Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Προκαταβολή δακρύων ...

 

 

 

Ξάφνου, η Γεωργίου Παπανδρέου ξανάγινε Οδός Ανθέων (αλλά δεν θυμάμαι να την έχω πει και ποτέ αλλιώς…). Και γέμισε κήπους με χαμηλή περίφραξη και ωραία διώροφα εξοχικά με νεραντζιές στην αυλή και ροδοδάφνες. Και, καθώς ένα ψιλόβροχο βράδυνε την κίνηση στο δρόμο, είχα χρόνο να χαζεύω μέσα από το αμάξι. Με πλεύρισε ένα λευκό αυτοκίνητο, που θαρρείς ξεπήδησε από τη δεκαετία του ΄70, μια ρετρό καλοδιατηρημένη Alfa Romeo. Αμέσως ο νους μου πήγε στην μπλε Giulia 1300 Ti (μοντέλο του 1968) που ’χε φέρει από την Ιταλία στο χωριό ο θείος μου Γιάννης Σ. νεότατος τότε και πολύ «γκαζιάρης» (όπως πάντα στη ζωή, σε όλα του, σβέλτος ήταν…). Τα άνετα 130 χιλιόμετρα την ώρα, που έπιανε η Τζούλια εκείνη την εποχή στο δρόμο που κατέβαινε στον Άγιο Κωνσταντίνο, ούτε με το «ράλι Ακρόπολις» που περνούσε από τα μέρη μας μια φορά το χρόνο δεν τα είχαμε δει. (Το στομάχι κολλημένο στην πλάτη του καθίσματος!). Αίφνης, βαλτωμένος μέσα στην κίνηση ένιωσα πως το λευκό Αlfa Romeo δίπλα μου με το γκάζι στο πάτωμα έφυγε με χίλια. 

Και το μάτι μου πήρε τον Γιάννη νεότατο, με φαβορίτα, πλατύ μέτωπο και άσπρους μεγάλους γιακάδες που έβγαιναν μέσα από το κόκκινο πουλόβερ (ασφαλώς θα φορούσε μοκασίνια και καφέ υφασμάτινο παντελόνι καμπάνα) να χαμογελάει φεύγοντας με το ξένο αμάξι.

Τι σου είναι  καμιά φορά η βροχή…. Ξέσπασμα νοσταλγίας. Προκαταβολή δακρύων απογευματινών. Vivere pericolosamente Gianni! Μόλις που πρόλαβα να του φωνάξω... Ξεχνώντας τάχα πως πάνε πια τέσσερα χρόνια που είναι πεθαμένος...

 


 

6 σχόλια:

  1. Αν έπαιρνα Ιταλικό σίγουρα θάταν Alfa Romeo! Κόκκινη ή σκούρο μπλέ! Θυμάμαι παιδί πήγαμε στη ΔΕΘ με τον πατέρα μου και επισκεφτήκαμε το σαλόνι αυτοκινήτου. Κατέβαινες έναν σαλίγγαρο στον υπόγειο χώρο. Μου φάνηκε τεράστιος! Και σε περίοπτη θέση μια Τζούλια και μια Σπάιντερ και το όμορφο σήμα της μάρκας γυάλιζε και ξεχώριζε! Μετά μπαμπάς και παππούς και γώ κολαούζος πήγαμε εκείνοι για μαύρη ΦΙΞ και όλοι σάντουιτς με χοτ ντάγκ😂
    Αυτές είναι μνήμες παιδικές αφελείς και ευχάριστες.
    Όπως ο Gianni Pericolosamente πούφυγε γρήγορα από τη συντροφιά μας των ζώντων έτσι και τα δυό αγαπημένα πρόσωπα της δικής μου μνήμης έχουν σβήσει από το προσκήνιο του κόσμου τούτου. Καμιά φορά βλέπω και γώ στο δρόμο καμιά Τζούλια άριστα διατηρημένη… ιπτάμενος Ολλανδός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ναι ρε φίλε... Ο αγαπημένος μα σαλίγκαρος. Κατάβαση εις το θαύμα.. Ότι φανταζόμασταν ότι προφανέστατα δεν μπορούσαμε να αποκτήσουμε.. Και μετά η ανταμοιβή της («ψυχικής»;;;) πείνας μας .. Τα θρυλικά λουκάνικα με μαύρη μπύρα... Σήμερα όμως ούτε που θα γυρίζαμε να τα κοιτάξουμε αφού αυτό που τα έκανε ωραία και νόστιμα ήταν αυτοί που λείπουν.. Κι εμείς οι ίδιοι που είμαστε «άλλο»(Ευσυγκίνητοι τριτο-ηλικιώτες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα το πάρεις απόφαση ότι είσαι σπουδαίος Ποιητής; Γιατί ξέρω λίγους από δαύτους που καταφέρνουν να συν-κλονίζουν, να συν-κινούν. Τα ιδιωτικά σου γίνονται άμεσα και συμπυκνωμένα συλλογικά σε συναίσθημα και στοχασμό με τέτοια μουσική λιτότητα που αφοπλίζει, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως καταφέρνεις και όλα τα κάνεις ποίηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην πρώτη Τζούλια που μπήκα μαγευτικα, ήταν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ηταν του θείου μου και είχε μάλιστα ηχοσύστημα που έπαιζε δισκάκια βινυλίου. Η τελευταία ήταν σαν φοιτητής μια πράσινη κυπαρισσί που είχε φέρει ο Περγαμαλης από Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ αυτός ο Περγάμαλης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή