Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Συσκευσμένα .. "Ανθεστήρια"...



Ημερολόγια μοναστικής περιόδου 
["ὡς στρουθίον μονάζον ἐπί δώματος"]


                                                                                          


Φυσικά και δεν είναι οι σεμπρεβίβες των Κυθήρων, που και πεθαμένες ακόμα κρατούν το ζωηρό τους κίτρινο χρώμα. Δεν είναι άνθη αμάραντα. Κάθε άλλο. Ίσως να κρατήσουν σε ψυγείο, λίγες μέρες παραπάνω από το κανονικό τους, μαζί με τα τρόφιμα γιατί είναι βλέπετε κι αυτά... βρώσιμα. Μιλώ για κείνη την τακτική του συρμού να θέλουν οι σεφ  το πιάτο μας (με τη σαλάτα, το φαγί ή το γλυκό) να λάβει  χρώμα, ώστε που και που,  στο λαιμό μας να κολλούν με ευγένεια τα πέταλα ενός πανσέ, κανένας λεπτοφυής και τρυφερός μίσχος, κάποιο μικροσκοπικό φυλλαράκι ή  γονιμοποιοί στήμονες να αφήνουν το ανεπαίσθητο άρωμά τους την ώρα που   καταπίνουμε με κάποια συστολή ή περιέργεια τα... ούτως διανθισμένα πιάτα της "δημιουργικής κουζίνας"!

Απόμειναν ζωντανά και αμάραντα σε μια φωτογραφία παλαιότερη. Έγκλειστα μέσα στην πλαστική τους συσκευασία έκθεμα προς πώλησιν μυστηριώδες και ωραίο. Αλλά και με μια υπενθύμιση μακάβριου στριμώγματος και μουλωχτής βίας (άνθη σε καραντίνα;)

Είναι βέβαιο. Τα άνθη αυτά δε θα αξιώνονταν ποτέ να στολίσουν Επιτάφιο. Ας μείνουν λοιπόν, έτσι, εδώ. Μεγαλοβδόμαδο,  να μας θυμίζουν πως η ομορφιά (που στο τέλος καταβροχθίζεται...) έστω και  έ γ κ λ ε ι σ τ η, εξακολουθεί να υπάρχει γεμάτη χρώματα!



10 σχόλια:

  1. Νέα διατροφικά ήθη με πιάτα ανθοστόλιστα και ίσως ανθοδέσμες με παντζάρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .. . και κηδείες δίχως άνθη και στολισμούς
    χάρη στον παρεπιδημούντα κερατοϊό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δόξα τω Θεώ που τα 'χουμε κι αυτά, όχι για να τα τρώμε, αλλά να ομορφαίνουν τον κόσμο με τα χρώματα και την απλότητά τους-καλή Μεγάλη Βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ας είναι η Μ. Εβδομάδα. Κι ας κάνουμε Ανάσταση λίγο καθυστερημένα φέτος...

      Διαγραφή
  4. Νωντα τα γραπτά σου είναι πάντα πηγή έμπνευσης για σκέψη και συναίσθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι τυχερή! Γέμισε ο κήπος μου χρώματα και πολύ το ευχαριστιέμαι. Γυρίζω πάνω-κάτω, κάτω-πάνω και όλο και κάποιο βλέπω να ανθίζει. Να είστε όλοι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. D εσύ τογραψες...
      Ούτως η άλλως. για να γλιτώσεις από ένα εφιάλτη πρέπει να δεχτείς να ζεις με κάποιον άλλο...
      Κι οι γέροντες αχ οι μεγάλοι απόμαχοι...[κάποτε δημιουργοί πολιτισμού, περιουσιών, παραμυθίας, αγωγής ανθρώπων, παραδείγματα υπομονής κλπ κλπ] που σιγά σιγά αφού θ' ακονίσει καλά τα δόντια του επάνω τους ο ιός.. θα γίνουν και στόχος της καθημαγμένης κοινωνίας... και των παιδιών που δεν έχουν ακούσει παραμύθια κι ούτε που θα χαμπαριάζουν ποτέ..

      Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή