Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Θυμόταν τον Κωστάκη Λούστα…

 

 KOSTAS LOUSTAS (2)*

 

 

Κοζάνη 1988. Ζώντας ήδη από την προηγούμενη χρονιά κατά κυριολεξία μέσα σε στρατόπεδο —πρώτα στο Μεσολόγγι, ύστερα στην Κω και τέλος στην Κύπρο— η πατρίς με στέλνει στο 403 Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Α΄ Σώματος Στρατού. Ζω και πάλι μέσα στο στρατόπεδο. Τούτη τη φορά όμως τις μισές νύχτες του μήνα τις περνώ στο (ψυχιατρικό) Θεραπευτήριο Σπινάρη όπου εφημερεύω. Συναντώ εκεί, ως ασυλοποιημένο πια τρόφιμο, τον Φλωρινιώτη ποιητή Αντώνη Παυλίδη. Δεν είναι από τα άτομα που μπορούν να συνθαλαμίζονται με άλλους ασθενείς κι έτσι ο ιδιοκτήτης της κλινικής, ένας αριστοκράτης, του παρέχει  τη δυνατότητα  να χρησιμοποιεί κατάδικό του ένα ολόκληρο δωμάτιο. Ο Αντώνης το ονομάζει «θάλαμο 9» (εις μνήμην του Τσέχωφ φαντάζομαι…). Έχει μεταφέρει εκεί κι ένα μικρό χάι φάι σύστημα, ενώ δεκάδες δίσκοι, με κλασική κυρίως μουσική αλλά και Μπόνεϊ έμ, κείτονται βγαλμένοι από τα εξώφυλλά τους φίρδην μίγδην στο δάπεδο εδώ και κει. Αξημέρωτα ακόμα, συχνά ακούγεται Βάγκνερ από το βάθος του διαδρόμου πίσω από την κλειστή πόρτα. Ο Αντώνης έρχεται χωλαίνοντας με καθόλα θεατρικό τρόπο, πολλές φορές μέσα στη νύχτα στο γκισέ του ορόφου, επαιτώντας και παζαρεύοντας κάποια παυσίπονη ένεση από τις νοσηλεύτριες. Του κάνουν το χατίρι άπαξ κι αυτό με φυσιολογικό ορό αντί για φάρμακο χωρίς φυσικά να το γνωρίζει. Στην πρώτη όμως άρνηση εξαγριώνεται. Χώνοντας τότε το κουταλάκι του μέσα στο τενεκεδένιo κουτάκι με το νεσκαφέ, καταπίνει δυο γεμάτες κουταλιές από το περιεχόμενο δίχως νερό απαγγέλλοντας από τον «Ζαρατούστρα» του Νίτσε:

«Λίγο δηλητήριο εδώ κι εκεί: αυτό προκαλεί ευχάριστα όνειρα. Και πολύ δηλητήριο στο τέλος: αυτό προκαλεί έναν ευχάριστο θάνατο».

Λάτρευε εκτός από την ποίηση και τη Γεωπονία, τον Βάγκνερ και τον Μπετόβεν, τον Νίτσε ανυπερθέτως, τις γυναίκες και τον έρωτα, το σκέτο νεσκαφέ –με το κουτάλι όπως προαναφέραμε– τα απανωτά τσιγάρα, το φαΐ και τις ενέσεις Βολταρέν που ήλπιζε, ματαίως, ότι θα νικούσαν τον πόνο… Πιο πολύ όμως αγαπούσε έλεγε και ξανάλεγε τον Κωστάκη το Λούστα και τους άλλους φίλους που έφυγαν από τη Φλώρινα…  «Κάτι θα έπρεπε να συμβαίνει μ’ αυτόν το Λούστα»,  είχα σκεφτεί, «αφού κατάφερνε να εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στην πανωλεθρία μιας ψυχής σαν κι αυτήν του Αντώνη», λίγο προτού περάσει στο επέκεινα. Πράγμα που συνέβη την επόμενη χρονιά σε μια από τις πολλές του προσπάθειες να απαγκιστρωθεί από τον θάλαμο 9 επιστρέφοντας στο σπίτι του στην οδό Νικολάου Χάσου 45 της Φλώρινας για να αρχίσει μια καινούργια ζωή…

 



*Τα κείμενα που θα δημοσιεύονται με την ένδειξη  KOSTAS LOUSTAS αποτελούν ολόκληρη την ομιλία που είχα ετοιμάσει σχετικά με τη «βιογραφία-γενεαλογία της σχέσης μου» με τον ζωγράφο, ποιητή, μουσικό Κώστα Λούστα στο διάστημα μιας εικοσιπενταετίας μέχρι το θάνατό του. Τελικά μέρος μόνον του κειμένου αυτού διαβάστηκε στην ποιητική-μουσική βραδιά που διοργάνωσε  το «Ίδρυμα Υδρία» της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 2 Φεβρουαρίου του 2023, στη μνήμη του και στην οποία είχα ορισθεί ως «κεντρικός ομιλητής».

 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

«Μύδια αχνιστά!»




«Μόλις το 40% των θανάτων στην Ελλάδα που αποδόθηκαν στον κορονοϊό το 2020 οφειλόταν αμιγώς στην Covid-19, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα νέα δεδομένα ουσιαστικά ενισχύουν το επιχείρημα ότι στην προσπάθεια πλήρους καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας η Ελλάδα καταχώρισε ως θανάτους Covid πολλές απώλειες οι οποίες θα μπορούσαν εύλογα να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η θέση της στις παγκόσμιες κατατάξεις. Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ακολούθησε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το πρώτο έτος της πανδημίας 5.028 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας έχοντας προβληθεί από τον κορονοϊό.Ωστόσο, εξ αυτών μόνο 2.061 δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, άρα ο θάνατός τους μπορεί να αποδοθεί ευθέως στον ιό. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τρία πέμπτα των θανόντων παρουσίαζαν σοβαρή συννοσηρότητα. » [Πηγή: Protagon.gr]


Μα τι είναι αυτές οι ηλιθιότητες; Σε απευθείας αναγωγή, και με δεδομένο πως μόλις μετά το καλοκαίρι του 2022 αρχίσαμε να μετράμε σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ τους νεκρούς από  covid-19 στα Νοσοκομεία της χώρας, θα πρέπει οι περί τις 40.000 νεκροί της τριετίας που παρήλθε και που «χρεώθηκαν» αδίκως στην λοίμωξη από τον SARS -CoV-2 θα πρέπει να περιοριστούν στις 16.000 ή και λιγότερο. Άρα  με το 60% του πληθυσμού να έχει μολυνθεί/έρθει σε επαφή με τον ιό, και σχεδόν ένα ίδιο ποσοστό να έχει πλήρως εμβολιαστεί, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ θνησιμότητα είναι αμελητέα. Άρα, αδίκως τα σκληρά μέτρα, αδίκως οι εγκλεισμοί, οι «αντιδημοκρατικές υποχρεωτικότητες», οι «ρατσιστικοί αποκλεισμοί» ανεμβολίαστων, αμάσκωτων  και νοσούντων, τα υποχρεωτικά τεστ στους χώρους εργασίας, τα καταξοδέματα σε μοριακά ή rapid test,  σε αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, αποστειρωτές-καθαριστές αέρος κλπ. Τζάμπα και οι «διαθεσιμότητες» των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Είχαν δίκιο λοιπόν όσοι «θαρρετά» έλεγαν τη γνώμη τους πως «πεθαίνουν από κάτι άλλο και  πληρώνουν τους συγγενείς τους  για να τους επιτρέψουν να τους καταγράψουν ως θύματα της πανδημίας», πως «είναι ηθοποιοί» αυτοί που παίζουν στις ΜΕΘ (όπως και η γη είναι επίπεδη και πως η κατάκτηση της σελήνης έγινε σε στούντιο κλπ.). Και τούτο δω της ΕΛΣΤΑΤ τέλος πάντως μας λέει πως η κυβέρνηση με υπουργό υγείας τον Πλεύρη τα κατάφερε μια χαρά και φεύγει από πάνω της το άγος της κακής διαχείρισης με τους σκληρούς δείκτες να φέρνουν τη χώρα σε μια από τις χειρότερες παγκοσμίως θέσεις από πλευράς θνησιμότητας…

Να σου την λοιπόν τώρα η ανεξάρτητη αρχή να καταστρώνει αυτή την περίεργη retrospective στατιστική… Εννοείται πως εκτός από τη σοβαρή συννοσηρότητα (ανοσοκαταστολή, καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος) «το υποκείμενο νόσημα» κατά κανόνα είναι: τρίτη ηλικία, παχυσαρκία, υπέρταση, σακχ. διαβήτης. (Αυτά όμως, σύμφωνα με το επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης της χώρας,  αποτελούν λόγους αυξημένης νοσηρότητας και όχι συντριπτικής θνησιμότητας σε ενδεχόμενη επαφή με έναν ιό όπως SARS-CoV-2).

Πείτε επομένως αγαπητοί πιο καθαρά αυτό που θέλετε να πείτε χωρίς αφήνετε την ΕΛΣΤΑΤ να εξευτελίζεται: Πως η πίτα στις εκλογές είναι μικρή για την χαρίσουμε εδώ και κει. Μας χρειάζονται τα «αντισυστημικά» ψηφαλάκια (Βελοπουλικά, Τραγκικά, χρυσαυγίτικα, των φανατικών παραχριστιανικών ομίλων, των παπαδίστικων και καλογερικών λαοσυνάξεων, της σάρας και της μάρας κλπ.). Και επομένως, «πετάμε χαρταετό» και καθαρίζουμε …μύδια για μια καθώς πρέπει Καθαρή Δευτέρα μετά την (όποτε και αν) Κυριακή των εκλογών.

Αυτό δεν θέλετε να μας πείτε;