Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

«Ἔστι δίκης ὀφθαλμός…»


Αυτοψία στο Ντορέ»!

 

 


Περίμενα να το δω ιδίοις όμμασι να το πιστέψω. Όταν το πρωί «μου το σφύριξε» φίλος καλός πως «είχε γίνει», το πρώτο που έκανα ήταν να ρωτήσω τη γυναίκα μου αν με πήρε είδηση τις τελευταίες μέρες να λείπω πολλήν ώρα από το κρεββάτι, μήπως σε κάποια υπνοβασία ή άλλου είδους κρίση, τελών εν συγχύσει και ασυνειδήτως πως, βρέθηκα από την Πυλαία στο Ντορέ, την έκανα τη βρωμοδουλειά και επέστρεψα  στη θέση μου. «Όχι! Σαν τούβλο πέφτεις και κοιμάσαι ξερός…» μου είπε και ησύχασα. Πήγα μια και δυο το λοιπόν σήμερα το απόγευμα και το αποθανάτισα:

«ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ι. ΔΡΑΓΟΥΜΗ».

Τόσα χρόνια, όσο καιρό συστεγάζονταν (από το 1992) ο ανδριάντας του Ίωνος με την προτομή του Γύπαρη στη ίδια πλατεία (των «Μακεδονομάχων» στην Αχειροποίητο),  πήγε να ξεχαστεί η υπόθεση (ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά που λέει κι ο Σαββόπουλος…). Κι όσο αν προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά οι πανεπιστήμονες (πώς να ξεχάσει κανείς το Ίων Δραγούμης-Παύλος Γύπαρης-(sic) Kορυφαίες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, του καθηγ. ιστορικού Βακαλόπουλου υιού, από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη;;;;) κάποιοι φαίνεται ακόμα συνεχίζουν να γνωρίζουν πράγματα.

Ίσως είναι μια καλή αρχή: Να δεχτούμε πως ο Γύπαρης ήταν ο άμεσος υπεύθυνος. Το εκτελεστικό όργανο: η φρουρά των Γυπαραίων. Eνορχηστρωτής: το απαίσιο κλίμα του Διχασμού. Ηθικοί αυτουργοί: Μπενάκης, Ρέπουλης (Γύπαρης, Μπενάκης, Ρέπουλης όλοι ...Μανώληδες εν τω μεταξύ. Να γελάς και να κλαις). Και ο Βενιζέλος βέβαια ως …ιδρυτής των Ταγμάτων Ασφαλείας! Thats all the truth!

Δεν είναι «πρέπον» να βανδαλίζουμε μνημεία βέβαια. Αλλά καλό είναι να μην κοιμόμαστε όρθιοι και να μην ξεχνούμε.

Αυτά με αφορμή την …αυτοψία στο «Ντορέ» σήμερα. 

 

 

 

7 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο. Εγώ μεγάλωσα παίζοντας στην πλατεία Μακεδονομάχων. Δεν είχα ιδέα ποιός ήταν ο Γ. Σιγά το πρόσωπο.
    Άξιος ιστορικής λησμοσύνης και μόνο. Ούτε αναφορά δεν αξίζει.
    Ο χρόνος δε γυρνά πίσω και η ιστορία δεν ξεγίνεται. Ας μάθουν οι νεότεροι όσα εμείς δε μάθαμε. Αντικειμενική άποψη της ιστορίας δεν υπάρχει. Ο δολοφόνος όμως είναι πάντοτε αντικειμενικά δολοφόνος. Όποιος κι άν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι ποιο ανάλγητο, στην ίδια πλατεία θύτης και θύμα, πόσο θόλωμα και παραχάραξη της ιστορίας, σε τούτον εδώ τον τόπο, από τους συνεχιστές του Βενιζελικού κράτους?? 1000 μπράβο σε όποιον το έκανε. Κάποια πρόταση, στο δημοτικό συμβούλιο, για απομάκρυνση της προτομής του Γρυπάρη, με σχετικό υπόμνημα, που να περιλαμβάνει τα γεγονότα, έχει γίνει ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα μην ξεχνάς...Η "Εθνική Άμυνα" κίνησε από τη Θεσσαλονίκη... Τουλάχιστον τώρα ο Ίων είναι μονάχος απέναντι από το πρ. "Βασιλικό Θέατρο" (!!!!), αφού απομακρύνθηκε από το σημείο εκείνο η προτομή του- και πάντως όχι μαζί με το φονιά του. Καλό είναι να υπάρχει ο αρχι-ταγματασφαλίτης Γύπαρης και να μας θυμίζει... Δεν νομιζω πως το Δημοτικό Συμβουλιο ακούει. Αλλα τα κελεύσματα. Αλλα τα προτάγματα. Δυό δυο να μπαίνουν τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι και έχει ό Θεός...

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το σχόλιου του κ. Τσίγκα. Σκέψη μου: Ίσως πρέπει να ιδρυθεί μια ολιγομελής υπηρεσία από δικαστικούς και να αποφασίζει για τις αναθηματικές πλάκες, τα αγάλματα και τις προτομές. Πολλά από αυτά είναι ανιστόρητα και άλλα καθαρά προπαγανδιστικά (πχ η αναθηματική πλάκα μεταξύ Λ. Πύργου και Βασ. Θεάτρου που εξυμνεί τον ΕΛΑΣ ως δήθεν απελευθερωτή -της ήδη απελευθερωμένης- Θεσσαλονίκης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή