Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Hλιόψαρα και Πελεκάνοι




                                                                                            PHOTO: N.Tσίγκας.


Η ομάδα των Πελεκάνων της λίμνης της Καστοριάς σε αγαστή αρμονία, σύμπτυξη, υποδειγματική ακροστοίχηση παρά την πελεκανικη βουλιμία και …ζωότητα σε αναμονή γεύματος.

Όχι το "μάνα εξ ουρανού" , μα τα ηλιόψαρα από τη βάρκα. Τους έρχονται πετώντας από ψηλά μέσα στο στόμα κατευθείαν από τα χέρια του ψαρά που καθαρίζει τα δίχτυα του.Τα ηλιόψαρα δεν ήταν ψάρια της λίμνης έγω τα 'βλεπα για πρώτη φορά. Πολύχρωμα σαν τροπικά ούτε και το σχήμα τους δείχνει"δικό μας" λιμνίσιο ψαρι. Με μια κηλίδα κόκινη εκεί που ξεχωρίζει το κεφάλι ααπό το σώμα. Όμορφη σαν φωτιά ή σαν αίμα. 
Η βάρκα τραβηγμένη κοντά στην όχθη. Κι εκείνος ντυμένος γερά και με ριγμένη τη μουσαμαδιά στο σώμα έχει την πλάτη γυρισμένη προς τα εμάς και μιλά:
"Τα ψάρια τα 'ριξε, πριν δέκα και βάλε χρόνια, στη λίμνη  κάποιος. Ο αριθμός τους έχει πληθύνει εξαιρετικά. Όμως ο κόσμος δεν τα αγαπάει. Προτιμούν ακόμα τα αγαπημένα τους λιμνίσια οι "λάτρεις". Τα πρικιά, τα γλίνια, τις πλατύκες, τα γριβάδια, τα τσουκάνια, τις τούρνες, τους γουλιανούς…

Τα ηλιόψαρα τις πιο πολλές φορές τα δίνω στους Πελεκάνους… Τούτη δω ολόκληρη η ψαριά που βλέπετε σ' αυτούς θα πάει!"

                                                                             PHOTO: N.Tσίγκας.


Και μετά: "Είμαι η Μέρκελ" μας λέει "και τους δίνω τη δόση τους. Κι αυτά υπομονετικά περιμένουν πως και πως. Αν θελήσω να δώσω τρώνε. Αλλιώτικα πεινάνε. Όμως πια φαίνεται πως ίσως τεμπελιάζουν να ψαρέψουν. Τα νεότερα ίσως δεν θα ξέρουν πως... Και θα πεθάνουν αν εγώ πάψω.

Πρέπει ακόμα να προσέχω να είμαι δίκαιος. Να φάνε όλοι... Να, εκείνος ο γεράκος εκεί πίσω δεν έχει προφτάσει ακόμα ν' αρπάξει ούτε ένα ψάρι. Έλα γέρο μου φάε κι εσύ!"  

Και του προσγειώνει ένα μεγαλούτσικο ψάρι ίσα στο ολάνοιχτο στόμα με την  ακρίβεια ενός ...Γιάννη Αντετοκούνμπο.


Σοφός ο παραλληλισμός του ευφυούς και πονόψυχου ψαρά! 
Και, να δείτε τί μου θύμισε…

 

3 σχόλια: