Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Ράχες αδειανές. Κελύφη της απωλείας. Σύμβολα του κενού...





Στο ρεπορτάζ, με θεματικό άξονα «Διακόσμηση», σήμερα, στο περιοδικό Κάπα της «Κ» αντίκρισα με δέος τον τίτλο «Βιβλιοθήκες χωρίς βιβλία». Λαχτάρησε και συνοφρυώθηκε βεβαίως και η Τίγρης, καθώς ζει ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους περίκλειστη από τυπωμένο χαρτί, που διαβάστηκε, διαβάζεται ή περιμένει να διαβαστεί…

Ωστόσο, από την ώρα που το θέμα το ανέλαβε παγκοσμίως η διακοσμητική τέχνη και το καθορίζει η εμπορική ζήτηση θα 'πρεπε να το περιμένουμε να συμβεί κι αυτό. Και να μην εκπλησσόμαστε διόλου σήμερα. Στην Ελλάδα εξ άλλου το αναγνωστικό κοινό, έλεγε κάποτε η μακαρίτισσά η Κοτζιά, του «Εξάντα» είναι 4.000. Και αν κρίνω από τα πέντε πρώτα σε πωλήσεις αυτή την εβδομάδα (Μαντά, Δαμουλίδου κ.ο.κ) και το χρόνο που έχει περάσει, από τότε που έχει ειπωθεί το παραπάνω,  ίσως ο αναγνώστης να είναι κάτι που το κυνηγάμε με το ψαροντούφεκο το καλοκαίρι στις παραλίες κάτω από τις ομπρέλες και πάνω σε ξαπλώστρες περιστοιχιζόμενο από καραβίσιους φραπέδες και μπόμπες-κοκτέιλ όλα πληρωμένα χρυσά...

Μένει λοιπόν η αξιοποίηση του βιβλίου ως διακοσμητικού υλικού και ως μέσου απόδοσης κάποιας επιθυμητής αίγλης πνευματικότητας στην ελίτ του θεάματος, του πλούτου, της πολιτικής, του τζετ σετ (όσων δηλαδή καταφέρνουν,  παντοίων μέσων μετερχόμενοι, να επιπλέουν στη επιφάνεια του δυσώδους κοινωνικού πολτού). Fake βιβλία. Ράχες αδειανές. Κελύφη της απωλείας. Σύμβολα του κενού. Μέρες Αποκάλυψης:

[ …] ἰδοὺ ἐνίκησεν ὁ λέων ὁ ἐκ τῆς φυλῆς Ἰούδα, ἡ ῥίζα Δαυΐδ, ἀνοῖξαι τὸ βιβλίον καὶ τὰς ἑπτὰ σφραγῖδας αὐτοῦ. καὶ εἶδον ἐν μέσῳ τοῦ θρόνου καὶ τῶν τεσσάρων ζῴων καὶ ἐν μέσῳ τῶν πρεσβυτέρων ἀρνίον ἑστηκὸς ὡς ἐσφαγμένον, ἔχον κέρατα ἑπτὰ καὶ ὀφθαλμοὺς ἑπτά, ἅ εἰσι τὰ ἑπτὰ πνεύματα τοῦ Θεοῦ ἀποστελλόμενα εἰς πᾶσαν τὴν γῆν. καὶ ἦλθε καὶ εἴληφεν ἐκ τῆς δεξιᾶς τοῦ καθημένου ἐπὶ τοῦ θρόνου. καὶ ὅτε ἔλαβε τὸ βιβλίον, τὰ τέσσαρα ζῷα καὶ οἱ εἴκοσι τέσσαρες πρεσβύτεροι ἔπεσαν ἐνώπιον τοῦ ἀρνίου, ἔχοντες ἕκαστος κιθάραν καὶ φιάλας χρυσᾶς γεμούσας θυμιαμάτων, αἵ εἰσιν αἱ προσευχαὶ τῶν ἁγίων· καὶ ᾄδουσιν ᾠδὴν καινὴν λέγοντες· ἄξιος εἶ λαβεῖν τὸ βιβλίον καὶ ἀνοῖξαι τὰς σφραγῖδας αὐτοῦ, ὅτι ἐσφάγης καὶ ἠγόρασας τῷ Θεῷ ἡμᾶς ἐν τῷ αἵματί σου ἐκ πάσης φυλῆς καὶ γλώσσης καὶ λαοῦ καὶ ἔθνους […]

( Ἰωάννου, Ἀποκάλυψις κεφ. 5)

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ «Κ»

Η παράδοξη αγορά των ψεύτικων διακοσμητικών βιβλίων, που αξιοποιούνται σε κινηματογραφικέ παραγωγές, σε σπίτια με συγκεκριμένες ανάγκες και γούστο, ακόμα και σε βιβλιοθήκες (;) ή ως φόντο σε τηλεδιασκέψεις.

 


 

Η βιβλιοθήκη Tianjin Binhai της Κίνας, έκτασης 360.000 τ.μ,. έχει επικριθεί γιατί πολλά από τα βιβλία της δεν είναι αληθινά.

 

 

 

 

15 σχόλια:

  1. Όταν μας άφησε ο πατέρας μου το καλοκαίρι του 2013 κληρονόμησα μία τεράστια βιβλιοθήκη η οποία εκτός από τα δικά του επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία περιελάμβανε τα κληρονομηθέντα βιβλία του παππού μου που και εκείνα ανέρχονταν σε μερικές χιλιάδες. Επιπλέον τέσσερις εγκυκλοπαίδειες (Britannica, Ηλίου, Δομή και η Ελληνική έκδοση της Britannica). Και όλες οι ΕΙΚΟΝΕΣ από την μεταπολεμική εποχή μέχρι το κλείσιμο του περιοδικού από τη χούντα του 67. Τομοδετημένες.
    Ρώτησα το ΑΠΘ του οποίου το 13 ήμουν εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής αν ενδιαφερόταν να διαλέξει κάποια από τα σπάνια συγγράματα καρδιολογίας του πατέρα μου. Μου απάντησαν τί να τα κάνουμε. Όλα υπάρχουν πλέον σε e μορφή. Είναι άχρηστα είπαν δηλαδή.
    Κάνα δυο χρόνια μετά μπήκε ο γιός μου στο Παν/μιο του Εδιμβούργου να σπουδάσει Βιολογία. Ανάθεμα με άν είδα ένα βιβλίο του. Όλα είναι on line. Δυό χρόνια μετά μπήκε η κόρη μου στη Νομική της Γλασκώβης. Εκεί είδα και πέντε βιβλία. Νομική χωρίς συγγράμματα δέ γίνεται. Αλλά και κει η πλειοψηφία των ασκήσεων και εξετάσεων γίνεται on line.
    Πώς θα ζήσουμε χωρίς βαρβάρους; Για βιβλία θα μιλάμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε βροντόσαυροι τους γένους των τυραννοσαύρων της συνομοταξία των δεινοσαύρων στην κατηγορία του μουσειακού είδους των απολιθωμάτων... Ζήτω η εποχή χωρίς χαρτί χωρίς μελάνι χωρίς βιβλίο με τη γνώση που δεν πιάνει χώρο... Άυλη τέρψη... Χωρίς αίσθηση, χωρίς αίσθημα... Χωρίς ... χωρίς … χωρίς… Χαίρετε αγαπητοί μου (όσοι) συμπάσχοντες. Μετά λύπης μου είμαστε ντιπ για τα μπάζα.

      Διαγραφή
  2. Συνέχεια: η κόρη μου διαβάζει ελληνική και αγγλική λογοτεχνία και αγοράζει από κανένα βιβλίο. Προχτές τέλειωσε ένα που διάβαζε. Ήταν 12 το βράδυ. Ανέκραξε: I have finished it!!
    Την άλλη μέρα άρχισε ένα άλλο. Τής έδωσα κσι το Περιθώριο του Αναγνωστάκη που το διάβασα για πολλοστή φορά. Τούτη την τελευταία κάτω από τη σκιά της ομπρέλας στον κήπο μέσα στην αποπνιχτική και υγρή ζέστη… της Γλασκώβης. Ακύρωσα το ταξίδι μου στη Θεσσαλονίκη. Είχατε παλιόκαιρο και δύσκολα βρίσκεις πιά φίλους να κεράσεις ή ίσως να σε κεράσουν καμιά ρακή. Ο γιός μου καθόταν πάνω στο δωμάτιο του και φυλλομετρούσε … το Αη Φόουν. Του λέω: γιατί δεν κατεβαίνεις να κάτσουμε έξω στην ομπρέλα να παίξουμε κάνα τάβλι.
    Καλά ρε πατέρα 27 χρονώ μαζί σου θα κάνω παρέα. Είμαι ενήλικος! Πότε θα το καταλάβεις!
    Άλλο δεν είπα. Πίνω τη ρακή μόνος μου… κάτω από την ομπρέλα. Με μεζέ ελιές, ντάκο και λίγη γραβιέρα Κρήτης. Με οικονομία γιατί δύσκολα τη βρίσκεις στη Σκωτία!!!😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Σκωτία η ομπρέλα
      κάνει ένα κεφάλι τρέλα
      με ελληνικά ρακιά
      και γραβιέρα κρητικιά.

      Βάλτε ρε να πιούμε κι άλλο
      να φοβίσουμε το Χάρο
      Κι άϊντε στην υγειά σας παίδες
      δεξιοί και κουκουέδες!

      Διαγραφή
    2. Να το κάνουμε ρεμπέτικο είσαι;;

      Διαγραφή
    3. Το σκοτσέζικο το ντούζι
      είναι κρύο είναι μπούζι
      μα ο Φώντας στη Σκωτία
      την περνά με Αμβροσία.

      Χρόνους λείπει δέκα τώρα
      από τη δική του χώρα
      πήγε πρίμα βίστα σ' άλλη
      το παλιάμπελο χαλάλι.





      Διαγραφή
    4. Ποιητική αδεία χρόνους 10. Έφυγα οριστικά 29 Μαρτίου 2011. Πάνω από δώδεκα χρόνια! Είχα όμως μπει στην τροχιά της φυγής από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010. Σχεδόν μαζί με το Μανώλη Γιούρη (εκείνος με πήρε τηλέφωνο Ιούλιο του 10: φεύγουμε Γερμανία με τη Βίπκε και τον Όδυ, μου είπε).
      Εγώ, Μάντσεστερ, Μαδρίτη, 20 Ίντερβιου σε Αγγλία Σκωτία Ουαλία. Νόριτς, Κάρντιφ, Λονδίνο, Λήντς, Ουίσω και τελικά Γλασκώβη το 2015. Τα παιδιά και Χίλντα πάντα στο Χάμιλτον. Στη Σκωτία. Εγώ στα τρένα πήγαινε-έλα.
      Στη Βρετανία χωρίς το Μ. Όπως η Μικρά Αγγλία!

      Διαγραφή
    5. Το ελληνικό καρπούζ'
      το σκοτσέζικο το ντούζ'
      μπήκανε στη ζυγαριά
      νίκησε η ξενιτιά...

      Διαγραφή
    6. Παρεμπιπτόντως ένα καρπούζι Ελληνικό 2 κιλά δε θάναι £9 στο σούπερ μάρκετ!!!
      Είναι τα μεταφορικά!!!

      Διαγραφή
    7. Το καρπούζι εις την Αγγλίαν
      ακριβό μᾶς είναι λίαν
      Το καρπούζι στην Σκωτία
      να το φας είν' αμαρτία.
      Φάτε το εις την Ελλάδα
      και τα φλούδια στη γελάδα.

      Διαγραφή
  3. Aγαπητε Νωντα μπήκαμε στην εποχή του μετανθρωπου με ότι κιαν σημαίνει αυτό και έχουμε ακόμη πολλά να δούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πάω αύριο σε χειρουργό να με ελέγξει μήπως μ΄ έχουν αδειάσει τίποτα ντεκορατέρ και δεν έχω τίποτα πια από μέσα ...

      Διαγραφή
  4. Απίθανος ο διάλογός σας, απολαυστικότατος! Μόνο μια απορία: απορείς, Νώντα, μήπως έχουν αδειάσει το μέσα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αλλά το σετάκι με το ακαζού εξώφυλλο, άσχετα αν δεν περιέχει τυπωμένο χαρτί. ταιριάζει με τον Artemide καναπέ. Κενό περιεχομένου το διακοσμητικό συνδυασμένο με το περιεχόμενο του εγκεφάλου του ιδιοκτήτη. Περαστικά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή