Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ενοφθαλμισμός εμβολίου…

 

 




Στη μνήμη των -προσέτι- εβδομήκοντα της 10.11.2021

 

Είχε πέσει κακός ψόφος στα κοτέτσια στο χωριό. Στον αραμπά τα φόρτωναν τα ψόφια ορνίθια και τα έθαβαν σε μικρούς λάκκους με ασβέστη. Η γιαγιά μου μια και δυο πάει και κλείνει συνδιάλεξη στο ταχυδρομείο με τον αδελφό της τον Θανάση, ειδικό της ζωοτεχνίας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Εκείνος της δίνει λεπτομερείς οδηγίες. Η δαιμόνια γυνή καταγράφει λεπτομερώς και ενεργεί καταλλήλως. Παραγγέλνει τάχιστα από το Φαρμακείο Παπακυρίλλου στην Καστοριά  «το φάρμακο» (τότε είτε επρόκειτο για ζώα είτε για ανθρώπους εύρισκες στα φαρμακεία τα πάντα…). Το απόγευμα το φάρμακο είχε καταφθάσει με το «εργατικό λεωφορείο» (των έξη)...

       Την άλλη μέρα πιάναμε ένα ένα τα πουλερικά, μικρά και μεγάλα, όρνιθες ή κοκόρια και τους στάζαμε την μαγική (και σωτήρια όπως αποδείχθηκε) διάφανη σταγόνα στο μάτι.

       Αδιαμαρτύρητα το είχαν δεχτεί τα καημένα τα πουλιά. Μετά από κάνα δυο μήνες, κι ενώ όλοι οι άλλοι πάσχιζαν ν’ ανανεώσουν τους… πεπτωκότες ορνιθώνες τους, οι δικές μας κότες γεννοβολούσαν μανιωδώς και τα κοκόρια ξεσήκωναν με τους λαρυγγισμούς τους τα πρωϊνά μέχρι και τους πεθαμένους.

      «Πώς τα κατάφερες βρε Κλεοπάτρα;» της έλεγαν. Κι αυτή περήφανη: «Τις εμβολίασα…» («βρε στούρνοι» πολύ θα ήθελε να τους πει).

      Εκείνο τον καιρό ζήτησα από έναν λοχαγό του πυροβολικού —καλή του ώρα έχει πεθάνει πια— που μας παρέδιδε δυο φορές τη βδομάδα μαθήματα Αγγλικών στο χωριό, να μου διαβάσει το όνομα της εταιρείας στο κουτί του σκευάσματος χάρη στο οποίο σώθηκαν οι κότες μας.

      «Φάιζερ!» μου είπε… Ύστερα ξεδίπλωσε το φύλλο των οδηγιών και φιλοπεριέργως διαβάζοντας συλλάβισε με κάποιο στόμφο την ένδειξη χορήγησης: «Δια τον ιόν της ψευδοπανώλους των πουλερικών!»

       «Φάιζερ» λοιπόν και τότε. Και τα ορνίθια μας ανέχθηκαν υπομονετικά τον εμβολιασμό αποφεύγοντας τον (κακό) ψόφο. Ενώ τώρα, τα πολύξερα κουτορνίθια αντιστέκονται σθεναρά στο εμβόλιο.

       Εν αντιθέσει προς τα έμφοβα «πρόβατα» που συνεχίζουν να εμβολιάζονται ευπειθώς και (σχεδόν) καθ’ έξιν…

 

 

 

5 σχόλια:

  1. Ευπειθέστατο και το υποφαινόμενο πρόβατο έκλεισε ραντεβού για το τρίτο εμβόλιο το οποίο θα γίνει στην σειρά του μετά του πνευμονόκοκκου και το αντιγριπικό. Δεν έμαθα αν έχουν βγάλει κανένα ακόμα για να πάω να το κάνω κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δια παραβολων ίσως εισέλθουν βιωματα εις ώτα μη ακουόντων, και με την εικόνα της γιαγιας--αυτοκράτειρας στο με περίτεχνα καλλιτεχνηματα σπιτικό της, η σώφρων γραία, έδωσε στάσεις ζωής, ε.. κάτι άφησε και στον εγγονα, μα να μην είχε μπρε κι αυτός λυτο το ζουναρι του για καβγά, δεν είδες που η γιαγιά απέφυγε να πει"στουρναρια;". Μα κι ο ευθικτος εγγονός έχει την Χάρι να ανασύρει ως "γραμματεύς καλός,, παλαιά και νέα" αφυπννιζων, και θεραπευων--έστω και χωρατευων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Λες να μην σε κατάλαβα Ιωάννη;;;

      Η γιαγιά Κλεοπάτρα έλεγε χειρότερα αλλά "δεν πρέπει" να τα καταχωρήσω εδώ..

      Διαγραφή
    2. Όποιος είχε την τύχη να γνωρίσει τη γιαγιά Πάτρα μπορεί να φανταστεί πόσα παραπάνω θάλεγε και από τον εγγονό της ακόμα.
      Εδώ ες το ΗΒ αρχίνισε το ξήλωμα των ανεμβολίαστων «υγειονομικών» και φροντιστών γηροκομείων ή όπως αλλιώς λέγονται στα Ελληνικά. Τάζουν κάνει στον τορβά και τρέχουν να εμβολιαστούν ή κλαίνε!

      Διαγραφή