Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Νησίδα επί ελληνικού …εδάφους




Εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών.

[ο τούρκος αντιπρόεδρος, Οι σημερινές ειδήσεις]

 

Τουτέστιν: στο στενό περβάζι στον υπέρθυρο θερμομονωτικό φεγγίτη της σάλας μας. Με οφθαλμαπάτη κατασκευασμένη με το φωτογραφικό φακό, μοιάζει πλεούμενο που ορτσάρει σε θάλασσες με μαΐστρο. Σε όχι ανέφελο ουρανό. Άμα θέλω όμως το φωτογραφίζω και με καλοκαιριά αβάσταχτη και με ήλιο να καίει. «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει»  που λέει κι ο σοφός λαός (τι λέει όμως κι ο ορεξάτος γείτονας είναι το θέμα…).

Ξύλινο ψεύτικο σκαρί. Όμορφο όμως. Το στεριανό μου πλεούμενο στο περβάζι σαν το χάρτινο καράβι του Τάκη Σιμώτα που τραγούδησε ο αξέχαστος  Νίκος Παπάζογλου:

Μια σελίδα δίπλωσα
κι έφτιαξα καραβάκι
να ταξιδέψει το 'βαλα
σ’ ένα βαθύ πιατάκι

Κατάρτι το μολύβι μου
το κείμενο φορτίο
μα το νερό αμίλητο
σαν Δελφικό μαντείο.

Κι όλο το μυαλό μου γυρνάει στο ξερονήσι την Ψέριμο που κάποτε —στην «κρίση του 1987»— βρέθηκα τάχατες να το …«προστατεύω» με δώδεκα σφαίρες σε μια γεμιστήρα ραμμένη στον τελαμώνα.

Άχρηστα πράματα. Και μάταια.

 

 

 

 

8 σχόλια:

  1. Άμα σου έχει φτάσει ο επίσημος πληθωρισμός στο 75% και ο κόσμος κάνει ουρές για ν' αγοράσει μια φρατζόλα "κοινωνικό ψωμί" ενώ ο γαμπρός φεύγει κάθε λίγο από την Τουρκία για να "βολεύει" τα.. αδήλωτα σε διάφορες τράπεζες του κόσμου με κάποιο τρόπο πρέπει να κατασκευάσεις ένα μύθευμα για να πας σ' εκλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές τις αηδίες να λέει η κυβέρνηση και η Τουρκιά θα φτάσει κάτω από τον Όλυμπο. Όχι τα νησιά μόνο αλλά και τη Λάρισα θα πάρει. Κακομοίρηδες πτωχοί τω πνεύματι Έλληνες ηγέτες ποιός σας έδειξε ότι κανείς σεβάστηκε το διεθνές δίκαιο και κέρδισε. Πήρατε πίσω την Αμμόχωστο; Μήπως έφυγε ο Πιούτιν🤣όπως τον λένε εδώ από την Ουκραννίσκα για γκουβέρνια; Το μολών λαβέ τί ρόλο έπαιξε στην ιστορία; Αιδώς Αργίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνα τα χρόνια χτύπαγε το τηλέφωνο στο ΣΤΕΠ και ο νοσοκόμος έλεγε: γιατρέ να βγάλω την άμπουλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι 20 σφαίρες; δεν ήταν G3;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα... Σωστά G3... Στο Τάγμα νεοσυλλέκτων ρίχναμε στις βολές με Μ1... Εκεί ούτε που προλάβαμε να δούμε τι και πώς.. Τόσο στραβάδια πάνω σε στρατιωτικοποιημένο (μη λέμε και υπερβολές) νησί... Στις βολές μας έδιναν νομίζω 10 σφαίρες...

      Διαγραφή
  5. Αλλά έχουμε και κάτι Τουρκοφάγους του καναπέ ε;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι Μεγαλες Ιδέες (και οι μικρές επίσης) και το θυμικό που ανακαλεί η μνήμη 700 ετών με τους Οθωμανούς (κατάκτηση- συμβίωση- πόλεμος- ειρήνευση-"καλή γειτονία"), η εθνική μας χουντοβλακεία στην Κύπρο και οπωσδήποτε οι περιστάσεις με τον ανεκδιήγητο τωρινό ηγέτη των Τούρκων πολλούς τους βάζουν στα αίματα... Αλλά κάτι θα γίνει . Φως φανάρι. Και θα είναι πολύ οδυνηρό μάλιστα για μας... ("Άλλοι σου έταξαν βοήθεια και σε εγέλασαν πικρά"). Όσο για την Ευρώπη ας μην πω τίποτα... Ύπνος βαθύς και απονήρευτος (μόνο συμφέρον).

      Διαγραφή
    2. Επιφανειακά έτσι είναι. Αλλά η πολιτική των μικροφώνων είναι για τους θεατές των δελτίων ειδήσεων. Επιφανειακά, με τις δηλώσεις του, ο Στόλτεμπεργκ κράτησε ίσες αποστάσεις. Την άλλη μέρα όμως άλλαξε άρδην η στάση του Ερντογάν, πράγμα που υποδηλώνει ότι πίσω από κάποιες πόρτες ασκήθηκαν πιέσεις. Ένα στοιχείο που είναι ασφαλές και γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι το 87% του Τουρκικού χρέους το έχουν στα χέρια τους οι Αμερικάνοι. Από αυτό πολλά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν...

      Διαγραφή