Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Αποκαλύφθηκε ο ένοχος της απόπειρας κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1920- Ο Παύλος Γύπαρης τώρα δικαιώνεται!

 

                  Το βαλιτσάκι του μπαρμπέρη που έκρυβε τα  μυστικά του Δραγούμη.

Εντοπίστηκαν, ύστερα από εκατόν είκοσι τέσσερα χρόνια, τα τρανταχτά αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή του Ίωνος Δραγούμη στην απόπειρα δολοφονίας (επιπόλαιος τραυματισμός στον αγκώνα) του «Εθνάρχη» Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι: Ο Ίων Δραγούμης ήταν αυτός που είχε προσεκτικά μεθοδεύσει την απεχθή ενέργεια, επιλέγοντας τους δολοφόνους, τους οποίους μάλιστα είχε εκπαιδεύσει ο ίδιος στο Παρίσι, όπου, σύμφωνα με τον διδάκτορα ιστορίας κ. Βλάση Αγτζίδη, ζούσε αυτοεξόριστος από το 1917. Ο ίδιος είχε συγκεντρώσει, με έρανο, τα χρήματα και κατέστρωσε το λεπτομερές σχέδιο της επίθεσης στο σταθμό της Λυών. Το, αρκούντως αποδεικτικό, υλικό εντοπίστηκε τυχαία μέσα σε βαλιτσάκι με ξυριστικά  κλπ. ενός μπαρμπέρη, σε παλιατζίδικο στο Μοναστηράκι, πριν από μερικούς μήνες από κάποιον συλλέκτη ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. 

Σύντομα, τα σοκαριστικά τεκμήρια (ιδιόχειρες επιστολές του Δραγούμη, τηλεγραφήματα με κρυπτογραφικά μηνύματα ή συνωμοτικές συντομογραφίες, χάρτες, αποτυπώσεις και σχέδια του σταθμού, διαδρομές διαφυγής των δραστών, φωτογραφίες κλπ. καθώς και οι αποδείξεις της αγοράς των όπλων από το Σικάγο των ΗΠΑ, θα εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό  Μουσείο καθώς τόσο οι προσπάθειες της ΑΣΚΣΑ/Γενναδείου Βιβλιοθήκης όσο και του «Ιδρύματος Ε. Βενιζέλος» να αποκτήσουν τα τεκμήρια αυτά για λογαριασμό τους απέτυχαν. 

Είχε δίκαιο λοιπόν να γράφει πριν από χρόνια, στο βιβλίο του «Λογοδοσία μιας ζωής», o αείμνηστος πανεπιστημιακός, διανοούμενος, πολιτικός, ακαδημαϊκός και διατελέσας πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κωνσταντίνος Τσάτσος: 

Τά μίση φουντώνουν, ν κυβερνοσε πιό πιος νθρωπος το ντιβενιζελικο κόσμου, Παναγής Τσαλδάρης. να μως πόγευμα, τό ργανωμένο κράτος το ποίου ατός ταν πρωθυπουργός, πιχειρε νά δολοφονήση τόν Βενιζέλο. πί μισή ρα τά ατοκίνητα τς σφαλείας το Πολυχρονόπουλου κυνηγοσαν τό ατοκίνητο που πέβαινε Βενιζέλος καί γυναίκα του. 

ταν τρίτη δολοφονική πόπειρα πού εχε δοκιμάσει. πρώτη γινε το 1911 στή Λάρισα. δεύτερη γινε στό σταθμό τς Λυών στό Παρίσι τό 1919 [!]. Δυό νεαροί ξιωματικοί, βαλτοί πό μιάν μάδα πολιτικν ντιπάλων το Βενιζέλου, μεταξύ τν ποίων ταν κα ων Δραγούμης καί Μπέης Μαυρομιχάλης, τραυμάτισαν τόν Βενιζέλο πού πεσε αμόφυρτος στ χέρια το πεθερο μου Στέλιου Σεφεριάδη. 

ταν ρθε εδηση τς πόπειρας ατς δ, ο φανατισμένοι-καί ποιοί δέν ταν τότε φανατισμένοι;- παδοί το Βενιζέλου, διψασμένοι γιά κδίκηση, καταστρέψανε τά γραφεα τν ντιβενιζελικν φημερίδων κα στν δό Κηφισίας καιροφυλάκτησαν καί δολοφόνησαν τόν ωνα Δραγούμη.τσι κατόρθωσαν νά μειώσουν τήν παίσια ντύπωση πού θά κανε πόπειρα δολοφονίας το Βενιζέλου [...]

Τότε, δυστυχώς, εμάς, ο φανατισμός μάς τύφλωνε. Πού να το πιστέψουμε!  Επιτέλους όμως η αλήθεια έλαμψε!

 


8 σχόλια:

  1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ1 Απριλίου 2024 στις 10:54 π.μ.

    χαχαχα, δεν μπορεί κάποιος να τα ισχυρίζεται όλα αυτά στα σοβαρά...!!!! εκτός και είναι του γιατρού..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Σύ είπας!". Έχε το νου σου όμως και κατά το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μη πεταχτεί κάνας λαγός...
      Καλό μήνα Βασίλη!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. "Ως ευ παρέστητε!"αγαπητέ κ. Δασκαρόλη. Ναι... Για κάποιους όμως η πρωταπριλιά είναι διαρκής... Και το κακό είναι πως ακούγονται (μακριά από εμάς...)

      Διαγραφή
  3. Το βαλιτσάκι με τα ξυριστικά θα το 'χε δανειστεί από τον ...Τζέημς Μποντ, μάλλον, γιατί, σύμφωνα με τον Πεντζίκη ("Το Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης", ο Δραγούμης ξυριζόταν στο τρένο χωρίς να κόβεται - άλλη μία απόδειξη της συνωμοτικής του δράσης, άρα! Ο άθλιος συνωμόταρος (κατά το ..."Βενιζέλαρος") πρέπει να ΄χε σβήσει όλα τα ενοχοποιητικά μαίηλ του και να πέταξε και το λάπτοπ του στον Σηκουάνα όταν θα ΄ταν αυτοεξόριστος εις Παρισίους, και γι΄αυτό και δεν ευρέθησαν - άλλη μία ατράνταχτη απόδειξη της ενοχής του, βεβαίως-βεβαίως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως τελικά ο μπαρμπέρης του την έκανε τη δουλειά... Άθελά του ίσως γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι ήταν μπατζανάκης του ενός από τους δράστες απότακτους του Βασιλικού Ναυτικού. Έκρυβε στο διπλό πάτο της μικρής βαλιτσούλας τα ενοχοποιητικά χαρτιά αλλά οι κληρονόμοι (καθώς "ουκ οίδασι τι ποιούσι" όταν καλούν τον κάθε γύφτο να καθαρίσει) οδήγησαν τα πράγματα στο Μοναστηράκι. Και η τυφλή δικαιοσύνη τα βήματα του συλλέκτη στον παλαιοπώλη. Και έτσι έγινε "της ...1ης Απριλίου"
      Έρρωσθε αγαπητέ, φίλε της κυρίας Έρσης.

      Διαγραφή
    2. Αντεύχομαι! Μόνο που η κυρία Έρση μού λέει πως φοβάται πως αυτά που λέγαμε εμείς πρωταπριλιάτικα, μπορεί να τα δούμε μεθαύριο να γράφονται σοβαρά σε κάποιο δικτατορικό - όπως ακριβώς εδώ και πάνω από μια δεκαετία επαναλαμβάνεται ανερυθρίαστα πως ο Δραγούμης έφυγε στο Παρίσι με το ψευδώνυμο "Τριανταφυλλίδης"...

      Διαγραφή
    3. Επέστρεψε όμως από το Παρίσι στη Σκόπελο -και πάλι ως ... "αυτοεξόριστος"- υπογράφοντας ως "Προφέσορ των Μουσών". Άλλοι με τις μούσες κι άλλοι με τα "μούσια" (και με δικτατορικό όπως πολύ σωστά υπογραμμίζετε αγαπητέ...)

      Διαγραφή