Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στεφάνι από ζάχαρη για το Πολυτεχνείο

 


 

Μια τρύπα στον τοίχο από γυαλί

Έδειχνε το παρελθόν. Πίσω μου

Έβλεπα πια 50 εορτασμούς. Πενήντα επετείους

Μισού αιώνα δρόμος φαινόταν εκεί στον καθρέφτη

Το «Πολυτεχνείο μας» και ποιοι το καρπώθηκαν

και ποιοι το νέμονται ακόμα.

(Και ποιοι τις ξινήθρες και τα πικραμύγδαλα…)

Λευκό στεφάνι και κόκκινη κορδέλα.

Σαν Χριστούγεννα

Όμως η φωνή του αναρχικού εκφωνητή Παπαχρήστου: «Αδέρφια μας στρατιώτες, αδέρφια μας στρατιώτες… Δεν θα σηκώσετε το όπλο! Πώς είναι δυνατό να πυροβολήσετε τ’ αδέρφια σας;;;…Αδέρφια μας  στρατιώτες…»

Ακούγεται σαν Πάσχα.

Σαν παντοτινή Μεγάλη Πέμπτη που δεν ελπίζει σε Μέγα Σάββατο.

 

 

 

 

 

5 σχόλια:

  1. Θυμάμαι εκείνο το βράδι 50 χρόνια (;!!!!) πριν τη φωνή να σκίζει τα βραχέα στο ραδιόφωνο του πατέρα μου, ανάμεικτο κίτρινο φως και τον ήχο από τις λυχνίες…η Deutsche Welle… Hier ist die Deutsche Welle…
    Ένα ρίγος στη ράχη, οι ερπύστριες ακούγονταν που και που στην Εγνατία περνούσε ένα Μ113 απ αυτά που «καμαρώσαμε» ούτε ένα μήνα πριν.
    Τί μου θύμισες απόψε κι είμαι μόνος σένα πλαστικό ξενοδοχείο στο Άιλ όφ Μάν 🇮🇲!!!
    Τί να θυμηθώ και Τί να ξεχάσω.
    Διαμόρφωνα ήδη πολιτική συνείδηση. Ο ξάδερφος μου ο Σωτήρης (Σώτος), η Μερόπη, η Σοφία, η Χρύσα η ψηλή (τη λέγαμε αργότερα στο Ρήγα)! φοιτητές του Φυσικού και της Φιλοσοφικής η τελευταία. Είχαν όλοι περάσει από το πατρικό σπίτι και μας έλεγαν τα νέα τις τελευταίες μέρες. Για τον φόβο και το αίμα για τον τρόμο και τον πόνο, όλα επικείμενα τις τελευταίες εκείνες μέρες.
    Τί μου θύμισες ρε Νώντα.
    Που πήγαν όλα αυτά τα χρόνια. Ξεχάσαμε κι αφήσαμε πίσω;;; Τους δικούς μας φίλους και τους νεκρούς. Και ‘μείς γυρνούμε σαν φαντάσματα τον κόσμο χωρίς χαρά;!!! Εξήντα φεύγα πια!!!
    Πώς να γιορτάσουμε Χριστούγεννα νοεμβριάτικα. Πές μου…..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. "Σαν φαντάσματα στο κόσμο" ... Εύστοχο. Παλιώσαμε πολύ φίλε.

      Διαγραφή
  2. Η φωνή του εκφωνητή από την ελεύθερη δημοκρατική Γερμανία …Hier ist Die Deutsche Welle … der Auslandsrundfunk der Bundesrepublik Deutschland …και μετά ο ήχος από το τρίτο μέρος της 5ης Συμφωνίας του Μεγάλου Μπετόβεν….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μεγάλος πιανίστας και μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ είχε πει "Οι ήχοι της 5ης συμφωνίας δεν υπάρχουν στην παρτιτούρα. Θα κληθεί να τους δημιουργήσει ο μαέστρος και οι μουσικοί"... Και το αυτί που ακούει θα συμπληρώσω,' όπως και η στιγμή που εκδηλωθούν-ακουστούν αυτοί οι ήχοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σπουδαιότερος εν ζωή πιανίστας μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποιμ. Συμφωνώ υποκλίνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή