητα του αγαλματιδίου του Ιπποκράτη στους χαλεπούς καιρούς...

Χυτοσιδηρούς, με ικανό βάρος -σχεδόν δυο κιλά-, σε βάση μαρμάρινη στιβαρή και με μεγάλο όγκο. Λέω λοιπόν ν' αρχίσω να τον  κοπανάω στα ανάλογα κεφάλια... Ίσως τότε θα έχω ασκήσει πραγματικό ιατρικό έργο και θα έχω ωφελήσει αληθινά την κοινότητα. 

Όμως ακόμα φοβούμαι -να την πω την αμαρτία μου- εκείνο το δραστήριο τμήμα ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ...

Ελπίζω να τον ξεπεράσω σύντομα αυτόν το φόβο.








11 σχόλια:

  1. Σου πωλούν ιατρική & βιολογική πιστοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες; Όταν απειλείς τον φουκαρά με το αντικειμενικό βάρος της ιατρικής πως να κάτσει να σου εξηγήσει και τα υπόλοιπα της συνωμοσίας; Εδώ δεν μιλάμε μόνο για ανύπαρκτο ιό αλλά και για εξυφαινόμενες διεθνείς διεργασίες για διεθνή κυβέρνηση που θα μας επιβληθεί μέσα από εξουδετέρωση των αντιδράσεων που θα επιτευχθεί μέσω των εμβολίων τα οποία (δια τινος τρόπου) θα μας αδρανοποιήσουν και ημείς ως χάνοι (κεχηνότες) θα αποδεχτούμε τις εξελίξεις που θα βολεύουν όλους τους εχθρούς της ανθρωπότητας αυτούς δηλαδή που μας ψεκάζουν, μας εμβολιάζουν, μας τσιπάρουν, μας ενσωματώνουν κάμερες στον εγκέφαλο και μερικά άλλα που δεν τα συγκράτησα κι εμείς μαρκαρισμένοι όπως τα δαμάλια θα οδεύουμε προς το σφαγείο. Τώρα γιατί θα γίνουν όλα τούτα κανείς τους δεν κατάφερε να μου δώσει μια πειστική εξήγηση αλλά πάντως είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα γίνουν και να μην τολμήσω να έχω καμιά αντίρρηση γιατί α...α!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νωντα..... "Δε ντρέπεσαι γιατρός πράμα? Ο Θεός των Ελλήνων" θα κανονίσει για όλα........Τι να μας πει ο Ιπποκράτης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περί μεσότητας (ή μήπως αμεσότητας;)


    Αφού το έκλεισε το «μαγαζί» ο «γάτος» έχω αποφασίσει να τα γράφω που και που εδώ. Έτσι για αποφόρτιση βρε αδελφέ... (οπότε ακολουθεί σεντονάκι ως αντίλογος - βιωματικό).

    Τις μέρες τις κλεισούρας, λέγε με καραντίνα, είχαμε φοβηθεί όπως πολλοί κάπως παραπάνω. Αν και βγαίναμε τις βόλτες μας «με μήνυμα» - τι τρομερός ψυχολογικός καταναγκασμός και αυτός...- (προσοχή: να κάπως έτσι θα πρέπει να είναι στην δικτατορία - αλλά και στην φυλακή!) νιώθαμε μπερδεμένοι, καταπιεσμένοι, φοβισμένοι και τρομαγμένοι, μην μας συμβεί και μας κανένα κακό. Εξάλλου τις μέρες εκείνες ακούγαμε τόσα και τόσα για χώρες πολιτισμένες και εξελιγμένες που κατέρρεαν την μία πίσω από την άλλη, για χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Ο κίνδυνος ήταν (και είναι) υπαρκτός.

    Όμως ο κορονοιός δεν επιτίθεται μόνο στα πνευμόνια και στο μυαλό. Επιτίθεται ύπουλα και υποχθόνια σε κάτι ακόμα πολυτιμότερο. Στην ποιότητα ζωής και τις ελευθερίες που με τόσο κόπο (και αίμα) έχει καταφέρει να διασφαλίσει ό δυτικός κόσμος - έτσι που σήμερα λίγο - πολύ να θεωρούνται δεδομένες.

    Με το που τελείωσε η «καραντίνα» και έπαυσαν τα μηνύματα στο 13330 (μα καλά, κάποιος δεν υπήρξε να τους πεί, εκεί στην κυβέρνηση, έπρεπε να έχει τρία... τριάρια μέσα; - οι συνωμότες θα κάνουν πάρτι) είπαμε και εμείς να βγούμε μια βόλτα στην γειτονιά σαν άνθρωποι - χωρίς μήνυμα.

    Περνώντας είδαμε κάτι γείτονες που γιόρταζαν και έψηναν με μουσική και είπαμε να χαιρετήσουμε (από μακριά).
    Αυτοί αμέσως μας καλοδέχτηκαν, άνοιξαν την αυλόπορτα και με χαρά μας προσκάλεσαν στο γιορτινό τους τραπέζι.

    Με απροθυμία (και αμηχανία) δεχτήκαμε. Εκεί ένας κοτσονάτος κύριος, ο πρεσβύτερος της οικογενείας (ετών 87 παρακαλώ ) ήρθε να μας χαιρετήσει.
    Εγώ του έτεινα τον αγκώνα (μικροί το λέγαμε «πρίτς») σεβόμενος την ηλικία του - ως ευπαθής ομάδα.
    Αυτός αντίθετα, μου έδωσε το χέρι και με πλατύ χαμόγελο με πήρε αγκαλιά, χτυπώντας με φιλικά στην πλάτη.

    Χάρηκα την ντομπροσύνη και το θάρρος αυτού του γέρου.
    Φάγαμε ήπιαμε, διασκεδάσαμε μα πάνω από όλα για πρώτη φορά ΑΙΣΘΑΝΘΉΚΑΜΕ ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ μετά από τόσο καιρό. Μας χρειαζόταν πολύ αυτό.
    Καταλάβαμε ότι ο φόβος και ο πανικός μας ήταν υπερβολικός.
    Ακόμα και όταν άρχισε ο παππούς τις θεωρίες συνωμοσίας δεν του χάλασα το χατήρι.

    «Τι είναι αυτά που μας κρύβουν; Τι είναι αυτά που δεν μας λένε;» Αναρωτήθηκα φωναχτά, αντιγράφοντας μία από τις ατάκες του Λιακόπουλου!

    Ο γέρος ενθουσιάστηκε. Από εκείνη την ώρα και μετά με είχε στα όπα όπα. Στο τέλος χαιρετήσαμε και φύγαμε - με αλλαγμένη την ψυχολογία πλέον- και αναπτερωμένο το ηθικό.

    Γυρίζοντας σπίτι, ξανάριξα μια ματιά στα κρούσματα - κομπιουτεράκι , στατιστική -τα γνωστά- να δω που βρισκόμαστε. Αλλά από τότε ποτέ ξανά φοβισμένος....


    Με αγάπη
    D.










    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου D,
      ωραίο το αποφορτιστικό στιγμιότυπο με τον άφοβο παππού και την τσίκνα του. Το "μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι" πάει από κοντά με συμπεριφορές παρόμοιες.

      Επίσης, το 13330 έχει μέσα του το μισό του 666 και κουβαλάει κάτι από τον παλιό καλό καιρό της "ακρόασης -επίκρουσης ψηλάφησης"της κλινική ιατρικής όπου οι γιατροί ζητούσαν από τους ασθενείς να επαναλάβουν κατασύνεχα "τριάντα τρία - τριάντα τρία -τριάντα τρία... προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για την κατάσταση του αναπνευστικού τους συστήματος...
      Οπότε πράγματι όλα είναι μια συνομωσία.... Ξεκάθαρα...

      Αλλά να που θυμούμαι το γηραλέο μεν αλλά υγειονομικώς οικονομικώ... ευκατάστατο Μπέργκαμο ξανά και χάνω τον ύπνο μου...

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. #Συγγενής, πρώην γιατρός, με 40 χρόνια προϋπηρεσία σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, έχει όλη την σειρά Λιακόπουλου που οι Νεφελίμ και Ελοχιμ να κάνουν πάρτι!#

      "Ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχον οι διδάσκαλοι!"

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κανονική της μορφή έχει καταργηθεί (με ένα νόμο -μια διάταξη) από τον Χαρδαλιά κατά τη διάρκεια της επιδημίας covid-19 λόγω της γενναίας συμπεριφοράς των γιατρών ιδίως του ΕΣΥ...

      Διαγραφή