Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ίωνος Δραγούμη... ανάβασις!


O Ίων Δραγούμης του Γιάννη Παπά  στα Σφαγεία τον Ιούλιο του 2018 [ φωτ. Ν. Τσίγκας]




Ούτε στις πλέον ευφάνταστες προσδοκίες μου  —όταν έγραφα τον Νοέμβριο του 2018  το Γράμμα από τα Σφαγεία [<-κλικ εδώ] και το έστελνα και ταχυδρομικώς στον τότε Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη  (ο οποίος απαξίωσε να απαντήσει...) ή όταν το καλοκαίρι του 2019 ξανάστελνα το ίδιο γράμμα στον νυν Δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα λίγο προτού εκείνος αναλάβει (κι αυτός δεν απάντησε...)—  δεν περιλαμβανόταν αυτό που διαβάζω σήμερα στην VORIA.GR, και σε άλλα ενημερωτικά  sites της πόλης, πως επίκειται να συμβεί. Αντιγράφω:


Νέα θέση θα αποκτήσει, το επόμενο διάστημα, στη Θεσσαλονίκη ο ανδριάντας του Ίωνος Δραγούμη, ο οποίος βρισκόταν αρχικά στην πλατεία Μακεδονομάχων και μετά την έναρξη των εργασιών του μετρό είχε μεταφερθεί και βρίσκεται ακόμα στα Σφαγεία.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετήσει τον μπρούντζινο ανδριάντα στο πάρκο της ΧΑΝΘ, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τον θάνατο του Ι. Δραγούμη. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Μάκη Κυριζίδη στις 31 Ιουλίου.

Πρόκειται για έργο που φιλοτέχνησε το 1992 ο γλύπτης Γιάννης Παπάς και το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Μακεδονομάχων. Ο ανδριάντας βρίσκεται πάνω σε μαρμάρινη βάση λευκού μαρμάρου διαστάσεων 120Χ120Χ40 εκ. και έχει συνολικό ύψος περίπου 2,50μ.. Στη μαρμάρινη βάση του αγάλματος είναι χαραγμένη η φράση του: «Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

O Ίων Δραγούμης του Μ. Τόμπρου  που θα... απομακρυνθεί [ φωτ. Ν. Τσίγκας]

Σήμερα, στη συγκεκριμένη θέση, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, βρίσκεται η μαρμάρινη προτομή του Ι. Δραγούμη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Η αποξήλωση της υφιστάμενης μαρμάρινης προτομής θα γίνει προσεκτικά προκειμένου να μπορεί να επανατοποθετηθεί. Η δημοτική αρχή θα εξετάσει σε δεύτερο χρόνο το σημείο – πλατεία που θα τοποθετηθεί.

Η τοποθέτηση του μπρούντζινου ανδριάντα στο πάρκο της ΧΑΝΘ θα είναι προσωρινή, έως ότου αποκατασταθεί η πλατεία Μακεδονομάχων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό. 

 Τα συμπεράσματα: 
  Ο νέος Δήμαρχος προφανώς ακούει (και διαβάζει). 
  Ο τέως Δήμαρχος  πήγε... αδιάβαστος επί του θέματος. 
Ο Ίων παίρνει τη θέση του στην πόλη, σχεδόν απέναντι από τον Μέγα Αλέξανδρο της παραλίας.

Λυπούμαι μονάχα που μόλις θα τον πάρουν είδηση, θα τον αρχίσουν με τα τρισάγια, τους σημαιοστολισμούς, τις δαφνοστεφανώσεις και τις αγριοφωνάρες τους "οι γνωστοί τύποι" και εγώ θα έχω, μάλλον συχνά, την οδυνηρή τύχη να τον δω και να τον φωτογραφήσω με όλα τα χρώματα της ίριδας πάνω του από τις μπογιές ή άλλα βανδαλιστικά ίχνη που θα έχουν αφήσει φεύγοντας  οι ανίδεοι καταδρομείς- "μπαχαλαίοι"...

Σημασία όμως για την ώρα έχει πως στις 31 Ιουλίου ο Ίων μπορεί να σκοτώνεται στην Αθήνα ανασταίνεται όμως στη Θεσσαλονίκη... Έστω και προσωρινά...

Είμαι μάλλον ευτυχής σήμερα!


3 σχόλια:

  1. Ότι και να κάνουν οι αριστερόστροφοι μπαχαλακηδες δεν μπορούν να βγάλουν τον Ίωνα από το πάνθεον των ανθρώπων που πρώτα έβαζαν την πατρίδα και μετά όλα τα άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι νεαροί γόνοι καλών ''αριστερών'' οικογενειών psycho μπαχαλάκηδες που μεν χρησιμοποιούν το μαοικό λεξιλόγιο όπως κομπραδόρικη ξενόδουλη ελληνική ολιγαρχία, που βγαίνει απο το πορτογαλέζικο comprador = μεταπράτης, αλλά αν την χρησιμοποιούσαν στη σύγχρονη καπιταλιστική αρχικομπραδόρικη κουμμουνιστική Κίνα θα είχαν εξαφανιστεί απο προσώπου γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μίλτο!!!
      Αυτοί δεν θά ξέρουν επίσης πως ο Ίων μιλούσε, τα τελευταία χρόνια πριν την δολοφονία του, για σοσιαλισμό, αναρχισμό, ηθική, αλληλοβόηθεια, οικολογία, ένωση των Ευρωπαϊκών Κρατών...

      Διαγραφή