Κυριακή 26 Απριλίου 2020

«Ἡ σωτηρία τῆς ψυχῆηηηηηης εἶναι πολύ μεγάλο πρᾶγμα...»




Ἡμερολόγια μοναστικῆς περιόδου 
  ["ὡς στρουθίον μονάζον ἐπί δώματος"]


                                                                                                            © Νώντας Τσίγκας 2019
Καλά, αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ...  Όχι το ότι βγήκε ή Άλκηστις πάνω στην ξεσκέπαστη καρότσα του φορτηγού χωρίς τον Κραουνάκη επάνω (αυτόν ντε με τη Μ.Κ.Ο. "Σπείρα-σπείρα" (κι όλα τα λεφτά τα πήρα!),  ένας σε κάθε γωνία οι μουσικοί και η δημοφιλής αοιδός σε ικανή απόσταση κάπου στο μέσον, για να στείλουν ένα μελωδικό "μήνυμα αισιοδοξίας" (πες βρ' αδερφέ μ'...), για τους εσώκλειστους των Αθηνών με γνωστάς μελωδίας αίτινες, προκλητικώ τω τρόπω, λιβάνιζαν την κυβέρνηση. (Εκείνο το "Πάμε στον Άδωνι για καφέ..." ηλίου φαεινότερον σε ποιόν απευθύνεται και ποιόν προβάλλει...).

Αλλά το να πάρουν φωτιά ύστερα από αυτό όλοι, από τον κατώτερο μέχρι τον ανώτερο οι ιεράρχες, και να γυρεύουν σθεναρώς ("δώσε κι εμένα μπάρμπα" το λες...) λιτανείες, μεγάφωνα ανοικτές εκκλησίες και "κανονικές λειτουργίες" με αφορμή τα ανωτέρω πως  να το εκλάβει κανείς; 

Το σκέφτηκα από δω το ξανασκέφτηκα από κει και κατέληξα ότι όντως αποτελούσε κατάφωρη αδικία το να βγαίνει στο "φόρο" με την άδεια της αστυνομίας και να χαλάει τον κόσμο  μια Πρωτο... ΨΑΛΤΗ και το παπαδομάνι να μένει "στην απέξω"!

Δώστε λοιπόν τώρα καρότσα και πάλκο στον κλήρο, ντουντούκες μικρόφωνα και λαμέ άμφια να ψάλλουν τα εξ αμάξης αυτοί, οι μόνοι υπεύθυνοι για τη σωτηρία της ψυχής και όχι οι άσχετοι έστω κι αν λέγονται... Πρωτοψάλτες.  Η ιεραρχία και η κανονικότητα αυτό υπαγορεύουν αν θέλετε να ξέρετε!

Ελπίζω βέβαια οι Άγιοι πατέρες να μας πουν και το  "Καροτσέρη τράβα". Κι ο οβολός των πιστών να πέφτει (Θεέ μου!)  βροχή στην καρότσα. Και ο χοροπηδηχτός αντάρτης της Χίου, ο παπα-Γουρλής, να ραίνει με βάγια τον κόσμο αντι-κορωνοϊικά!




10 σχόλια:

  1. Τέτοια γράφεις και...ευφραίνεται η καρδία μας... Να γράφεις, να γράφεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανενα προβλημα με την Πρωτοψαλτη. Απλως βαριεμαι τα τραγουδια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ξέρω αυτήν την αίσθηση, αυτήν την εικόνα, αυτήν τη μουσική και την οσμή Πάνο...
      Είναι γεύση θανάτου, εικόνα καθαρτηρίου. Χώρος ξεφορτώματος της ανθρώπινης ιδιότητας, χώρος των στεναγμών δίχως όφελος ... Οπου η ΑΓΑΠΗ συντρίβεται από την ΑΝΑΓΚΗ και τις ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ
      ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το χαϊκού...
      Ν.

      Ελπίζω στις καλύτερες μέρες!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω τους διαγωνισμούς...Και το προχτεσινό σου ήταν πολύ καλό. Κι ετούτο. Με συγκίνησε!

      Όσο για τη μελαγχολία λέω Όχι. Αυτές οι μέρες που περάσαμε ήταν οι χειρότερες.Τώρα αποκτήθηκε λιγη γνώση και υιοθετήθηκε στρατηγική.
      Βέβαια ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. λέει πως "οι χειρότερες είναι μπροστά μας"... το ίδιο και οι "οικονομικοί κύκλοι"...
      Εγώ λέω πως η ιατρική είναι ώρα να δείξει σε όλους τα δόντια της.. Να δείξει αν αξίζει να υφίσταται ... Θέμα γοήτρου και όχι μόνον...
      Ἀρα ελπίζω [ᾶπελπισμένος όντας 45 μέρες...]

      Διαγραφή