Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Κι ένας άλλος Δημήτρης …

 

...που θα του ευχόμουν όμως «Χρόνια Πολλά»!

 

Όσοι παλεύουν με τα μελάνια, τα χαρτιά και τα κοντύλια ξέρουν τον καημό. Όπως και την  πενιχρή  και συχνά την πικρή ανταμοιβή. Ο δικός του αγώνας με το Οροπέδιο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 και …κοντοστάθηκε  το καλοκαίρι του 2021. Τεύχη από το 1 μέχρι το 24 (κάποια με διπλή αρίθμηση). Χορταστικά, καλοφτιαγμένα, αγωνιωδώς πληθωρικά, συχνά ογκώδη. Παρέλαση ανθρώπων με θητεία στα γράμματα. Αφιερώματα ευλαβικά… Λέω «κοντοστάθηκε» γιατί πιστεύω πως στο «τέλος» αυτών των προσπαθειών πάντα το φυτιλάκι τρεμοπαίζει και στα σκότη ακόμα και πάντα με κατάλληλες συνθήκες φωτίζονται ξανά τα εικονίσματα… Με τον ίδιο ή με άλλον παρόμοιο τρόπο. Όμως με την ίδια δόξα (και την απαραίτητη λόξα). 

      Λυπήθηκα τις προάλλες σαν αντίκρισα τη «ντάνα» [προς επιστροφήν] σε βιβλιοπωλείο διανομής στη Θεσσαλονίκη… Ένιωσα σαν να στέκεται συντριμμένος ̶ μα όρθιος ̶ ό ίδιος ο φίλος στην υψωμένη στήλη  των σιωπηλών περιοδικών. Σιγομουρμούρισα σαν ερώτηση και διαπίστωση μαζί.. «Απούλητα…» Και αμέσως ενδομύχως υπέβαλα την ̶ σχεδόν βεβαιότητα και πίστη ̶  «Πάντως όχι προς πολτοποίηση!»

 


Διότι, ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, από τη Νεμούτα της Ηλείας κάτοικος Αθηνών, ποιητής, συγγραφέας, φιλόλογος και εκδότης είναι «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει» και τον κόπο του δεν τον χαραμίζει… Και πάντα κάτι θάχει να κάνει. Όπου νάναι μετά το κρατικό βραβείο διηγήματος με τον «Αστρίτη» του (το Οροπέδιο είχε λάβει εξ ημισείας «διάκριση») ετοιμάζει συλλογή καινούργια από τον Καστανιώτη. Κι αφήνω που η φρέσκια έκδοση με τις «αυτοβιογραφικές σημειώσεις» του Μπούνιν (Οροπέδιο, 2021) σχίζει χασέδες (και σπεύσατε οι διψώντες και πεινώντες την δικαιοσύνην!) 

    Μόνο που θλίβομαι γιατί ενώ τους ανθρώπους που κάνουν περιοδικά, για να φέγγουν την κακοτράχαλη και κρημνώδη οδοιπορία μας, οι «θεσμοί»(κράτος, δήμαρχοι και «οι νομάρχαι») θάπρεπε να τους στήνουν ανδριάντες και να τους ψέλνουν πολυχρόνια στις εκκλησιές, εν τούτοις τους αγνοούν και τους αφήνουν να τους γίνεται κάθε έκδοση βραχνάς, η ύπαρξη των περιοδικών τους περιπέτεια (όχι δίχως τέλος… διότι κάποτε έρχεται κι αυτό μοιραία), τους αγνοούν ολότελα κι εμάς μας αφήνουν να γκρεμοτσακιζόμαστε στις λογής κακοτοπιές και τις κακοτεχνίες των καιρών…

Και εις έτη πολλά λοιπόν φίλε. Οκ σται τέλος.

 

 

 

1 σχόλιο: