Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ο «Μακεδονομάχος» Ίων Δραγούμης επισήμως και «Αιγαιομάχος»...

 …και θα γιορτάσει φέτος τα 112 χρόνια από την επανάσταση της Ικαρίας (17 Ιουλίου 1912)

 

 

 

 

 

Χρυσόστομος Φουντούλης  

ΟΙ ΑΙΓΑΙΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ  

Κωνσταντῖνος Ἰ. Μυριανθόπουλος - Ἴων Δραγούμης: τεκμήρια τῆς κοινῆς τους δράσης γιὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Ίκαρίας (1912)  

Εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ, σελίδες 320, ISBN 978-960-9659-16-1, ΛΤ 18.00€

 

 

 

 

 

 

Ἐκεῖνο ποὺ μὲ συνδέει μ’ ἕναν τόπο δὲν εἶναι τὸ καλοκαίρι·

εἶναι ὁ χειμῶνας. Καὶ μὲ τοὺς ἀνθρώπους, οἱ λύπες τῆς ἀγάπης.

΄Ἴων Δραγούμης (Τετράδια)

 

Ναι, έτσι έχει γράψει. Αλλά τον έχω πιάσει  κι άλλες φορές να λέει τέτοια κατά συνθήκην χονδροειδή ψεύδη (για τις εποχές). Μισούσε το κρύο. Του θύμιζε το θάνατο. Παρόλα αυτά Ιούλιο τον σκότωσαν.

Εδώ τα ψέματα τελειώνουν όμως . Θέλει δε θέλει τον Ιούλιο θα είναι μαζί μας φέτος στην Ικαρία. Στο νησί που απελευθερώθηκε και με τη δική του ουσιαστική συμβολή. 

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μυριανθόπουλος θεολόγος, φιλόλογος, νομικός είχε πάει στην Ικαρία πρώτη φορά το 1908, μετά ξαναπήγε το 1909-1911 ως επιθεωρητής εκπαίδευσης αμειβόμενος από την ελληνική κυβέρνηση και επέστρεψε στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 1911 τον κάλεσε ο Ίων Δραγούμης να έλθει στην Ελλάδα για «να πάει με ειδική αποστολή στην Ικαρία. 

Θα μιλούμε λοιπόν για τον Ίωνα, για τον Μυριανθόπουλο, τους Ικαριώτες οπλαρχηγούς της εξέγερσης και για τον μοναδικό νεκρό, τον Γ. Ν. Σπανό, στον Άγιο Κήρυκο και στο θεατράκι του «Αγριόλυκου» (της εξαιρετικής κας Βούλας) και στο Καραβόσταμο.  Θα λέμε για το τι και το πώς γλίτωσε η Ικαρία από την 35ετή Ιταλική κατοχή (τη μοίρα των Δωδεκανήσων…) που πραγματεύεται το αναστάσιμο βιβλίο του φίλου μου Μάκη Φουντούλη προϊόν έξι χρόνων έρευνας και κόπων. 

Στο βιβλίο συμμετέχουν: Με κείμενά τους οι Πέτρος Παπαπολυβίου, Νώντας Τσίγκας, Θανάσης Γαλανάκης, Μπάμπης Αντωνιάδης, Σάκης Κουρουζίδης. Με το θαυμάσιο προλόγισμά του ο Ηλίας Φουντούλης (νέα γενιά) και με την επιμέλεια του ο Θανάσης Γαλανάκης. Πολυτονισμένη έκδοση, άρτια τυπογραφικώς φροντισμένη και με πλούσια εικονογράφηση. Η τεκμηρίωση και ο υπομνηματισμός θα μεθύσουν όσους τα αγαπούν αυτά.

 

 

 

3 σχόλια: