Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Η «πνευματική» Ευρώπη στον καθρέφτη…


[27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος]

 

 Νταχάου-Γερμανία, Ιούλιος 2008,  Φωτ.  Ν.Τ.

 

Αν και πιστεύω πως κάθε Ευρωπαίος πρέπει κάθε μέρα να θυμάται το Ολοκαύτωμα, γιατί κάθε μέρα του Ευρωπαίου μετά το "Ολοκαύτωμα" θα πρέπει να είναι είναι μια μέρα ντροπής, δείχνω σήμερα τους φούρνους στο Νταχάου. Και αναλογίζομαι όσα λέει ο Τζωρτζ Στάινερ για τον αγαπημένο μου συγγραφέα Σελίν (Louis-Ferdinand Céline, 1894 - 1961) :

[…] Αν με ρωτήσετε ποιοι καθόρισαν τη γαλλική γλώσσα στη νεότερη εποχή, θα σας απαντήσω: ο Προυστ και ο Σελιν. Και οι δυό τους. Ο Σελίν είναι μαζί με τον Ραμπελαί, ένας από τους μεγαλύτερους μάγους της γαλλικής γλώσσας, χάρη στο "Ταξίδι στη άκρη της νύχτας", αλλά δεν είναι μόνο το Ταξίδι. Τα τρία μυθιστορήματα για τη φυγή του στη Δανία (τα οποία ελάχιστοι διαβάζουν σήμερα) —το "Από το ένα κάστρο στο άλλο", ο "Βορράς" και το "Ριγκοτόν"—είναι επίσης έξοχα. Η σκηνή με τον γάτο του τον Μπερμπέρ, φτάνοντας στη φλεγόμενη Κολωνία, όπου ο γάτος πηδάει από το τρένο και μπαίνει στις φλόγες· οι σκηνές στο Ζιγκμαρίγκεν, όπου ο Πεταίν, εντελώς κουφός, δεν ακούει το αγγλικό αεροπλάνο που κατεβαίνει και προσγειώνεται στη γέφυρα —αυτές είναι σαιξπηρικές σκηνές! Και χρησιμοποιώ τη λέξη πολύ προσεκτικά. Μέσα σε αυτόν το φρικτό άνθρωπο υπήρχε ένα μεγαλείο ποιητικής επινοητικότητας. Και ένα τεράστιο ανθρώπινο έλεος. Ο γιατρός Σελίν ήταν υπέροχος με τους φτωχούς, με τα ζώα. Εγώ που τρελαίνομαι με τα ζώα μοιράζομαι, τολμώ να μοιραστώ μαζί του αυτό το πάθος, και θαυμάζω το τι σημαίνει γι’ αυτόν ένα ζώο, τι σημαίνει γι’ αυτόν ο πόνος του ζώου. Επομένως, αδυνατώ να καταλάβω. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εξαπολύει σιχαμερές βρωμιές στις "Φλυαρίες για μια σφαγή" και σ’ αλλά κείμενα. Φυλλάδες, ογκωδέστατες αντισημιτικές φυλλάδες. Μου ζητάτε να καταλάβω. Δεν καταλαβαίνω. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήθελε να χώσουν όλους τους Εβραίους στο φούρνο*.

 

*Τζωρτζ Στάινερ, Ένα μακρύ Σάββατο,-συζητήσεις με την Λωρ Αντλέρ, Δώμα, 2022.

 

 

 

 

16 σχόλια:

  1. Υπάρχουν σήμερα πολλοί σαν τον Σελίν: λατρεύουν τα ζώα τους, αλλ' απεχθάνονται τον άνθρωπο, αφού η σχέση με τον άνθρωπο είναι δυσκολότερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τρομερό είναι οτι ο Σελιν περιέθαλπτε τους πάντες ΔΩΡΕΑΝ ("συμμετείχε για λογαριασμό της Κοινωνίας των Εθνών σε υγειονολογικές αποστολές στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, προτού εγκατασταθεί στο Παρίσι ως γιατρός"). Η "εμμονή" του για τους Εβραίους δεν διαφέρει από αυτήν του Πάουντ... Ουδέποτε μετανόησε...

      Διαγραφή
    2. π.χ. «Οι Εβραίοι είναι τέρατα, υβρίδια, αποτυχημένοι που πρέπει να εξαφανισθούν. Ο Εβραίος ουδέποτε υπέστη καταπίεση από τον Άριο. Καταπιέστηκε μόνος».(Σελιν φυσικά...)

      Άβυσσος η ψυχή.

      Διαγραφή
  2. Μόνο ο άνθρωπος από όλο το ζωικό βασίλειο μπορεί να καταστρέψει χιλιάδες και εκατομμύρια ακόμη από το είδος του. Κανένα άγριο ζώο δεν κάνει τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "It happened, therefore it can happen again: this is the core of what we have to say. It can happen, and it can happen everywhere." Primo Levi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην αιώνια λήθη και στο έρεβος ο Σελίν ο Πάουντ κι όλοι όσοι υπήρξαν λίθοι στο τερατούργημα της ανθρώπινης ιστορίας που είναι το Ολοκαύτωμα.
    Έπρεπε να βγούμε απ τα σπήλαια , να χτίσουμε Πυραμίδες και Παρθενώνες, για να φτάσουμε να ανεχθούμε τον Σατανά που σκότωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους (και άλλους τόσους Σοβιετικούς αιχμαλώτους, Ρωμά, ομοφυλόφιλους, μασόνους και κομμουνιστές αντάρτες).
    Δεν υπάρχει χώρος για κανέναν συνένοχο του ολοκαυτώματος. Τα ονόματα και τα «έργα» τους να σβήσουν για πάντα.
    Μόνο να μη ξεχάσουμε για να μη ξαναγίνει.
    Να μην αφήσουμε το βρυκόλακα να βγεί απ τον τάφο του. ΠΟΤΕ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να είμαι τόσο επικριτικός και καταγγελτικός...
      Ο (Εβραίος) Φίλιπ Ροθ έγραψε: "Ο Σελίν υπήρξε μέγας ελευθερωτής [...] και παρ΄όλο που ο αντισημιτισμός του τον καθιστά βδελυρό και ανυπόφορο δεν εμφωλεύει στη καρδιά των βιβλίων του".
      Όσο για τον Πάουντ... Αυτός πλήρωσε... Και στο κοτέτσι της Πίζας και στο ψυχιατρείο...Αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει πως υπήρξε ο μεγαλυτερος ίσως ποιητής του 20ου αιώνα , πως βόηθησε τον Τζ. Τζόυς να "φανερωθεί" στο Παρίσι και πως "διόρθωσε" (συνεβούλευσε...) τον Θωμά Έλιοτ.

      Διαγραφή
  5. Είμαστε το μόνο είδος που η εξαφάνισή του μόνο καλά θα επιφέρει στον πλανήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ίσως θα σώσει κιόλας τον πλανήτη.
    Ο Μιτσίο Κακού, διακεκριμένος Αμερικανό Ιάπων πυρηνικός φυσικός: «έχω ρωτήσει κατά καιρούς πάνω από 300 διακεκριμένους επιστήμονες σε συνεντεύξεις που πήρα για τα εγκυρότερα ΜΜΕ σόλο τον κόσμο τη μεγάλη ερώτηση, τη σπουδαιότερη ερώτηση, τη μητέρα όλων των ερωτήσεων: υπάρχει αλήθεια νοήμων ζωή πουθενά …επι γής!!!’

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπάρχει ικανό και για το μέγιστο Καλό και για το μέγιστο Κακό... Το καλό δεν φωνάζει και δεν διακηρύσσεται. Μένει στη σιβωπή... Το "αλλο" φανερώνεται δια της φρίκης...
      Σοβαρά τώρα ..."Κακού' λέγεται ο φυσικός;;;;

      Διαγραφή
    2. Michio Kaku λέγεται ο άνθρωπος. Είναι ο πατέρας της θεωρίας των multiverse. Αν είχες Instagram θα σούστελνα λίνκ.

      Διαγραφή
  7. Δε μιλώ για αντισημιτισμό. Μιλώ για το Όλο καύ το μα!!!!
    Έλεος. Σιγά μη σταχυολογήσω βρώσιμα στοιχεία μέσα απ τα κόπρανα. Τότε:
    Να πούμε ότι κι ο Χίτλερ γιόρταζε τα Χριστούγεννα; Κι είχε και κσλές στιγμές όταν έδινε σοκολατάκια στο προσωπικό του. Λάτρευε το Μπετόβεν τον Βάγκνερ και τον Νίτσε. Κι ο Γκέμπελς λάτρευε τα παιδιά του…και ο Μουσολίνι είχε ωραία γκόμενα την Κλάρα Πετάτσι. Τι άλλο θα πούμε στο όνομα της ακαδημαϊκής Ψυχραιμίας.
    Στάχτη και μπούρμπερη στο πύρ το εξώτερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατ αρχήν ο ορος ολοκαυτωμα, βαινει προς κατάργηση απο την επισημη ιστοριογρφία, αντ αυτου χρησιμοποιειται ο ορος Σοα, που ειναι εβραικος, και σημαινει έξοδο, αυτο απαιτει η ορθοπολιτικη και οι ειδικοι της ιστοριας. Το Εβραικο ζητημα ταλανιζε την Ευρώπη, ολη την δεκατεια του 30, ειναι αντίστοιχο με το προσφυγικο του σήμερα, καθως εκατομμυρια Εβραιοι απο τις ανατολικες περιοχες αναζητουσαν καταφυγιο, στις Δυτικές χώρες , για τουτο αλλωστε εγινε και διεθνης διασκεψη στην Νικαια της Γαλλιας , με την συμμετοχη εκτος των αλλων και του Αμερικάνου προέδρου. Με την νικη του Εβραιου σοσιαλιστη, Λεων Μπλουμ, η Γαλλία παρελαβε αρκετες χιλιαδες εκ των προσφυγων, μεχρις που οι ιδιοι Γαλλοι Εβραιοι ειπαν ως εδω, δεν θελουμε αλλους απο τους Γιντις ομοεθνεις μας της Ανατολης, καθως κινδυνευει η ιδια η κοινοτητα μας στην Γαλλια. Η πλέον ρατσιστες ειναι οι ιδιοι οι Εβραίοι, καθως θεωρουν εαυτους τον περιουσιο λαο, που με την ελευση του Μεσσια, ολοι οι υπολοιποι λαοι θα δουλωθουν και θα τους υπηρετουν, αυτο ειναι το επισημο δογμα της Εβραικης θρησκείας, ως εκ τουτου αυτο απο μονο του δημιουργει αντιδρασεις οπως ειναι λογικο. Ειναι επισης στο δογμα τους, η απαγορευση του προσηλυτισμου, καθως Εβραιος θεωρείται μονο οποιος προκυπτει απο μητρα Εβραίας, Ετουτο δημιουργησε και μια πικρια σε φιλο μου Εβραίο της πόλης μου, διοτι ο πατερας τους επιστρεφοντας, απο την Πολωνια, νυμφευθηκε χριστιανη η οποια προφανως αλλαξοπιστησε. Αυτος λοιπον εγινε αποδεκτος ως Εβραίος, οι αδερφες τιου ομως ουδεποτε εγιναν δεκτες ως Εβραίες απο τους Ραβινους, διοτι ισχυει ο προηγουμενος ορος περι της καθαρότητας της Εβραικης φυλής. Επισης τηρειται απο τους Εβραιους, ευλαβικά το γενεαλογικό τους δεντρο, μεχρι τουλαχιστον 7ης γεννεας. Εν κατακλείδι, οι ιδιοι οι Εβραίοι ειναι οι πλεον ρατσιστες στον κοσμο, και μαλιστα με θρησκευτικούς δογματικούς όρους απαραβατους. Τωρα το θεμα των διωξεων απο τα Ναζιστικα και φιλοναζιστικα καθεστωτα της Ευρωπης ανατολικης και δυτικής, ειναι ενα θεμα που εχει πολλες παραμετρους, και σιγουρα δεν εξαντλειτε στον περιορισμενο χωρο ενος μπλογκ. Τέλος τα πραγματα ποτε δεν ειναι απστο μαυρο, γεγονος που μπορει να εξηγησει αν μαλιστα τοποθετησουμε στν ιστορικό χρόνο, τις αντισημητικες αποψεις τον κατ αλλα εξαίρετων που ανεφερες στο αρθρο σου. Να κλεισω με την φραση του Μπακούνι, δυο μεγαλα κακα προκαλεσαν οι Εβραιοι στον κοσμο, των Μαρξ και των Ροτσιλντ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. #Τωρα το θεμα των διωξεων απο τα Ναζιστικα και φιλοναζιστικα καθεστωτα της Ευρωπης ανατολικης και δυτικής, ειναι ενα θεμα που εχει πολλες παραμετρους, και σιγουρα δεν εξαντλειτε στον περιορισμενο χωρο ενος μπλογκ.#
      Μη μαλακώνουμε τις λέξεις. Δεν καταπίνονται τα βράχια με σάλιο…
      Άλλο δίωξη και κατατρεγμός και άλλο ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ εξόντωση και προσπάθεια ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ. Άλλο πολιτικές και ιδεολογικές αναμετρήσεις- αντιπαλότητες και άλλο "σχέδιο" και "τελικές λύσεις». Η παράνοια της καταδίωξης των Εβραίων από την εποχή της Ισαβέλλας και του Φερδινάνδου, τα πογκρόμ του Τσάρου μέχρι την ασύλληπτη για το ανθρώπινο μυαλό αγριότητα του Χίτλερ «ένα τσιγάρο δρόμος». Όλα αυτά στην Ευρώπη…
      Τι θα ήταν ο κόσμος μας όμως χωρίς τους Εβραίους; Από παλιά μέχρι σήμερα… Ξεκίνα από τις Επιστήμες, προχώρα στις Τέχνες. Οι Εβραίοι της διασποράς δημιούργησαν θαυμαστά πράγματα. Είναι «υπεύθυνοι» για τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.
      Δυστυχώς, όλα όσα αραδιάζεις παραπάνω τείνουν να δικαιολογήσουν («ΛΟΓΙΚΑ») το φρικτότερο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ δημιούργημα του πολιτισμένου νου. Σχεδόν αντλούν «απόψεις» των ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΩΝ (ελεεινών δημιουργημάτων των τσαρικών μυστικών Υπηρεσιών) «Πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών».
      Όπου φανατισμός, ανορθολογισμός, και κτηνωδία (βλέπε σημερινή προπαγάνδα από τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, εθνικιστικά κινήματα στη Ευρώπη, διακηρύξεις του ισλαμοφασισμού) εκεί και ο Εβραίος στόχος είδος προς εξαφάνιση.



      Διαγραφή
  9. Λυπάμαι αλλά μάλλον δεν έχετε ιδέα αγαπητέ για τα γεγονότα. Το ολοκαύτωμα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και όλες οι παρόδιες και μη σχετιζόμενες με το ζήτημα φιλολογίες είναι μάλλον για κλάματα παρά τις ιστορικές επιφάσεις. Προγκρόμ Θάνατος και Στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μια κατάπτυστη πτυχή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα. Εάν σας κάνουν να κοιμάστε ήσυχος τα βράδια με γειά σας και χαρά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή