Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

«Ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη»..

 

 



Μ’ αυτήν την αλλόκοτη ομολογουμένως σειρά εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Ερμής» τα «Φύλλα Ημερολογίου» του Ίωνα (sic)* Δραγούμη: Το 1985 ο Δ' τόμος  (Iούλιος 1908 - Σεπτέμβριος 1912), το 1986 ο Ε' (Σεπτέμβριος 1913 - Ιούνιος 1917), το 1987 ο ΣΤ' (Σεπτέμβριος 1918 - Ιούνιος 1920) και το 1988 ο Α' (Μάιος 1895 – Μάιος 1902)…

Στριμώχνω ανάμεσα στον Δ΄και Ε΄ τόμο το κομμάτι που κρύφτηκε (τον καινούργιο τόμο με τα «Κρυμμένα» από τις εκδόσεις Πατάκη). Η εικόνα σε εξωθεί να σκεφτείς: «Μα πώς τα κατάφεραν; Ου δύναται πόλις κλπ κλπ». Θέλει κάποιο θράσος αυτό… Αν όμως λογαριάσει κανείς πως ανάμεσα στον Α΄και τον Δ΄τόμο λείπουν εδώ και 34 χρόνια (!!!)  ο Β΄ και ο Γ΄τόμος (τα Τετράδια της περιόδου 1902-1908), θα αντιληφθεί πως εκτός από το περισσευούμενο θράσος χρειάζονται και άλλα προσόντα. Όμως τότε, ποιόν Δραγούμη ισχυριζόμαστε τόσα χρόνια πως γνωρίζουμε και «ορίζουμε, χαρακτηρίζουμε, τοποθετούμε» αδελφοί μου; Υπάρχει απάντηση: Μισοβλέπουμε, μισομαθαίνουμε και αναλόγως ξεφουρνίζουμε «κρίσεις»!

Εμένα πάντως —ως κρύο πιάτο…— για την ώρα μου αρκεί η χτεσινή φωτογραφία από την προθήκη του βιβλιοπωλείου Ιανός της Θεσσαλονίκης. Ομιλητική αρκούντως έστιν ουν δίκης οφθαλμός» μετά το κρύψε-κρύψε…)

 


*Έγραφε ο αείμνηστος Εμμ. Κριαράς:«Ούτε θα πούμε: Ί ω ν α ς Δραγούμης, γιατί ο Δραγούμης υπέγραφε: Ί ω ν».

 

 

 

 

5 σχόλια:

  1. -1-

    Γιατί οι γιατροί είναι σημαντικοί;

    Ένας σημαντικός αριθμός πεσιμιστών, άθεων, ή αρνητικών με την ζωή ανθρώπων, δεν βρίσκουν νόημα σε αυτό που κάνουν οι γιατροί. Αφού θα πεθάνουμε όλοι, ποιο το νόημα, είναι το μότο τους. Λίγο μετά, λίγο νωρίτερα, τι σημασία έχει;
    Κάποιοι – πάνω στην απελπισία τους, βρίσκουν και την αυτοκτονία ως τη μόνη πιθανή λύση. Μην φαίνονται αυτά που γράφω υπερβολικά.
    Τις προάλλες ακούγοντας σε ένα βίντεο τις υπερβολές του Λιαντίνη ( γιατί υπερβολές έλεγε στο συγκεκριμένο βίντεο αναφερόμενος στον ποιητη Σολομό) τσακωνόμουν με έναν σχολιαστή, που πρότεινε την αυτοκτονία ως την μόνη πιθανή λύση από το αδιέξοδο.
    «(Η αυτοκτονία είναι) το ένα και μόνο φιλοσοφικό ερώτημα – κατά Καμύ» υποστήριζε ο σχολιαστής. Πριν από τον Καμύ βέβαια τα είχε πει ο Σέξπιρ… αλλά αυτό δεν έχει και τόσο σημασία.
    Σημασία έχει ότι ο σχολιαστής αυτός τα έγραφε αυτά δημόσια εν μέσω πανδημίας – και άρα απελπισίας και κακής ψυχολογίας για πολλούς- και μαζί με άλλους σχολιαστες που σιγοντάριζαν, προσπαθούσαν να αναγάγουν την τραγική αυτοκτονία του Λιαντίνη, ως το μέγα πρότυπο.
    Και επειδή από την μεριά μου υποστήριξα, ότι όσοι αυτοκτονούν είναι προβληματικοί, με έβρισε πατόκορφα.
    Ευχήθηκα «περαστικά» και έφυγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί όμως οι γιατροί είναι τόσο σημαντικοί; Που μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε έναν πεσιμιστή άθεο όπως είμαι εγώ; Δεν θέλω να γίνω γλωσσοπλάστης, - όπως ο Τ. Τζους στον Φίνεγγαν- αλλά πιστεύω ότι οι γιατροί είναι «χρονοδανειστές».
    Και αυτό είναι «ουάου!» άμα το σκεφτείς. Σε παίρνουν από δω και σε πάνε σε ένα πιθανό μέλλον – το όποιο μέλλον- που όμως δεν επρόκειτο να ζούσες, αν γιατροί δεν υπήρχαν. Άλλοι και μέσω της ψυχοθεραπείας (ακόμα και της ύπνωσης) σε μεταφέρουν νοερά στο παρελθόν, αν και αυτό είναι λίγο fake, γιατί δεν πρόκειται για πραγματικό ταξίδι, αλλά για ταξίδι του νου.
    Το πραγματικό ταξιδι είναι στο μέλλον -μέσω της ίασης ή και στο παρόν – για κάποια κολλημένα μυαλά που σαν σταματημένα ρολόγια βρίσκονται στο παρελθόν).
    Δανείζουν χρόνο – το ποιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Καμιά φορά «πουλάνε» κιόλας, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία…

    Υ.Γ:
    Άρα εκτός από «χασάπης»(κολλημένων σελίδων) μπορείς να λέγεσαι και «χρονοδανειστής» κολλημένων (ή και όχι) μυαλών.
    Ακούγεται καλύτερα και αρέσει και στις όμορφες γυναίκες. (Ίσως γιατί ξέροντας πόσο γρήγορα φεύγει η ομορφιά, μαθαίνουν να εκτιμούν τον χρόνο, πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γιατροί συνήθως "δεν ξέρουν αυτό που κάνουν" (διάβαζε: αυτό που προσφέρουν...). Πολλές φορές εισέπραξα (τεράστια) ευγνωμοσύνη από ασθενείς μου για "τιποτένια πράγματα. Και σε άλλους που (νόμισα ότι) "πρόσφερα τα πάντα" είδα να μου επιστρέφεται μια μεγαλειώδης ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ...
      Συνήθως αυτή η παράμετρος (ηθική επί το πλείστον πέρα από εγωισμό , ναρκισσισμό επιστημονικό) δεν σχετίζεται με την αμοιβή... (δεν είμαι δα και χειρουργός...).
      Αυτή η παράταση ζωής, το δάνειο χρόνου που αναφέρεις ... Είναι κάτι... (προβάλλοντάς το στην αιωνιότητα... μηδαμινό) Και η σύγχρονη ιατρική εν πολλοίς έχει να καυχιέται πως το προσφέρει...
      Κάποιοι ούτε το επιδιώκουν ούτε περνούν από το ταμείο να το εισπράξουν.. Αυτοκτονούν και κλείνουν κάθε κεφάλαιο...

      Μ΄αρέσει η νέα συνοδεία του χαρτοκόπτη": ΧΡΟΝΟΔΑΝΕΙΣΤΗΣ... [ Εξ άλλου πολλά σημαντικά παίζονται σ τ η ν π α ρ ά τ α σ η... Δεν νομίζεις; Για να θυμηθούμε και το "EURO 21 που βρίσκεται εν εξελίξει...

      Διαγραφή
    2. EURO 2020 -το λένε επίσημα. Να και άλλο ένα κόλλημα με τον παρελθόντα χρόνο...

      Διαγραφή
    3. Σωστά... Σε τρία χρόνια το επόμενο...
      (Θα 'χουμε μάθει μέχρι τότε κι όλη την αλφαβήτα των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2...)

      Διαγραφή