Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

«Το μέγα επίτευγμα του Δραγούμη είναι η στροφή στον έσω άνθρωπο»

 

 

 

Ο Νώντας Τσίγκας, ιατρός νευρολόγος, ερευνητής και επιμελητής της έκδοσης των ημερολογίων του Ίωνα Δραγούμη και μελετητής της προσωπικότητάς του, μίλησε με τον Γιάννη Χαραλαμπίδη στις «Αναλύσεις» του Radio Me για το πρόσωπο, τη δραστηριότητα και το έργο του πολύπλευρου πνευματικού και πολιτικού άνδρα που σφράγισε από πολλές απόψεις την ιστορία της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα. 

Κάνετε "ΚΛΙΚ" στην εικόνα για να το ακούσετε

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να εκφράσει κανείς για τη συνέντευξη αυτή, από τις πιο εμπεριστατωμένες για τον Δραγούμη αλλά και για όσα έχουν γραφτεί ή εκδοθεί σχετικά με αυτόν! Μία απορία μόνο - που προκύπτει και από άλλες αναρτήσεις σας: αν κατάλαβα καλά, ακόμη και σε όσα ημερολόγια εκδόθηκαν τη δεκαετία του '80 έχουν γίνει περικοπές; Δηλαδή μπορεί κάποιες ημερολογιακές καταχωρήσεις να μην μπήκαν στους τόμους εκείνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Ο εκδοτικός οίκος «Ερμής», που πλέον εδώ και δυο χρόνια έχει κλείσει οριστικά, με τη δημοσίευση του Δ΄ τόμου των «Φύλλων Ημερολογίου» (1908-1912) σε επιμέλεια των καθηγητών Θ. Βερέμη και Γ. Κολιόπουλου και των Ε΄, ΣΤ΄ και Α΄ τόμων από τον Θ. Ν. Σωτηρόπουλο «ανέστειλε», από το 1988, τον κύκλο των δημοσιεύσεων υποσχόμενος επί σχεδόν 35 χρόνια ότι θα ολοκληρώσει το έργο. Ο μηχανισμός λειτούργησε αποτρεπτικά για όποιον ήθελε να ασχοληθεί για λόγους που εύκολα κανείς κατανοεί.

      200 σελίδες του ημερολογίου της περιόδου Οκτώβριος 1912-Αύγουστος 1913 (δηλαδή σχεδόν ολόκληρο το «Τετράδιο 18» που θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στο υλικό μεταξύ Δ΄ και Ε΄ τόμου) παραλείφθηκαν χωρίς να εξηγηθεί ή επισημανθεί η απάλειψή αυτή του υλικού είτε από τους επιμελητές ή τον υπεύθυνο της σειράς Άλκης Αγγέλου. Σποραδικά έχω διαπιστώσει ότι έχουν γίνει στους δημοσιευμένους τόμους ορισμένα λάθη μεταγραφής ενώ λίγα κομμάτια έχουν εδώ και εκεί παραλειφθεί επίσης. Πάντως είχε μείνει αδημοσίευτο, από το 1988, και εντεύθεν το μισό ημερολογιακό υλικό του Αρχείου του Ίωνος Δραγούμη.

      Την μεν (περίεργη) «ατασθαλία» απέναντι στα ημερολόγια 1912-13 αναπλήρωσε η έκδοση των «Κρυμμένων ημερολογίων» από τις εκδόσεις Πατάκη σε δική μου επιμέλεια το 2021. Τα δε ημερολόγια 1902-1904 και 1905-1908 πρόκειται να εκδοθούν από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο πρώτος από τους δύο τόμους ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει ελπίζω σύντομα (με δική μου επιμέλεια-εισαγωγή-σχολιασμός-επίμετρο).
      Αυτά.

      Διαγραφή
  2. Ακόμη πιο ευγνώμων για την αμεσότατη και πλήρη απάντηση! Όπως στάθηκα ...καραούλι για τα "Κρυμμένα Ημερολόγια" από τότε που προαναγγείλατε την έκδοση μέχρι και τη στιγμή που κυκλοφόρησαν, έτσι αδημονώ και για αυτά που απομένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παράκληση να τηρούνται οι κανόνες της πολιτικής σχολίων που ισχύουν. Σχόλια με υβριστικό, προσβλητικό ή παρόμοιο περιεχόμενο δεν γίνονται αποδεκτά και επομένως θα διαγράφονται.