Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Θολή ιστορική μνήμη

 

                                                                                                           Ν.Τ.

Έλεγε, με κάποια σιγουριά και κάπως εμπιστευτικά θαρρώ, ο καλοντυμένος νεανίας στην παρέα του τα όσα είχε ακούσει ή  διαβάσει για την κλειστή  μαύρη πύλη του Πατριαρχείου στην Πόλη: «Λένε ότι από εδώ πήγε να βγει ο αυτοκράτορας και τον έπιασαν οι τούρκοι και τον κρέμασαν. Ύστερα, μαρμάρωσε. Οι χριστιανοί τον πήραν και τον έβαλαν σε κρύπτη. Τώρα περιμένει κρυμμένος να αναστηθεί όταν ακουστεί το Ξύπνα!».

Σκέφτηκα να του συμπληρώσω πως, εκτός από κρεμασμένος και μαρμαρωμένος, είναι και μισοτηγανισμένος. Και ότι με τη μορφή ψαριού πια θα επανέλθει με το καίριο πρόσταγμα και χοροπηδώντας θα πάει να πέσει στα νερά του Κεράτιου. Αν δεν τον προλάβουν οι τούρκισσες γάτες του Πατριαρχείου που λιάζονται τριγύρω με μάτια σφαλιστά όμως με ψυχή και καρδιά έτοιμη.

Αλλά δεν είπα τίποτα. Και το περίεργο ...ουδόλως εθλίβην. (Μη πω ότι γελούσα κι όλας έσωθεν).

 

 

 

7 σχόλια:

  1. Δεν διαθέτω ιστορική μνήμη από τα βιολογικά γεγονότα που δεν έζησα. Πώς μπορώ να έχω εναργή ιστορική μνήμη; Ανθρώποι άλλοι θα μου προσδιορίσουν τι θα ένιωθα αν εζούσα τότενες; Με ποιο δικαίωμα. Η ιστορική μνήμη είναι πράγμα λίαν φασιστικό και δεν αποκαθαρώνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. # Δεν διαθέτω ιστορική μνήμη από τα βιολογικά γεγονότα που δεν έζησα. Πώς μπορώ να έχω εναργή ιστορική μνήμη; Ανθρώποι άλλοι θα μου προσδιορίσουν τι θα ένιωθα αν εζούσα τότενες; Με ποιο δικαίωμα. Η ιστορική μνήμη είναι πράγμα λίαν φασιστικό και δεν αποκαθαρώνεται.#

      Με ΑΙ όλο αυτό;;; Ι ' m worry about..
      Το "αποκαθαρώνεται" ταιριάζει ως αντίθετο του παραλερώνεται
      (αλλά και με το "αποκανθαρώνεται"!)

      Διαγραφή
    2. Είπα κάτι που αρέσει στις κοπέλες να το πιάσουν με την άκρη του μυαλού τους και να το χώσουν μέσα τους βαθιά στα κίτρινα τους σπλάχνα και τον άγριο νου τους. Είπα την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά και ζωολογικά δεν έχω παρελθόν ιστορικό και δεν είναι φυσιολογικό να θυμάμαι ιστορίες που δεν έζησα. Ούτε και οι σημερινές ειδήσεις και τα γεγονότα με ζουν. Δεν είναι τίποτα βιολογικό και καθημερινό και άμεσο. Είναι απλές κακοτοπιές της νόησης. Πηγαίνω στην αγαπημένη, την αγγίζω, θωπεύω τα εσώρουχα της που έχει, αγκαλιαζόμαστε, και δεν με ρωτάει ποτέ, να μου πει, τι να γίνεται εκείνος ο άνθρωπος ο αυτοκράτορας. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα στην ζωή.

      Διαγραφή
  2. Η πτώση της αυτοκρατορίας του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους (το λένε συχνά Βυζάντιο) ήταν νομοτελειακό γεγονός, όταν είχε μείνει μια πόλη μεγάλη τότε αλλά χωρίς ενδοχώρα και με διχασμένο τον πληθυσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι σημαίνει το νομοτελειακό. Θα είναι κάτι χαζό, της οικονομικής οργάνωσης. Γεγονός αληθινό, πραγματικό είναι η ροή της γενετικής πληροφορίας. Ο Νίκος Καρούζος λέει: "μη δεν είναι εργασία και το αίμα;". Το Βυζάντιο δεν είναι του ζωντανού οργανισμού. Ούτε προβιά δεν είναι.

      Διαγραφή
  3. Δεν μου λές ρε Ιταλέ πυροτεχνουργέ,
    φτιάχνεις κι εσύ βαρελότα και χαλκούνια
    και μαζεύεις απο το υστέρημά σου για την ανέγερση του μαού της Αγίας Αικατερίνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παράκληση να τηρούνται οι κανόνες της πολιτικής σχολίων που ισχύουν. Σχόλια με υβριστικό, προσβλητικό ή παρόμοιο περιεχόμενο δεν γίνονται αποδεκτά και επομένως θα διαγράφονται.