Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Τα παιδία παίζει...

"Η οδός Ερμού στο συγκεκριμένο σημείο θύμιζε αποκλεισμένη περιοχή, με κάγκελα σε απόσταση δεκάδων μέτρων, με πολλούς αστυνομικούς αλλά και άτομα με πολιτικά τα οποία απομάκρυναν τον κόσμο."



 Υπάρχει  ένα τρελούτσικο παιδί αυτές τις μέρες στην πόλη μας. Κι έχει βαλθεί με τις σκανταλιές του να αναστατώσει τον κόσμο. Στο παιχνίδι του συμμετέχει σύσσωμη η κεφαλή της εκκλησίας της πόλης μας, το Δημοτικό συμβούλιό της και οι ημέτερες αστυνομικές δυνάμεις.
 
Αλήθεια, μονάχα  σαν σκανταλιές ενός παιδιού και σαν φάρσες χοντροκομμένες, καψόνια πραγματικά κατά της κοινωνίας και των πολιτών μπορώ να χαρακτηρίσω τα καμώματα του Πατριάρχη ο οποίος αυτές τις μέρες τιμά την νύμφη του Θερμαϊκού με την αγλαή παρουσία του.
Όπου πάω κι όπου σταθώ βλέπω αεικίνητους επωχούμενους σε δίτροχα και τετράτροχα ή πεζούς αστυνομικούς να οργώνουν την πόλη. Προειδοποιητικές σημάνσεις για απαγόρευση παρκαρίσματος σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης (με την απειλή του γερανού). Μέτρα υψίστης ασφαλείας...

 Το πρωΐ λοιπόν στις εννιά, βρίσκεσαι  ο καλός σου στο γνωστό δρομολόγιο για τη δουλειά και ξάφνου: Ουρά και κόλημα. Πήχτρα:
«Τιιιιι τρέχει; Εγίνε κατολίσθηση κι επέσε κάνας βράχος;" Όχι! Απλώς ο Πατριάρχης πραγματοποιεί « Ἐπίσκεψιν εἰς τὴν Ἀνωτάτην Ἐκκλησιαστικὴν Ἀκαδημίαν Θεσσαλονίκης καὶ εἰς τὸ Ἐκπαιδευτικὸν καὶ Πολιτιστικὸν Ἵδρυμα τῆς ΙΜΘ «ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς»!
 
 Το απόγευμα τολμάς ο τάλας να ξαναγυρνάς στο κέντρο της συμβασιλεύουσας πόλεως και πάλι για τη δουλειά. Και σαν τί  λέτε τού 'ρθε τώρα η όρεξη του Πατριάρχη μας και μαζί και των παχουλών παπάδων καθώς και των καλογέρων να κάμουν στις 6.30 μμ;
Με "ανοιχτή την αγορά" –τα μαγαζιά που  έχουν απομείνει ανοιχτά σ’ αυτήν εννοώ- να πάει στην οδό Ερμού, την οποία η αστυνομία φρόντισε να απαλλάξει πρωτύτερα από τον κόσμο της, να κόψει την κυκλοφορία, να αποκλείσει τα πεζοδρομιά της και να την περιφράξει με σιδεριές ολόγυρα λες και κάποιο τσίρκο θα λάβαινε χώρα εκεί- και να πάει και να χωθεί ο ευλογημένος στης  Αγίας Θεοδώρας το Μοναστήρι να χοροστατήσει. Το εκκλησάκι  χθαμαλό, ταπεινό, στενάχωρο. Μετά βίας χωρά 50 ανθρώπους. Πρόκειται περί Ἐπίσκέψεως εἰς τὴν ἀνδρῷαν ἱερὰν Μονὴν ἁγίας Θεοδώρας τῆς ΙΜΘ. Δοξολογία εἰς τὸ Καθολικὸν τῆς ἱερᾶς Μονῆς. Ἐπίσημος παρουσίασις τοῦ ταφικοῦ μνημείου τῆς ἁγίας Θεοδώρας ἐντὸς τοῦ προαυλίου τῆς ἱερᾶς Μονῆς. Ἁγιασμὸς διὰ τὰ ἐγκαίνια τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Μουσείου τῆς ἱερᾶς Μονῆς καὶ τοῦ Ἱεραποστολικοῦ Κέντρου «Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Παπαγεωργίου». Λόγοι Οἰκοδομῆς ὑπὸ τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς τὴν σύναξιν τῆς ἀδελφότητος τῆς ἱερᾶς Μονῆς. 


                                                                                              photo / karfitsa.gr
 
     Άτυχο πιο πολύ στάθηκε ένα κτίριο από τα υποδέλοιπα. Το κτίριο με αριθμό 36 όπου τυχαίνει νάχουμε στεγάσει τα ιατρεία μας καμιά εικοσαριά γιατροί και που γειτνιάζει το δύσμοιρο με το «μοναστήρι» της Αγίας Θεοδώρας. Αποκλείστηκε λοιπόν -μόνον αυτό- εντός του φρουρουμένου τετραγώνου κι έπρεπε πια να πας να εργαστείς μονάχα "με την άδεια της αστυνομίας". (Δεν λέω. Μας επετράπη χωρίς πολλά -πολλά...). Οι ασθενείς όμως -ακόμα και οι ανήμποροι- έπρεπε να περπατήσουν μεγαλούτσικες αποστάσεις και ν' ανέβουν συνοδεία αστυνομικών μέχρι την πόρτα του γιατρού με τον οποίον τύχαινε νάχουν ραντεβού.

    Πάνε λοιπόν βόλτα και τα "ιατρικά απόρρητα" και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και ο σεβασμός στο χρόνο των γιατρών αφου τα ραντεβου πραγματοποιούνταν κατά το δοκούν ...των αφίξεων!  Αρκεί όμως που εις το Μετόχιον ολοκληρώνονταν ο …"Λόγος οικοδομής».

                                                                                                                           photo / karfitsa.gr 

Αύριο θα είμαι περισσότερο προσεκτικός: Θα διαβάσω το πρόγραμμα μετακινήσεων, επισκέψεων, δοξολογιών, εγκαινίων του Παναγιωτάτου μετά μεγίστης επιμελείας και θα αποφύγω σαν το διάβολο το λιβάνι την συνάντησή μου μαζί του. 

Αρκετά  καντήλια κατέβασα σήμερα…

 

3 σχόλια:

  1. Ακατάπαυστος πλους εντός όχι μόνον της νυκτός ως το δύσμοιρον Ματαρόα,αλλά και της ημέρας αγαπητέ. Ουδέν περιττόν ή επιλήψιμον. Εύχομαι η συνάντησις μετά του Παναγιωτάτου να αποτραπεί επ' ωφελεία της ψυχικής σας υγείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εἰς τύπον καὶ τόπον Χριστοῦ (δηλ. ἐπὶ πῶλον ὄνου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή