Ανακατωμένα ονόματα όπως τα χώματα με τα αγριόχορτα, τα τριβόλια, τα χαλίκια ή τη σκόνη του δρόμου και του καιρού: Λακατάμια, Λουρουτζίνα, Βυζακιά, Κοφίνου, Κοκκινοτριμυθιά, Αθαλάσσα, Αγλαντζιά, Μαλούντα, Άγιος Ιωάννης, Zύγι, Γέφυρα Γερμασόγια και Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Λευκωσία, Αγία Νάπα, Αθιένου, Δάλι, Τσέρι, Φυλακισμένα μνήματα, Άγιος Σωζόμενος, Στρόβολος, Γέρι… Παντού πήγα. Όλα τα περπάτησα εκείνο το καλοκαίρι του ΄87. Με τα πόδια, σε πορείες νύχτα ή μέρα.
Στην Πράσινη γραμμή, στο Λήδρα Πάλλας—σ΄ ένα ξενοδοχείο που έμεινα, με τον ξύλινο μεγάλο ανεμιστήρα στην οροφή, τα ξεχαρβαλωμένα παλαιικά έπιπλα στο ψηλοτάβανο δωμάτιο, το στρατιωτικό τζιπ που ερχόταν το πρωί να με πάρει για το Τάγμα και το απόγευμα να με φέρει πίσω— γινόμουν μέρος του σκηνικού και της ατμόσφαιρας της τριλογίας του Τσίρκα, που εκείνον τον καιρό διάβαζα. Λευκωσία… Ω, πόλη χωρίς βιβλιοπωλεία τότε και ω, πόλη ακατοίκητη μετά τις οκτώ το βράδυ. Μονάχα αρσενικοί επήλυδες και οι περαστικοί αδειούχοι στρατιώτες πριν την επιστροφή στα τάγματα της ΕΛΔΥΚ γυρόφερναν σαν σκύλοι ερημικοί... «Είναι τιμή να είσαι Τούρκος» γραμμένο στον Πενταδάκτυλο και η τουρκική ημισέληνος. Υπενθύμιση και όριο της χαραγμένης —από το ΄64 στη Ζυρίχη— και ποθούμενης, διχοτόμησης του νησιού. Η νυκτερινή Λευκωσία γιόρταζε στις ντίσκο της Μακεδονίτισσας δίπλα στον τύμβο με τους είκοσι επτά Έλληνες καταδρομείς, τους επιχωματωμένους μαζί με το αεροπλάνο τους εκεί όπου έπεσαν. Το ΄74, από τη λανθασμένη κατάρριψη του μεταγωγικού Noratlas από Κύπριους μέσα στον πανικό και εξαιτίας του βλακώδους επιχειρησιακού σχεδιασμού της ελληνικής χούντας. (Το 2016 ξεθάφτηκαν και επέστρεψαν στα δικά τους χώματα οι νέοι εκείνοι που «επισήμως» δεν έχουν κηρυχθεί ποτέ ως «ήρωες»…).
Χόρευαν οι νέοι Κύπριοι και άλλοι. Κανείς τους δεν ήθελε να θυμάται τι έγινε λίγο πιο κει. Κι ας είχαν περάσει μόλις δεκατρία χρόνια, κι ας ο πόλεμος ήταν ξανά επί θύραις… Ο μοναδικός επιζών καταδρομέας, Θανάσης Ζαφειρίου, που ζούσε στις Δυτικές συνοικίες, παραπληγικός από τότε —πήδηξε σ' ένα χωράφι χωρίς αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο πριν αυτό πέσει—, ήρθε κάποτε στο ιατρείο και μου είπε: «Οι γονείς μου στη Ελλάδα έκαναν την κηδεία μου και τα εννιάμερα ενώ ήμουν ζωντανός». Το ’χε πει πολλές φορές αυτό και στις εφημερίδες σε συνεντεύξεις…
Τα λέω όλα τούτα γιατί δεν (θέλω να) ξεχνώ. Και γιατί τα βήματά μου στην Κύπρο —δίκαια— δεν άφησαν το παραμικρό ίχνος. Μοναχά μέσα μου, ο ήχος τους, υπάρχει ακόμα…
*Στις φωτογραφίες: (1) ένας σπάνιος χάρτης της Κύπρου [διαδίκτυο], (2) το τύποις διαβατηρίου δίπτυχο της ΕΛΔΥΚ για τα αεροπορικά ταξίδια Κύπρος -Ελλάδα με επιστροφή και (3) μια φωτογραφία του Μνημείου της ΕΟΚΑ, στον Προμαχώνα Ποντοκράτορα των Ενετικών τειχών—κοντά στην Αρχιεπισκοπή, τραβηγμένο με την ΖΕΝΙΤ-Ε που είχα τότε.
Τί κι αν στην είσοδο της Αλεξανδρούπολης έχει εκείνη την , ξεθωριασμένη πιά, πινακίδα "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ";
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιλιάδες αμάξια με εκδρομείς απ την Τουρκία περνάνε απο εκεί, κάνουν το μπανάκι τους, τρώνε το ψαράκι τους και "γειά σας παιδιά"…
Δεν ξεχνώ. Πάντα επίκαιρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπήλυδες! χφ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!! Και ποτέ δε θα ξεχάσω τη διχασμένη μαρτυρική Μεγαλόνησο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάντα θυμάμαι πως εσύ Νώντα και ο αγαπημένος φίλος Γιώργος Λυρατζόπουλος υπηρετήσατε με τιμή στο Υγειονομικό Σώμα της ΕΛΔΥΚ.
Είμαι πολύ περήφανος και για τους δυό σας!