George Gordon Byron, 6th Baron Byron
του François Simonau για τον Joseph Bouvier
Λιθογραφία, τυπώθηκε από τον Adam Friedel
Φεβρουάριος1825
© National Portrait Gallery, London
[…] Μεταξύ άλλων παρασκευών δια την εκστρατείαν του, παρήγγειλεν να του κατασκευάσουν τρεις λαμπράς περικεφαλαίας μετά ωραίας λοφιάς, δια εαυτόν και δια τους φίλους του. Η μικρά αύτη περίστασις προεκάλεσε μυκτηρισμούς τινας εν Αγγλία όπου, γράφει μετά τον θανατόν του ποιητού ο Θωμάς Μούρ ο φίλος του, το γελοίον κατανοείται πολύ περισσότερον από το ηρωϊκόν. Πλην η περίστασις απέδειξε την αλήθειαν του αποφθέγματος ότι "το παιδίον είναι πατήρ δια τον άνδρα". Το ίδιον παιδίον του σχολείου, το οποίον εκαυχάτο ποτέ ότι θα εγείρη τρόπαιον μετά λόφου ιππιόχαιτον, εδοκίμαζε τώρα μετ’ ευφροσύνης την ουραίαν λοφώσαν περικεφαλαίαν του, και προμελέτα ευκλεείς πράξεις τας οποίας θα κατόρθου υπό την πανοπλίαν εκείνην.
[…] Πλην, δέκα έτη πρότερον, μετά την πρώτην επίσκεψίν του εις την Ελλάδα, ο Μπάυρων παρενέβαλεν εις την σατυρικήν εποποιίαν του Δον Ζουάν την αθάνατον εκείνην ωδήν, την οποίαν απέδωκεν εις εντόπιον Έλληνα ψάλτην, και την οποίαν μόνον αρχαίος Έλλην, εάν επανήρχετο εις την ζωήν, μόνον Αλκαίος, ή Σιμωνίδης, ή Πίνδαρος, ηδύνατο πράγματι να συνθέση.
Munchen Glyptotek , PHOTO: N.T. |
Τα νησιά της
Ελλάδος! Τα νησιά της Ελλάδος!
όπου η φλογερά
Σαπφώ ηράτο και έψαλλεν
όπου εβλάστησαν
αι τέχναι της ειρήνης και του πολέμου,
όπου η Δήλος
ηγέρθη και ο Φοίβος ανέθορεν.
Αιώνιον θέρος
τα χρυσώνει ακόμη,
πλην όλα, εκτός
του ηλίου των, έδυσαν.
Τα βουνά
βλέπουν κατά τον Μαραθώνα,
Και ο Μαραθών
βλέπει κατά την θάλασσαν.
Εκεί ρεμβάζων
μίαν ώραν μόνος
Ωνειρεύθην ότι
ή Ελλάς θα ημπορούσεν ακόμη να είν’ ελευθέρα.
Διότι, επάνω
εις τον τύμβον των Περσών όπου ιστάμην,
δεν ημπορούσα
να νομίζω τον εαυτόν μου δούλον.
Μην περιμένετε
ελευθερίαν από τους Φράγκους
Έχουν βασιλέα
οπού πωλεί και αγοράζει
Εις τα εντόπια
ξίφη, εις τας εντοπίους φάλαγγας
είναι η μόνη
ελπίς της ανδρείας.
Άλλ’ η τουρκική
βία και ο λατινικός δόλος
θα θραύση την
ασπίδα σας, όσον ευρεία και αν είναι.
Αι λέξεις αύται δεν είναι ιστορικόν σύμβολον, παραστατικόν της τύχης του πολυπαθούς Ελληνισμού. Πόσον ενδομύχως ησθάνετο και κατενόει ο μέγας Βρεττανός την θέσιν της Ελλάδος, την τότε και την διαρκή και την παντοτινήν! Και πόσον απέχομεν ημείς να την εννοήσωμεν και να την αισθανθώμεν!
Ο Βύρων ήτο αρχαίος Έλλην κατά την καρδίαν, κατά το πνεύμα και κατά το φρόνημα. Ήτο αρχαίος Έλλην της ΙΘ΄εκατονταετηρίδος, τέλειος ανήρ και κοσμοπολίτης.
Αλεξ. Παπαδιαμάντη «Μπάυρων»,
εκδόσεις Αιγαίον, Λευκωσία 2011.
YΓ.
[της 4.2.2015]
βλέπε και σχετικά.. ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Φιλέλληνες
Ξέρεις, την έχω βαρεθεί αυτήν την υπόθεση. Σήμερα πια δεν χρειαζόμαστε φιλέλληνες ή οποιονδήποτε άλλον μας θέλει κατά το γούστο του. Δεν είμαστε ένας "θηλυκός" λαός για να εταιροπροσδιοριζόμαστε. Είμαστε ένας λαός που "φύτεψε" στην ιστορία των Ευρωπαϊκών λαών τα πιο αρσενικά γονίδια και τους έδωσε τον τσαμπουκά να παραδέχονται την ύπαρξη και των άλλων ανθρώπων. Σκέφτεσαι τι θα συνέβαινε αν είχε επικρατήσει η λογική των Σαξώνων ή εκείνη των Βίκινγκς...
ΑπάντησηΔιαγραφή