Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Απόλυσις

 

 

 
 

Θυμούμαι, στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 για το «πολιτειακό», όλους να βρίσκονται σε έξαψη καθώς ψήφιζαν για την κατάργηση  ̶ ή όχι ̶  της βασιλευομένης Δημοκρατίας. Ο «κυρίαρχος λαός» επέλεξε την Προεδρευομένη με ποσοστό συντριπτικά μεγαλύτερο (σχεδόν 70%) και ο Κωνσταντίνος ο Β΄ έχασε αμέσως …όνομα, ιθαγένεια και «Αρχήν». Έγινε με μιας από «Άναξ» «Τέως» (ο τέως, του τέως κλπ.) και πολύ συχνά «Κοκός»... Αφήνω δε κατά μέρος το Γλίξμπουργκ…

Θυμούμαι τη μάνα μου να έχει μοστράρει τη μέρα του δημοψηφίσματος πάνω της ένα επιχρυσωμένο τριαντάδραχμο από αυτά που είχαν «κοπεί»  για τους βασιλικούς γάμους το 1964. Το είχε από παλιά μετατρέψει σε μενταγιόν με αλυσίδα για να το κρεμάει στο στήθος. Σύσσωμο το «δημοκρατικό» σόι (θειοί, ξαδέλφια κλπ.),  σφοδρά την επέκριναν για τη στάση και τις εκλογικές προθέσεις που εξεδήλωνε με τέτοιο θράσος κι έτσι, σαν γάτα στριμωγμένη στη γωνία, καθόταν ακούγοντας τα εξ αμάξης… Την συμπονούσα και της παραστεκόμουν  σιωπηλά. Μια άλλη αγαπημένη θεία μου από την ομήγυρη, η Ειρήνη,  είχε κατεβασμένο το κεφάλι και δε μιλούσε. Ξέροντας τις πεποιθήσεις της καταλάβαινα πως απλώς δεν έριχνε λάδι στη φωτιά. Από όλο το σόι αυτές οι δυο γυναίκες ανήκαν καταφανώς στο ηττημένο 30% του  δημοψηφίσματος εκείνου…

Ήταν Δεκέμβρης του 1967. Όλη νύχτα πάλευε «η νύφη μας» μας η Ελενίτσα να γεννήσει το δεύτερο παιδί της στο σπίτι και ήμασταν εκεί με τη γιαγιά μου που ως (και ) μαμή πραχτική βοηθούσε την (κανονική)  μαία που είχε πια προχωρήσει τον τοκετό. Το βράδυ λοιπόν εκείνο, με το ραδιόφωνο στη διαπασών, ακούγαμε επίμονα, κατασύνεχα σαν διαπόμπευση:

 «Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος τρέχει από χωρίου εις χωρίον δια να κρυφθεί…»

Μετά χάθηκαν και η εικόνα και τ’ όνομά του από το προσκήνιο. Κι η μάνα μου έκρυψε το μενταγιόν…

Αργότερα, «περί του Βασιλέως» άκουγα μονάχα στην εκκλησία όπου στενά παρακολουθούσα (μέσα από το Ιερό ως παρατρεχάμενος κάθε Κυριακή) τα της Θείας Λειτουργίας. Πριν τον «Απόστολο» οι μελίρρυτοι δεξιοί ιεροψάλτες έψαλλαν το «Πολυχρόνιον». Μου πήρε καιρό μέχρι να καταλάβω τη λέξη. Νόμιζα στην αρχή «πολυθρόνιον» πως έλεγαν:

Πολυχρόνιον ποιείσαι Κύριος ο Θεός

Τον ευσεβέστατον Βασιλέα ημών Κωνσταντίνον

συν τη ευσεβεστάτη Βασιλίσση ημών Άννα Μαρίαν

συν τη ευσεβεστάτη βασιλίσση μητρί Φρειδερίκην

και τω ευσεβεστάτω διαδόχω αυτών Παύλον

Κύριε φύλαττε αυτούς

εις πολλά έτη (δις).

Μετά το χουντικό δημοψήφισμα του 1973 για την (sic) «Προεδρική Δημοκρατία» το Πολυχρόνιον σίγησε… Έμενε μονάχα ο καλότατος και όχι ιδιαίτερα εγγράμματος ιερέας, ο π. Παναγιώτης, κατά την «Απόλυσιν» να μορμυρίζει:

Ο ευλογών τους ευλογούντάς σε, Κύριε, και αγιάζων τους επί σοί πεποιθότας, σώσον τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου. […]  Ειρήνην τω κόσμω σου δώρησαι, ταις Εκκλησίαις σου, τοις βασιλείς ήμών, τω στρατώ και παντί τω λαώ σου· […] 

Εκείνο το βασιλείς ημών έπεφτε σαν λιγάκι συνωμοτικό ψιθυριστά, ενώ εκείνο τω στρατώ, που ακολουθούσε, ήταν στακάτο και βροντερό σχεδόν σαν πυροβολισμός. Ο παππούλης  το κοτσάριζε για καιρό μέχρι που φαίνεται κάποιος θα του έκανε συστάσεις και το ’κοψε μαχαίρι. «Επί χούντας», πάει να πει, στο Βογατσικό την είχαμε τρενάρει κάπως τη Βασιλεία...

Τη μέρα λοιπόν, που ο Κωνσταντίνος ο Β΄ θα ταφεί ως απλός ιδιώτης στο, αθλιωδέστατο, νεκροταφείο των …Βασιλέων στο Τατόι (ντροπή και στη Μενδώνη που τάχα το πήρε υπό την προστασία του Υπουργείου το κτήμα, ντροπή και στο λαό αυτόν που ανέχεται το εκδικητικότατο θέαμα επί πενήντα χρόνια), εγώ θα φαντάζομαι τη μάνα μου με το φτηνό της μενταγιόν ανάμεσα στους «υψηλούς» παρισταμένους κατασυγκινημένη και τον πάπα-Παναγιώτη στο ναΐδριον να δοκιμάζει διστακτικός την «Απόλυσιν»…

Έτσι, για να ξεπληρωθεί  ̶ από δυο πεθαμένους ̶  η απρέπεια και η μικροψυχία του «σπουδαίου» πολιτικού μας κόσμου απέναντι στην περίσταση αυτήν.

 

 

 

16 σχόλια:

  1. Καμία ψυχραιμία, καμία λογική ούτε καν στοιχειώδης. Ένας φόβος ανεξήγητος, λες και ξαφνικά κινδυνεύει να τρωθεί η δημοκρατία. Μα τόση έλλειψη σιγουριάς πως η δημοκρατία μας έχει γερά θεμέλια, τόση;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεός να συγχωρέσει τον ασυγχώρητο….
    Είμαι πια υπήκοος του Βρετανικού Στέμματος εδώ και κάμποσα χρόνια. Τη γριάν Αγγλία την αγαπώ από Δύση σ Ανατολή απ τον Ιορδάνη ποταμό κλπ κλπ. Και τμ Κάρολο τον καινούργιο μας Βασιλιά τον σέβομαι γιατί μάλλον διάλεξε το δρόμο της Σοφίας.
    Τον αφιλότιμο όμως πρώην με τίποτα. Οι πομπές του ξεφτίλισαν την Ελλάδα. Όχι γιατί οι πολιτικοί με τους οποίους τάβαλε ήταν καλά κουμάσια. Αλλά γιατί δίχασε την Ελλάδα μέχρι που βγήκε η ψυχή του θεσμού στο δημοψήφισμα του 74 και γλίτωσε η χώρα από μια τουλάχιστο μάστιγα. Λήθη και έρεβος λοιπόν. Κι άλλο κακό να μη μας εύρει και δε λέω άλλα γιατί σέβομαι τους νεκρούς κι όχι τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως αυτός που πέθανε ήταν ο Κωνσταντίνος ο Β΄.. όχι ο Α΄...
      Όταν λες "πομπές" εννοείς το Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη ή το αποτυχημένο/προχειρότατο κίνημα του '67...;[κατά της χούντας] ;;

      Διαγραφή
  3. Ούτε ψυχραιμία ούτε έλλειψη. Ούτε φόβος ούτε τίποτα.
    Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τέλος. Τελεία και παύλαξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοώ το ότι όρκισε τη Χούντα και παρέμεινε αμετανόητος γι αυτό το ότι δηλ νομιμοποίησε την ταφόπετρα της δημοκρατίας και το γύψο για 7 χρόνια. Με τελική κατάληξη την απώλεια της μισής Κύπρου. Όπως επίσης το απίθανα γελοίο κίνημα της Καβάλας της 13 Δεκεμβρίου του 67. Στη διάθεση σου το κείμενο του ευνοϊκά προσκείμενου στον τέως Ιωάννη Δασκαρόλη. Η εκπεφρασμένη ιδιωτία του ανδρός έγγραφη στα απομνημονεύματα του αλλά και στη συνέντευξη του σε Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά είναι κυριολεκτικά για να κλαίμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή το κίνημα της Καβάλας έγινε για να εδραιωθεί η Χούντα;
      Βγήκε κερδισμένος από αυτό;
      Δεν κρίνω το πολιτικό του ανάστημα. Δεν κρίνω τη ευφυία του ή τη βλακεία του. Δεν με ενδιαφέρουν. Η ["ξενόφερτη"] Βασιλεία στην Ελλάδα αφορά 140 χρόνια ιστορίας... Έχει λήξει εδώ και δυο γενιές. Η αποτίμηση έχει γίνει.
      Μπορείς να σταθείς στο ηθικό μέρος αυτής της ιστορίας;;; Ζεις εξ άλλου σε χώρα που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα τελετουργικά και την τυπολατρεία... "Οι εδώ" τι φοβούνται από τον νεκρό;;; Ούτε τον Πινοσέτ ούτε τον Παπαδόπουλο κηδεύουμε... Δεν είναι δημοψήφισμα ούτε εκλογές αλλά κηδεία...

      Διαγραφή
    2. Κοινός θνητός και πολύ είναι. Κάποιοι άφησαν τα Κόκκαλα τους σε ξένα χώματα άκλαυτοι. Γι αυτούς δεν υπήρξε έλεος ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο.
      Το μεταπολεμικό Ελληνικό κράτος αποτελεί ντροπή της ιστορίας μας σε κάθε σελίδα του. Η χώρα της οποίας είμαι πολίτης και τιμώ γιατί μου έδωσε βήμα ζωής εκτιμά τον τύπο όντως. Η Βασιλική οικογένεια όμως σέβεται τους θεσμούς και το πολίτευμα από την εποχή του Κρόμγουελ. Οι εραιτοί άρχοντες πρωθυπουργοί κλπ μπορεί να είναι και γελοίοι. Ο ανώτατος θεσμός όχι (Βλ Βικτωρία κλπ)

      Διαγραφή
    3. Εγώ είμαι και στο προηγούμενο. Φυσικά δε βγήκε κερδισμένος από το κίνημα της Καβάλας. Έπαιζε την Ελλάδα στα χαρτιά σα να ήταν χωράφι του. Αν μας την έπεφταν οι Τούρκοι τότε θα παίρναν τη Θεσσαλονίκη.
      Ανεκπαίδευτος και χαμηλού IQ πίστευε ότι θα τον βοηθούσε ο Lindon Johnson. Ο τελευταίος τον δέχτηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο που προηγήθηκε. Είχε ήδη συμπεράνει ότι δεν είχε απλά να κάνει με έναν άπειρο 27χρονο, είχε να κάνει με έναν ηλίθιο. Η απόφαση των ΗΠΑ είχε κριθεί 3 μήνες πριν υπέρ της Χούντας.

      Διαγραφή
  5. Το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της ιστιοπλοίας στη Ρώμη είναι αποτέλεσμα των ικανοτήτων των δυό Αρετσιανών ιστιοπλόων που ήταν πλήρωμα αλλά ουσιαστικά σε αυτούς οφείλεται η Ολυμπιακή Χρυσή νίκη. Ο ανεκδιήγητος τόπαιζε πλέι μπόι, την έπεφτε στη Βουγιούκλω και οδηγούσε ένα ανοιχτό MG GT με το βασιλικό θυρεό στο τιμόνι, στο οποίο έχω επιβιβαστεί πριν 30 + χρόνια όταν ανήκε τότε πια στο συχωρεμένο ξάδελφο μου Μάκη (τον γνώριζε ο Τσώνης και η Λίλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε αμάξι με το βασιλικό θυρεό στο τιμόνι βόλτες.. και τον ...Βασιλικό φίλο Όλα τα αίσχη τα έχεις διαπράξει...
      Κι εδώ διαρρηγνύεις τα ιμάτια που ένας εικοσάχρονος αθληταράς έκανε τον πλέημπόη... Θες τράβηγμα τ' αυτί... Ζουλιάρη!...

      Διαγραφή
  6. Για τον Κ τον Α ας μη μιλήσουμε. Και εκεί η πλαστογραφία της ιστορίας είναι τεραστίου μεγέθους. Κατέλαβε και απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη μήπως; Έλεος Απλά είπε ναι στο επιτελείο του και μπήκε ο Ελληνικός Στρατός έγκαιρα στην πόλη. Ήταν ένας εύκολος μονόδρομος. Ο Ελληνικός Στρατός είχε ήδη πετύχει συντριπτική νίκη.
    All in all εκτός του Γεωργίου του Α ο οποίος διπλασίασε την Ελλάδα όλοι οι υπόλοιποι της βασιλικής οικογένειας υπήρξαν αυτό που λέγεται liability στη αγγλική. Νόμιζαν και ήθελαν να είναι στα ίσα με τους μεγάλους της Ευρώπης και όσα έκαναν τους έδειχναν ως αφελείς ηλίθιους (Βλ γάμους Κωννου, Σοφίας με προίκα κλπ).
    Για τον Όθωνα προ των Γλύξμπουργκ έχω ιδιαίτερα ευνοικη άποψη. Ήταν όμως άτυχος και ήρθε μάλλον πρόωρα στην Ελλάδα. Παρά ταύτα έκανε το χωριό Αθήνα πόλη και έμαθε τον κόσμο να πίνει μπύρα (λοιπόν μπύρα ή καιζερ!!!!😃) όπως έλεγε η διαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνεις λάθος για τον Κωνσταντίνο των Βαλκανικών πολέμων. Ήταν ο στρατηλάτης όλων των μαχών. Οι κακουχίες του πολέμου αυτού τον προκάλεσαν το σοβαρό εμπύημα του θώρακα το 1915 που τον οδήγησε σε νεφρική ανεπάρκεια και σε θάνατο το 1923...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά. Μας τάπαν κι άλλοι. Μήπως ο αδερφός του παππού μου ο Νικόλας που ήρθε εθελοντής από την Αλεξάνδρεια να πολεμήσει κοιμόταν στο Ηλέκτρα Παλλάς και δεν κρύωσε;

      Διαγραφή
  8. Εκτός κι αν ο Κ ο Α θάθελε να μοιάζει στον Αλέξανδρο τον Μέγα που πέθανε μετά τον τραυματισμό του από βέλος στο θώρακα στον Ινδό ποταμό ή ως απότοκο τούτου - ίσως μετατραυματικος πυοθώρακας; Σχεδόν στα ίδια γράδα παίζουν κι οι δυό. Για να μη πούμε για τη γελοιότητα του εξαδάκτυλου Κωνσταντίνου που λίγο έλειψε να πάρει πίσω την Πόλη και την Αγίας Σοφιά - πάνω στ άλογο. Έεεελεος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θαυμάσια - για μια ακόμα φορά-η περιγραφή σου.. Όσο για την ουσία : Ναι, μόνο και μόνο για το δικό του μέρος της Ευθύνης που ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ, θα άξιζε μέγιστη τιμωρία μαζί με τους υπόλοιπους βέβαια.. Όμως γιατρέ μου οι αρχαίοι υμών πρόγονοι τόνιζαν ότι ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ... Ας πάρουμε λοιπόν αυτές τις μέρες τα θετικά όπως ότι πλέον (ελπίζουμε) να έχουμε τελειώσει με τον αναχρονιστικότατο ....θεσμό της Βασιλείας... Ένα καλό πάθημα για μάθημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είδες; Να τέτοια θέματα δημιουργούνται με τα ιδιωτικά κοιμητήρια και την απαίσια συμπεριφορά των εδώ υπευθύνων υπουργών. Αν όμως ήταν σε κάποιο ιδιωτικό χώρο στο κρατίδιο Schleswig-Holstein και συγκεκριμένα στον τόπο καταγωγής τους στο Glücksburg ποιος θα μπορούσε να πει το παραμικρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παράκληση να τηρούνται οι κανόνες της πολιτικής σχολίων που ισχύουν. Σχόλια με υβριστικό, προσβλητικό ή παρόμοιο περιεχόμενο δεν γίνονται αποδεκτά και επομένως θα διαγράφονται.