Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΕΛ[εεινά] ΤΑ[χυδρομεία]

 

Τα ξεπουπουλιασμένα EΛ.TA. και οι καρδερίνες…

 

 

                                                 Carel Fabritius,The Goldfinch,1654
 

Μ’ ακούει κανείς; Η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ KENTΡIKO TAXYΔΡΟMEIO. Κάποτε, θυμάμαι, το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Τσιμισκή ήταν μια μεγαλειώδης κυψέλη, με κανονικό αέρα μεγαλούπολης της Μεσευρώπης. Αργότερα, σύμφωνα με της εποχής τις αλλαγές και τις συνήθειες των ανθρώπων, καθώς μετακινήθηκε στην οδό Βασ. Ηρακλείου, σαν να κρύφτηκε από τον κόσμο, όμως, τέλος πάντων, δούλευε ακόμα, κάτι γινόταν. Η πανδημία και οι εξυγιαντικές (τάχαμου) εθελούσιες έξοδοι υπαλλήλων και η κρίση που ενδημεί από το 2010 και εντεύθεν το αποτελείωσαν. Έβλεπα μήνες τώρα εκείνες τις αποκαρδιωτικές ουρές που σχεδόν έφταναν φορές μέχρι το Καπάνι. Απλησίαστο το Ταχυδρομείο και για τα χρειώδη (γραμματόσημα, φάκελοι προπληρωμένοι κλπ.). Έπρεπε να περιμένει ώρες κανείς για μια συναλλαγή. Αφήνω κατά μέρος το απίστευτο ωράριο 7.00 πμ-3.00μμ (!!). Πέραν τούτου ουδέν… 

 

           Παραδόθηκε στα ΕΛΤΑ 6/10/22. Παράδοση στον παραλήπτη 22/11/22

Στο δια ταύτα: Πορτιέρης-σεκιούριτι στην πόρτα, τρία (αριθμός 3) στο σύνολο γκισέ εξυπηρέτησης (το πάλαι 10). Μεροκάματο ολόκληρο στην αναμονή. Το αποτέλεσμα: Επιστολή που ταχυδρομήθηκε στις 31.10.2022  σήμερα, 25 μέρες μετά, δεν έχει φτάσει ακόμα στην …Αθήνα.

Ο διανομέας στην Ερμού εμφανίζεται κάθε 15-20 μέρες («λευκή απεργία»;). Έχασα όλα τα  bonus  της ΔΕΗ του «συνεπούς πελάτη» (=καλοπληρωτή). Όλοι οι λογαριασμοί έρχονται …«διαμαρτυρημένοι». Λαβαίνω εκνευριστικά αυτοματοποιημένα SMS.

Χρησιμοποιώ πλέον αποκλειστικά τις κούριερ (μια συγκεκριμένη). Τελικά, τα «γκόλντεν μπόυς» των οργανισμών καλοί είναι για τα εξώφυλλα και τις δηλώσεις περί εξυγίανσης αλλά την τύφλα τους τη μαύρη τη βλέπουμε και τη νιβόμαστε.

Πάρτε το απόφαση: τα …Ελληνικά Βραδυδρομεία εξεμέτρησαν τον βίο τους. Κρίμα. (Και κρίμα πολύ. Αλλά «να ζήσουμε να τα θυμούμαστε!») .

Τηλεφωνώντας στον σπουδαίο λογοτέχνη μας —και σεμνύνομαι να ισχυρίζομαι φίλο— σήμερα το πρωί, και ρωτώντας τον περί του αν έλαβε ή όχι το προ μηνός σχεδόν αποσταλέν γράμμα μου, τον άκουσα να μου ψιθυρίζει σαν κάπως με δέος αλλά και ξεχειλίζοντας από μια παιδιάστικη χαρά στο τηλέφωνο:

«Ξέρεις …Ο αγιορείτικος βασιλικός  που είχα φυτεμένο στο μπαλκόνι, διετής και σχεδόν ξεχασμένος, αυτοφυώς ξεπέταξε φύλλα και πήρε μπόι, σχεδόν έγινε δέντρο και τώρα που πήρε να σποριάζει ήρθαν ω, του θαύματος,  που λες δυο καρδερινούλες κι ύστερα από δυο μέρες έφεραν και τα μικρά τους ξεπεταρούδια κι άρχισαν να τρυγούν το βασιλικό. Και μαζί μ' αυτές ήρθαν και τα σπουργίτια αποκοντά και περιμένουν κατάχαμα στο μπαλκόνι να υφαρπάξουν ότι πέφτει απ’ τα όμορφα γιορτερά πουλιά που ραμφίζουν τον εύοσμο αγιορείτη!»

Τότε βρήκα τη ευκαιρία να του πω κι εγώ πως η κοντούλα πορτοκαλιά του κήπου μας (την είχαμε αγοράσει για λεμονιά…) που σκοπεύαμε να την κόψουμε, τρις μεταφυτευθείσα από έδαφος σε γλάστρα και από γλάστρα τούμπαλιν σε έδαφος, που σχεδόν έχει την ηλικία του μικρού μας γιου, που πάγωσε δυο φορές και ξαναναστήθηκε άλλες τόσες, φέτος, μετά από πολύν καιρό, άρρωστη και ταλαιπωρημένη, απέδωσε …πέντε γλυκύτατα πορτοκάλια!

Ας μην υπάρχουν λοιπόν τα ΕΛΤΑ, όλα πεθαίνουν κάποτε κι όλα τριγύρω αλλάζουν. Φτάνει να υπάρχουν άνθρωποι να επικοινωνούν (και ζήτω το τηλέφωνο!) και να μιλούν με ζεστές φωνές,  για ξαναζωντανέματα αναπάντεχα, για φτερουγίσματα και γλυκείς καρπούς.

«Μάνα, η μανταρινιά μας ζει!» όπως σπαρακτικά έγραψε στον «οβολό» του ο σεβαστός και αγαπημένος φίλος.

 

 

 

 

17 σχόλια:

  1. Θυμάμαι ακριβώς όπως το περιγράφεις το κεντρικό ταχυδρομείο και είμαι γνώστης της θλιβερής εξέλιξης των ΕΛΤΑ. Υπάρχει απόλυτη παράλληλη πορεία στα ταχυδρομικά γραφεία της Γλασκώβης. Το Central Post Office ένα Βικτωριανό κτίριο κόσμημα στο κέντρο έγινε Miller and Carter Steak House και τρως εκεί καταπληκτικές μπριζόλες μεγέθους παντόφλας £50 τη μία! Φιλέτο στις £89 και βάλε έκαστον.
    Οι υπηρεσίες όμως των Βασιλικών Ταχυδρομείων είναι προς το παρόν τέλειες και 6 μέρες τη βδομάδα. Την Πρωτοχρονιά δίνουμε δώρο ένα μπουκάλι Malt Whiskey στον Stewart τον ταχυδρόμο μας. Που κάνει ότι μπορεί για νάχουμε τα γράμματα στην ώρα τους. Λογαριασμούς και τέτοια σε χαρτί τάχουμε καταργήσει. Για να σώσουμε τον πλανήτη!!! Χριστούγεννα και Πάσχα όμως οι κάρτες έρχονται στην ώρα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις κάρτες εδώ τις ξεχάσαμε...Στέλνουμε μ@λ@κισμεν@ sms. Νίκησαν οι ημιάγριοι και το χρώμα των εορτών των Χριστουγέννων ξεθώριασε οριστικά...
      Θυμούμαι πριν πολλά χρόνια το ταχυδρομείο, στη θέση που είναι τώρα, είχε απ’ έξω κι ένα μεγάλο κόκκινο γραμματοκιβώτιο για τον Αϊ Βασίλη... Με τι μούτρα να το παρουσιάσουν ξανά; Εκτός κι αν υπόσχονται άφιξη των δώρων μετά από ένα έτος για σιγουράντζα..

      Διαγραφή
    2. Κι αυτό το θυμάμαι. Μέχρι την πρώτη δεκαετία της δεύτερης χιλιετίας!
      ΥΓ. Ακούω τον τελευταίο δίσκο -τελευταίο;;;- του Μπαρενμπόιμ και ευφραίνει καρδίαν ως ακουστικός έξοχος οίνος!

      Διαγραφή
    3. Φώντα, η γυναίκα του η θαυμάσια τσελίστα Ζακλίν Ντυπρέ με την οποία έκαναν εξαιρετικά ντουέτα που με τρομερή ευχαρίστηση ακούω και σήμερα πέθανε με σα σε λίγα χρόνια νεότατη χτυπημένη από Σκλήρυνση Κατά πλάκας... Τώρα μαθαίνω πως κι αυτός έχει σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα και έχει αποχωρήσει.. Σπουδαίος.. Σπουδαίος μουσικός και γερό-ελεύθερο μυαλό…
      Kαι NAI, χαίρομαι που τον ακούς και τέρπεσαι σήμερα.. Τι μας έχει μείνει άλλο φίλε πάρα να κάνουμε αυτές τις μικρές σπονδές στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ;;; Την ανύπαρκτη εν τοις πράγμασιν..

      Διαγραφή
  2. Βρείτε περιστερια, να μεταφέρουν τις επιστολές σας, αμετανόητοι, ω εσείς, χρόνο σταματημένοι, διανομείς, περιττων--εν τη τεχνογνωστικη πληθωρα-- ονειρων
    Γ. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκαμε καρδερίνες καλέ μου φίλε... Διανομείς του ονείρου και των απείθαρχων συναισθημάτων (του πλέον άτακτου στρατού).

      Διαγραφή
    2. 我也不能這樣的話= Γειά σου Ζουράρη λεβεντόπαιδο όπως είπε ο Μίγκ Λι Φού σε ένα Λούκυ Λούκ πρίν χρόνια.

      Διαγραφή
  3. Συστημένο για Αθήνα, 4,90.€
    έφτασε σε δέκα μέρες. Από το κούριερ των ΕΛΤΑ, 5,00€. Παραδόθηκε την επομένη της αποστολής...Την αναμονή, δεν τη σχολιάζω. Πάνω από ώρα, στα γραφεία που μεταφέρθηκαν στην Κύκνων, άρα από την παλιά είσοδο, 20 λεπτά με τα πόδια. (Αν αντέχουν ακόμη...) Τα γραφεία κούριερ, στη Γράμμων.Ούτε 5 λεπτά δρόμος... έχετε γεια βρυσούλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε λόγος να γίνεται... Αλλά επειδή έχω σχεδόν γεννηθεί μέσα σε ταχυδρομείο (διπλά στο σπίτι μας, ταχυδρόμος ο θείος μου, εγώ συλλέκτης γραμματοσήμων από παιδί, φίλος του χαρτιού της μελάνης, των ταχυδρομικών σάκων, της βαριάς μεταλλικής σφραγίδας με την ένδειξη "Βογατσικόν" που με άφηναν να την κοπανάω στους φακέλους, το λεωφορείο της γραμμής που θα ξεφόρτωνε το σάκο, η πολυπόθητη αλληλογραφία παράθυρο στον κόσμο από το αεροστεγές Βογατσικό...). Να όλα αυτά .. .Δεν με αφήνουν να το καταπιώ εύκολα...

      Διαγραφή
  4. Εδώ και χρόνια χάνονται αρκετά απ' όσα στέλνουμε. Κάνεις την αποστολή και ακολουθεί καρδιοχτύπι και παρακολούθηση, ώσπου να βεβαιωθείς πως...χάθηκε κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε είναι σαφές.. Πρόκειται περι γενικεύσεως..
      Απουσία ..."επιστολοφυλοφιλων" ίσον:
      Οικονομία χαρτιού... σώσιμο δέντρων.. σώσιμο πλανήτη..
      Το σχέδιο είναι βαθιά "προχώ-" και οικολογικό...

      Διαγραφή
  5. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΡΕ ! Πάντως στην Καλαμαριά το Ταχυδρομείο υπάρχει ακόμα,,, νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλομελέτα κι έρχεται και σε σας το κακό..

      Διαγραφή
    2. Γιατί "παίρνω" Χρόνια πολλά σήμερα Γιώργο μου καλέ;

      Διαγραφή
    3. Στην οδό Κύπρου; Ή λάθος θυμάμαι. 50 μ από Αδριανουπόλεως δεξιά μετά την Αιγαίου;

      Διαγραφή
    4. Νομίζω στην Πασσαλίδη πάνω από το φανάρι της Μαρμαρά...

      Διαγραφή
  6. Στην οδό Κύπρου; Ή λάθος θυμάμαι. 50 μ από Αδριανουπόλεως δεξιά μετά την Αιγαίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή