Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Αιρετικόν


 

«Έπρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο "χείλος του γκρεμού" για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας»
Δ. Κουτσούμπας, γ.γ. ΚΚΕ



«Τέτοιαν ώρα τέτοια λόγια» θα μου πει κανείς… Η απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει χτες «τελεσίγραφο» (που μάλιστα θα έπρεπε να απαντηθεί σε μία ώρα!) προς τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να αποφασίσουν εθελοντικώς ή διά νόμου την επίταξη τους από το κράτος, σίγουρα θα έχει ανεβάσει κύματα ικανοποίησης στα στήθη των οπαδών του κρατισμού και ιδίως στα  κομματικά εκείνα επιτελεία όπου ή κατάργηση του ιδιωτικού τομέα της υγείας και η μονιμοποίηση μιας τέτοιας κατάστασης, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης που μαίνεται στη χώρα, αποτελεί  πόθο ευσεβή.

  Διαβάζω από το πρωί φαρδιά πλατιά στην οθόνη της τηλεόρασης: «Ο έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών περνά στη διαχείριση του κράτους». Το επίσημο κράτος φαίνεται να επιλέγει τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της φτηνής προπαγάνδας για να αποποιηθεί τη φρικτή του ευθύνη στη μεγέθυνση του 2ουκύματος της πανδημίας.

  Σήμερα περιμένω βροχή και κεραυνούς από καταγγελτικούς τόνους και ανάλογα  κοσμητικά επίθετα πανταχόθεν για τους «ανάλγητους», «δραχμοφονιάδες» κλινικάρχες που «δεν εννοούν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια». Τα ίδια που ακούστηκαν και προ ημερών  για τους ιδιώτες γιατρούς που προσέδραμαν να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ, κλείνοντας προσωρινά τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ζητώντας  ̶ «οι θρασύτατοι»— αποζημίωση (αν είναι δυνατόν!) 2.000 ευρώ το μήνα).

   Και όμως, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, εδώ και είκοσι μέρες, καθώς φούντωνε η λαίλαπα στη Θεσσαλονίκη,  είχε ξεκινήσει —μετ’ επαίνων μάλιστα από τον αρμόδιο υπουργό— η μεταφορά ασθενών non-covid (χειρουργικών ιδίως περιστατικών) από τα κρατικά νοσοκομεία, τα οποία μετατρέπονταν βαθμιαία σε «νοσοκομεία μιας νόσου», προς  τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Συνάδελφοί μου και φίλοι με ενημέρωναν ότι χειρουργούσαν καθημερινά ΔΩΡΕΑΝ δυο και τρία από τα περιστατικά αυτά τα οποία είχαν  λιμνάσει επικίνδυνα στα κρατικά νοσοκομεία αφού εκεί ούτε κοινές ΜΕΘ κλίνες υπήρχαν διαθέσιμες πια ούτε τα χειρουργεία λειτουργούσαν.

  Τολμώ  να σκεφτώ… Είχαμε ακούσει για «δημιουργία κλινών στο Βελλίδειο, για το Ιβανόφειο γυμναστήριο εν ανάγκη»  και άλλες μεγαλοπρεπείς πομφόλυγες εν τη αφελεία εκστομισμένες. Είχαμε και το μέτρο των κολοσσών Κίνας και Ρωσίας που μέσα σε μια βδομάδα κατασκεύαζαν… νοσοκομεία ικανά να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες μεγάλων περιοχών. Ας υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο έχει αντικειμενικές δυσκολίες πραγματοποίησης  λαμβανομένης υπόψη της ελληνικής εν γένει ανοργανωσιάς και τσαπατσουλιάς σε κάθε επίπεδο του δημόσιου βίου… Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το 424 Γεν. Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ένα νοσηλευτικό μεγαθήριο,  παραπλεύρως του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με αδιάθετες/άδειες τον περισσότερο καιρό τις περισσότερες κλίνες του. Σ' αυτό εργάζονται στρατιωτικοί γιατροί (τουτέστιν κρατικοί υπάλληλοι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και ως ιδιώτες). Το νοσοκομείο αυτό δεν επιτάχθηκε παρά το ότι το… αρμόδιο υπουργείο (Εθνικής Άμυνας)  έθεσε στη διάθεση του κράτους αεροπλάνα, ελικόπτερα ΚΑΙ τις υγειονομικές ΔΟΜΕΣ του.

   Η κυβέρνηση ωστόσο επέλεξε να επιτάξει- ντροπιάσει- δυσφημίσει τους «ιδιώτες» και να αφήσει το νοσοκομείο αυτό, προσωρινά τουλάχιστον αλλά και με προκλητικό τρόπο, «ανενόχλητο»… Κρίμα, γιατί μισές αλήθειες θα αφήνει να ακούγονται δεξιά κι αριστερά. Ιδίως «αριστερά» γιατί φαίνεται προς τα κει κάνει βαθύτατους τεμενάδες το κυβερνητικό επιτελείο...

 

 

10 σχόλια:

  1. Πριν 10 μερες, σε ανακοινωση του ο Κικιλιας, ειπε ατι αν χρειαστει δωσει τα στρατιωτικα νοσοκομεια με ή μετα τις ιδιωτικες κλινικες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατρέ καλημέρα. Είναι από τα καλλίτερά σου !!!! Γ. Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κλινικές λένε και με το δίκιο τους οι άνθρωποι, ότι αν μεταφερθούν ασθενείς civid θα κινδυνέψουν οι εκεί ασθενείς πολλοί εκ των οποίων είναι χειρουργικά περιστατικά που έχουν έλθει από τα δημόσια νοσοκομεία. Εν τω μεταξύ το Υπ. Αμύνης λέει ότι χρειάζεται τις κλίνες γιατί μπορεί να υπάρξει φόρτος από τις στρατιωτικές μονάδες λόγω του συγχρωτισμού. Το πρόβλημα πράγματι είναι τεράστιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θ' αργήσει να έλθει το εμβόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κλινικές εκκενώθηκαν από τους ασθενείς που ήδη νοσήλευαν-θα πάνε σε αντίστοιχα τμήματα άλλων ιδιωτικών ιδρυμάτων. Θα πάψουν επίσης να πηγαίνουν σ’ αυτές για αιμοκάθαρση νεφροπαθείς ή χημειοθεραπευόμενοι συνάνθρωποί μας πράγμα άβολο και απάνθρωπο ίσως και επικίνδυνο (διότι αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς καμιά προετοιμασία γιατρούς). Οι συνθήκες είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ πολεμικές. Κάθε μέρα στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να δημιουργείται μια ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ πτέρυγα/κλινική covid για να νοσηλεύσει τους 70,80,90 που εισάγονται στο νοσοκομείο από την εφημερία. Επομένως σε τρεις μέρες το πολύ αυτές οι δυο κλινικές δεν θα επαρκούν (δεσμεύτηκαν 200 κλίνες). Ευτυχώς είχαν την πρόνοια να μεταφέρουν εκεί ελαφρύτερα περιστατικά με covid προκειμένου ΑΠΛΩΣ προς το παρόν να αποφορτίσουν τις ΚΡΑΤΙΚΕΣ κλινικές. Αν δεν είχε γίνει τέτοια διαλογή θα ανέβαινε δραματικά ο ήδη μεγάλος αριθμός των απωλειών. Οι νοσηλευτές και ιατροί των δημόσιων δομών έχουν εμπειρία 8 μηνών με τον SARS-CoV-2. Οι αντίστοιχοι των ιδιωτικών δομών ΚΑΜΜΙΑ!

    -Ο δε διάλογος που θα ξεκινήσει με τα εμβόλια (ποιός και πότε και πως θα εμβολιαστεί/και ποιός θα θέλει ή δεν θα θέλει να εμβολιαστεί) νομίζω θα μας αρρωστήσει ξανά όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α εδώ σου έχω τα καλύτερα! Μια ομάδα βεβλαμμένων προσέλαβαν δικηγόρο ο οποίος θα αναλάβει να υπερασπιστεί όποιον δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Καλά ότι αυτοί είναι πανηλίθιοι ούτε λόγος αλλά και ο δικηγόρος μεγάλη φυσιογνωμία, δεν έκανε καν τον κόπο να τους πει ότι το εμβόλιο είναι προαιρετικό. Θα μου πεις και γιατί να το κάνει; Που αλλού θα βρει κορόιδα να τον πληρώνουν.. χωρίς λόγο.

      Διαγραφή
    2. Μήπως διάβασαν την... ανάρτησή μου της 25/11 και το εξέλαβαν ως απόφαση της Κυβέρνησης;

      Διαγραφή