Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Το νέο (ψυχωτικό) Κίνημα «Σούπα, πουρέ και σάλτσα»…


 

 

Η ιδέα του «Σπορέα» με κατέχει πάντα

Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο.

 

Νεαροί «ακτιβιστές για το κλίμα και τον επισιτισμό στον πλανήτη», προφανέστατα με μυαλά σούπα-πουρέ-σάλτσα, τελευταία, ως λοιμώδες νόσημα σε έξαρση, επισκέπτονται δημόσιες Πινακοθήκες ανά την Ευρώπη και «βανδαλίζουν» (δεν καταστρέφουν, όμως επιτίθενται, λερώνουν και φέρονται απειλητικά απέναντι στα έργα) ζωγραφικούς πίνακες με προτίμηση αυτούς του καημένου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (κανέναν όμως δεν αφήνουν παραπονούμενο αφού και ο Μονέ και ο Βερμέερ είχαν την «τιμητική» τους).

Τελευταία τα ’βαλαν και με τον «Σπορέα» που περιόδευε κάπου στη Ιταλία. Προηγουμένως έδρασαν και στη Νational Gallery του Λονδίνου στα «Χρυσάνθεμά» του…  Άναυδο με αφήνει η ανοχή των «φυλάκων-security» των διαφόρων μουσείων (ώ, σπουδαία ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην «ελευθερία της έκφρασης»—όπου «έκφραση» εν προκειμένω η σάλτσα και η σούπα). Τους επιτρέπουν να πλησιάζουν, εκεί που άλλοτε αν η μύτη σου ή ο δείκτης του χεριού σου προεξείχε πέραν του κρισίμου ορίου χτυπούσε συναγερμός, να ακουμπούν την επιφάνεια των πινάκων ή τις κορνίζες τους να χύνουν το περιεχόμενο του τάπερ που κουβαλούν μαζί τους στο σακίδιο, να βγάζουν με τη άνεση τη μπλούζα τους να φανεί το περιληψάρι του μανιφέστου τους (Just Stop Oil!), να βγάζουν επίσης με την ησυχία τους από το σάκο σωληνάρια με κόλλα ταχείας πήξης και να κολλάνε τις παλάμες του στην κορνίζα. Βλακώδης συνεπαγωγή: το oil in camvas στον πίνακα και οι πετρελαιοπηγές στα Εμιράτα, στη Ρωσία ή την Αλάσκα. Φυσικά οι νεαροί και νεαρές αφήνονται να βγάζουν ανεμπόδιστοι τους …«γιαχωβάδικους» λόγους τους, με ύφος που θυμίζει σοβαρές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, και να τους μαγνητοσκοπούν για την σχετική προπαγάνδιση στο διαδίκτυο.

Ίσως, αν γνώριζαν κάτι από τη ζωή του Βαν Γκογκ οι «ακτιβιστές», θα στέκονταν σε στάση προσευχής αμίλητοι και με σεβασμό απέναντι στα έργα του. Ο στερεμένος, ο σκληρά βασανισμένος άνθρωπος, που στερήθηκε και το φαΐ ακόμα, έγραφε στις 25 Μαΐου 1889 από το σανατόριο στον αδελφό του Θεόδωρο:

Το φαγητό είναι έτσι κι έτσι. Φυσικά μυρίζει λίγο μούχλα όπως σ’ ένα εστιατόριο με κατσαρίδες του Παρισιού ή σ’ ένα οικοτροφείο. Αυτοί οι δυστυχισμένοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα (δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο, πάρα μόνη τους διασκέδαση υπάρχει ένα παιχνίδι με μπάλες και μια ντάμα), κι η καθημερινή τους ασχολία είναι να γεμίζουν την κοιλιά τους με ρεβίθια, φασόλια, φακές και άλλα αποικιακά σε ορισμένες ποσότητες και σε ορισμένες ώρες.

      Μιλούσε για την πείνα και τη αρρώστια των άλλων…

Αν γνώριζαν, αν δεν ήσαν τόσο φρικτά ασεβείς απέναντι στις παρακαταθήκες του πολιτισμού θα υπέθετα πως βάλθηκαν να χορτάσουν ίσως μεταθανατίως τον Βαν Γκογκ περιλούοντας ή πασαλείφοντας τους πίνακές του με ότι φαγώσιμο υδαρές ή μη κατεβάσει το μυαλό τους.

Όμως, η πολιτισμένη Ευρώπη (αν έχει απομείνει πουθενά κάποιο ίχνος της) θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσει.

Γιατί  σ ε  ό λ α  (πρέπει να) υπάρχει και κάποιο όριο.

 

 

 

 

 

 

5 σχόλια:

  1. Η εγκληματική ανοησία της συλλογικής ευρωπαϊκής συνείδησης έχει φτάσει να ονομάσει την κάθε διανοητική ανωμαλία, δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Αναλόγως είναι σωστό ο καθένας να ορίζει την φυλετική του ταυτότητα του όπως γουστάρει και να υπακούει στους δικούς του νόμους ή να υπακούει στους νόμους που αυτός θεωρεί δίκαιους. Και βέβαια επειδή νομίζει ότι το λάδι στον καμβά είναι περιβαλλοντική ύβρις μπορεί να καταστρέφει όποιος του κάπνισε την πολιτιστική-πολιτισμική μας κληρονομιά κατά το δοκούν. Μπορεί αύριο να γκρεμίσει τα μάρμαρα του Παρθενώνα επειδή ο Καλλικράτης δεν πλήρωσε το ΙΚΑ στους εργάτες. Κι ο άθλιος Ικτίνος δεν έδωσε την νενομισμένη άδεια στους μαρμαράδες. Όπως βέβαια οι Πέρσες έχουν δίκιο που ζήτησαν να τους πληρώσουμε πολεμικές αποζημιώσεις γιατί ο Μ Αλέξανδρος κατέστρεψε τα Σούσα και την Περσέπολη. Άλλωστε ήταν εντελώς λογικό που οι Πάπες ξέθαβαν τα μουμιοποιημένα πτώματα των προκατόχων τους τα δίκαζαν και εφάρμοζαν στις μούμιες αυτές τους ραβδισμούς και τις μαστιγώσεις που τους επέβαλε το δικαστήριο.
    Η JK Rowling αποκλείστηκε από τα μίντια γιατί ετόλμησε να πεί ότι γυναίκα μπορεί να είναι μόνο ο άνθρωπος που έχει μήτρα, περίοδο και γονιδίωμα ΧΧ. Τόσα χρόνια όλοι τη λάτρευαν που επέγραψε το Harry Potter. Τώρα φιμώνεται μετά βδελυγμίας. Απαγορεύτηκε ο Ραχμάνινωφ κι ο Τσαϊκόφσκι ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι γιατί όλοι τους υπήρξαν οπαδοί του Πούτιν. Άσε που ήταν φανατικά μέλη του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ειδικά εκείνος ο Τολστόι.
    Τα Πανεπιστήμια του Bristol και της Οξφόρδης υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγνώμη διότι εδέχθησσν δωρεές που υπήρξαν προϊόν δουλεμπορίου πριν από 300 χρόνια. Και επειδή ο Χίτλερ άκουγε Wagner και Beethoven και οι δυό συνθέτες να πάνε στο ανάθεμα.
    Απολύθηκαν Τενόροι και Σοπράνο από τη Μετροπόλιταν της Ν Υόρκης επειδή ήσαν Ρώσοι! Σε τί διαφέρει αυτό από τους Εβραίους που απέλυαν οι Ναζί στο Ράιχ πριν τους πάνε στα κρεματόρια. Και γιατί τα πυρηνικά του Πούτιν είναι χειρότερα από τις βόμβες εμπλουτισμένου Ουρανίου που χρησιμοποίησαν οι Σύμμαχοι στο Κόσοβο και στη Βοσνία ενάντια στους Σέρβους. Γιατί οι Ναπάλμ που έριχναν οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ δεν αποτελούν έγκλημα πολέμου. Γιατί η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι με 300.000 νεκρούς από τις δυο πυρηνικές βόμβες - χώρος πόσοι πέθαναν από τη ραδιενέργεια - νομιμοποιήθηκαν ως αναγκαίες. Έφταιγαν οι Γερμανοί πολίτες του Αμβούργου και της Λειψίας που εξαερώθηκαν στους ανάλογους ανηλεείς βομβαρδισμούς. Ήταν όλοι τους ομοιογενώς υπεύθυνοι θύτες και οπαδοί και μέλη του ναζιστικού κόμματος. Πώς τολμάμε και αγοράζουμε Mercedes, VW, Opel; Πώς τολμάμε κι έχουμε φίλους, συζύγους και συγγενείς Γερμανούς;
    Τί είν αυτά τα χάλια ρέ….!!!!
    Μωρίας εγκώμια.
    Δεν υπάρχει τέλος στη λίστα της ηλιθιότητας. Όχι παράνοιας. Ηλιθιότητας. Οι ηλίθιοι νίκησαν. Ζήτω οι ηλίθιοι. Εζήτωσαν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα αν όλο τούτο που ζούμε είναι η τελική κατάρρευση του πολιτισμού ή αν κάποια στιγμή, στο μέλλον, βρεθεί κάποια ισορροπία ανάμεσα στην ηλιθιότητα και την φιλοσοφία του τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Γιώργο ... Η ΠΤΩΣΗ υπακούει στους νόμους της βαρύτητας. Οπότε...

      Διαγραφή