Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε χιόνι

 

 


 

_______________________________________

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΡΕΖΟΥ

______________________________________


Φά’ει χιόν’, πιέ νιρό νά λαλς σάν τ’ηδόν.

Οτως τρώγων χιόνα καί ετα πίνων δωρ καταλαμβάνεται πό σφοδρς βηχός, ταν δέ βήχ κατά παράτασιν, κβάλλει κ στενοχωρίας τον σεσυρμένον καί τραχύν κενον χον στις μοιάζει πρός τήν συνεχ φωνήν το λέκτορος. Λέγομεν δε τοτο ερωνικς πρός τούς πιχειροντας νά φάγωσι χιόνα.*

[Έτσι, αυτός που τρώει χιόνι κι έπειτα πίνει νερό αρχίζει να βήχει έντονα, όταν δε βήχει παρατεταμένα, βγάζει από το ζόρι του τον μακρύ και ισχυρό εκείνον ήχο που μοιάζει με το συνεχές λάλημα του κόκορα. Το λέμε δε αυτό ειρωνικά σε όσους επιχειρούν να φάνε χιόνι].

Έρευνα, μεταγραφή και απόδοση στη νέα ελληνική γλώσσα: Νώντας Τσίγκας.

 

 

_______________________

*Από τη Συλλογή Τριανταφύλλου Γρέζου (Βογατσικό, 1859- Αρναία;, 1918) που φυλάσσεται στο Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών. Από το Τετράδιο β΄, 2ον, Συμβολή ες τό Μέγα στορικόν λεξικόν τς λληνικς γλώσσης, σελ. 151 (1917).10

 

 

 

 

6 σχόλια:

  1. Ωραία ευχετήρια Χριστουγεννιάτικη φωτό με τον Ρόμπιν στο κλαδί. Τυπικός εκπρόσωπος του ορνιθοβασιλείου της Αλβιώνος το χειμώνα.
    Στον κήπο μας έχουμε έναν και πεταρίζει δώθε κείθε στο παρτέρι με τις τριανταφυλλιές. Είναι territorial birds μ´άλλα λόγια θεωρούν οτι ο χώρος γύρω από τη φωλιά τους, τους ανήκει! Από τότε που εμφανίστηκε ο Ρόμπιν λοιπόν εξαφανίστηκαν τα αγριοπερίστερα (wood pigeons) οι καρακάξες (magpies) και κάποιοι άλλοι περιστασιακοί επισκέπτες της αυλής μας. Έχουμε το Ρόμπιν να πεταρίζει δώθε κείθε. Κάνει τσίρπ τσιρπ. Αλλά αηδόνι δεν είναι! Στην Ελλάδα ο Robin είναι κοκκινολαίμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α! Ξέχασα Καλές Γιορτές 🎄από την παγωμένη και σκοτεινή Σκωτία❄️❄️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για να διαψευστώ: μόλις πέρασε εδώ που κάθομαι μπρός στο παράθυρο ένας… Σπίνος τσαχπίνης😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν χιονίσει στη Σκωτία μη φας χιόνι και προς Θεού μη πιείς μετά νερό.... διότι θα γινείς κόκορας (και αυτό βέβαια έχει και τα καλά του όμως και τα κακά του, και δεν εννοώ το σφάξιμο και τη μοιραία σούπα).. αλλά θα φύγει ο θαυμάσιος και ποιητικός κοκκινολαίμης, το πουλί που αγαπώ πιο πολύ από όλα. Εδώ δστχς τους κοκκινολαίμηδες τους έχουν εξαφανίσει οι γάτες.. (η μια μεγάλη μυ αγάπη τρώει την άλλη..)

      Διαγραφή
  4. Καλές γιορτές να έχουμε. Όσο για τους κοκινολαιμηδες, φέτος δεν μας ήρθαν από τις χώρες του βορρά, όπως και πλήθος άλλων πετουμενων τσίχλες κοτσυφια κλπ, προτίμησαν την ιβηρικη, γεγονός σπάνιο αλλά όχι μοναδικό, όπως με πληροφορούν οι πάντοτε παρατηρητικοι περί αυτών, κυνηγοι τσοπάνηδες, γεωργοί, όποτε μην κατηγορούμε άδικα τις γατες.. Αν πάλι το ερμηνεύουμε μετεωρολογικα, ο χειμωνας ο οποίος επίσημα ξεκινά της 22 Δεκεμβρίου και ώρα 12,καθως τότε ο ήλιος εισέρχεστε στον Αιγόκερω, θα είναι ιδιαίτερα βαρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις φύγουν οι κοκκινολαίμηδες τέρμα τα όνειρα με τους πεθαμένους μου.. ΟΛΟ Μ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ΄ΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ.
      Το χειμώνα περιμένω να τον ιδώ εκει που λες.. Χωριάτης εγώ το το μυρίζω το χιόνι μέρες πιο πριν κι ας έχω χάσει την όσφρησή μου.... Ελπίζω να μην βγάλουν το άχτι του ο βρωμιάρης Βλαδίμηρος...και οι Καταριανοί

      Διαγραφή