Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Περί λύχνων αφάς...

 

 


Οι καμινάδες, στα χαμηλά ξεφυσώντας, αδειάζουν το φορτίο τους με τρόπο αποκαλυπτικότερο το απόβραδο στους δρόμους της πόλης. Τα φώτα στις κολώνες της ΔΕΗ αφήνουν να φανεί το πνιγηρό συμπύκνωμα από αιωρούμενα αιθαλοσωματίδια που όσοι ακόμα φορούν μάσκες, έναντι του ελεεινού ιού, δεν θα το στείλουν στα πνευμόνια τους και στο γαστρεντερικό τους (πόσοι είναι άραγε πια αυτοί οι δακτυλοδεικτούμενοι και διατηρητέοι στην άλμη ως λάχανο τουρσί και  ως  παράδειγμα προς αποφυγήν πια, ως όνειδος του κόσμου;) 

Και επειδή ολίγον η ένδεια χρημάτων, που καταμαρτυρείται με παντοίους τρόπους και άλλα ακόμη, σχεδόν συνθέτουν βικτωριανό τοπίο... 

Βλέποντας τούτον εδώ τον μικροσκοπικό φροντιστή των λύχνων σε ωραιότατη βιτρίνα με γραφική ύλη (σημειωματάρια, πένες πανάκριβες, στυλογράφους, πρες παπιέ, χαρτοφύλακες και άλλα των εραστών της χειροποίητης γραφής σύνεργα — μα που ζεις καλέ μου και μας τα ξεφουρνίζεις όλα τούτα; Λησμόνησες το λεπτεπίλεπτό σου πληκτρολόγιο, την σούπερ πιξελαρισμένη οθόνη σου, τα πολύχρωμά σου μελάνια ΗΡ;) 

Και τους αδελφούς Γκριμ στο φόντο, στην ωραία σύνθεση του καταστήματος, μου ’ρθε ξαφνικά το στιχάκι και το λέω:

Περί λύχνων αφάς

Παραμύθια και γραφάς

Να διαβάζεις κι ας μη φας!

Για την ώρα μου κάνει παρέα ο μακαρίτης ο Τζωρτζ Στάινερ με το μικρό βιβλίο (συνέντευξη/συζήτηση με την Λώρα Αντλέρ, εκδόσεις Δώμα, 2022) «Ένα μακρύ Σάββατο». 

Μέγας και χωρίς ...αιθαλομίχλη!

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Ονειρική φωτογραφία! Σ' ευχαριστούμε για την πανέμορφη καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτο φωτογραφικό κείμενο. Έχεις ταλέντο δεδομένο!
      Συμφωνώ. Η γραφή με γραφίδα μελάνης είναι αξεπέραστη!
      Οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι δυσκολεύονται να γράψουν με την πένα μου όταν τους τη δανείσω.
      Εδώ στο βορρά έχουμε ανατολικό αρκτικό κύμα ψύχους με μπιλοζίρια -4 ως -6. Ο δρόμος είναι ζαχαρωτό!
      Ευτυχώς δεν κατέβηκε η αρκούδα …ακόμα! Με λαμβάνεις; Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Κι εμένα με γοητεύει το χειρόγραφο κείμενο (κι ας έχω τον πιο άθλιο γραφικό χαρακτήρα όλων των εποχών) αλλά όταν έχεις να κάνεις με μεγάλο κείμενο το word είναι αναντικατάστατο. Το παραδέχομαι μετά παρρησίας και μέγιστης συντριβής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή