Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ε, αυτός είναι καφές!

 

 

                   Μεταλλικό κουτί καφέ με την επονομασία «Venizelos Coffee».  

                          (National Research Foundation “Eleftherios K. Venizelos”)

 

Πάρε δρόμο, Μωρίς Μπαρές, φεμινιστή της  Ενέργειας, ένας Σατωβριάνδος που τα τείχη του είναι γυμνά, περιφερόμενος θεατρίνος σε πολιτείες από χαρτόνι, μούχλα της Λωρραίνης, πλασιέ των ρούχων νεκρών ανθρώπων σε όσους φορούν ότι αυτός τους πουλά! 

[...] Και ποιος είσαι συ  Ντέιβιντ Λόυντ Τζώρτζ, με τη σοσιαλιστική κόμη, κλόουν με το σκούφο της δημοκρατίας ραμμένο στα πέρατα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας; 

Και συ Βενιζέλε, βουτυρωμένη φέτα του Περικλή, πεσμένη στο πάτωμα με την αλειμμένη μεριά;*

 

Διάβασα σήμερα στην Καθημερινή το λαχταριστό κείμενο του Σάκη Ιωαννίδη  «Ο Βενιζέλος στο φλυτζάνι» και με εντυπωσίασε το γεγονός πως ο «Εθνάρχης» συγκινεί και …εμπορικώς ακόμη ορισμένους. Εδώ, στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε τον, παλιό καλό, Venizelos coffe (και σε ντεκαφεϊνέ μορφή παρακαλώ…) σε μισόκιλο σχεδόν κουτί με 10.00$.
 
Σπεύσατε οι Βενιζελοπαθείς και καφεϊνομανείς φίλοι ανά την υφήλιο, Κρήτες και μη, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως (διότι όλα τα κόμματα σεμνύνονται για την …Βενιζελογενή τους προέλευση).

 

 

Για την περίπτωση δε που βρεθεί ενδιαφερόμενος εισαγωγεύς εν Ελλάδι, προσφέρω από τώρα δωρεάν για το σποτάκι της προώθησης του Βενιζέλειου-καφέ το παρακάτω έμμετρο:

 

 

 

Τον καϊφέν μου τόνε  πίνω

νέτα σκέτα «Βενιζέλο»

Βρε, και σένα δε σου δίνω

να τον πιώ μονάχος θέλω.

 

Χρόνοι εκατό περάσαν

μα η μνήμη του αγία

αγιογράφοι τον δοξάσαν,

τιμητές στην …Ιστορία.

 

Λευτεράκη άντε γεια σου

λέει η λαμπρή γενιά σου

Κι ότι σκοτεινό έχει μείνει

Ας πνιχτεί στην ...καφεΐνη!

 

*Στίχοι του Φερνάντο Πεσσόα, του αγαπημένου μου μοντερνιστή Πορτογάλου συγγραφέα, μυστικιστή, τέκτονα, εχθρού της δημοκρατίας, φιλομοναρχικού, αλκοολικού και βεβαίως μεγαλύτερου ποιητή της χώρας  κατά τον εικοστό αιώνα, από το Ultimatum του, σε δική μου απόδοση (από το αγγλικό κείμενο—«φέξε μου και γλίστρησα» δηλαδή).

 


 

8 σχόλια:

  1. Και γώ που νόμιζα ότι ο καφές είχε να κάνει με τον «χονδρό», το Βαγγέλη ντέ, πούναι και μερακλής και θεριακλής.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι βενιζελικοί αγνοούν ότι ο Βενιζέλος μετά την επανένωση των νέων χωρών με την παλιά Ελλάδα κυβέρνησε ως δικτάτορας τρία χρόνια με Βουλή λογοκρινόμενη όπως και ο τύπος από την οποία απουσίαζαν εξόριστοι στην Κορσική οι πολιτικοί του αντίπαλοι όπως ο Δ. Γούναρης, ο Μεταξάς, ο Πεσματζόγλου και άλλοι. Ξεχνούν ότι έκανε κίνημα το 1935 που αν επικρατούσε θα κυβερνούσε φυσικά ως δικτάτορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και οι αριστεροί ξεχνούν συστηματικά το "Ιδιώνυμό" του...
    Και κάνουν πως ξεχνούν τα "Τάγματα Ασφαλείας" του Γύπαρη.Ο οποίος κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων δικτατόρευσης της Ελλάδας από τους Γάλλους έπαιρνε σηκωτούς από το βήμα της Βουλής όποιον από τους αντιπολιτευόμενους .."εκτραχυνόταν" η έλεγε "παραπανίσια"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιλάμε τώρα για 120 με 88 χρόνια πριν! Εάν είναι να κάνουμε κριτική ανάλυση της ιστορίας έχει καλώς. Με τις ταχύτητες που τρέχει σήμερα ο χρόνος όμως δε βλέπω σε τι άλλο από ακαδημαϊκή αντιπαράθεση αποσκοπούμε. Εδώ από το τέλος του εμφυλίου μέχρι σήμερα μετράμε πάνω από εβδομήντα χρόνια. Και έκτοτε συνέβησαν σημεία και τέρατα με κορύφωση την 7ετή δικτατορία και το Κυπριακό. Αυτά τα τελευταία με συγκινούν γιατί τα θυμάμαι όταν γίνονταν. Ο Βενιζέλος όμως και οι συν αυτώ και αντ αυτώ πολιτικοί μου προκαλούν όση συγκίνηση ή όποια άλλα οπαδικά αισθήματα μου προκαλούν ο Αλκιβιάδης, ο Βρασίδας και ο Καλλικρατίδας...
    Έρχεται και χειμώνας βαρύς και δε θάχει καύσιμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "φιλοκαλοῦμέν τε γάρ μετ' εὐτελείας καί φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας" Από αρχαιοτάτων... κουβέντα να γίνεται...
      Ο Βενιζέλος όμως σημάδεψε "το [πρώτο] τρίτον του αιώνος"... και συνεχίζει ακόμα. Είναι και η 100η επέτειος της καταστροφής φέτος κι σ' αυτήν όσο νάναι το χεράκι του το είχε βάλει ο καημένος...

      Διαγραφή
  5. Εάν δούμε την εξέλιξη μεγάλων ιστορικών γεγονότων στον 20ό αι σε χώρες όπως η Βρετανική Ινδία επί παραδείγματι μικρό ρόλο έπαιξαν οι εντόπιοι πολιτικοί παράγοντες στην τριχοτόμηση της χώρας σε Μπανγκλαντές-Ινδία-Πακιστάν. Το σχέδιο, η πρόθεση και η εκτέλεση ήταν βρετανικής κατασκευής και προελεύσεως. Ο Γκάντι, ο Τζίνα, ο Νεχρού μάλλον έπαιξαν ως μαριονέτες στο όλο «θέαμα». Σύγκρινε τώρα την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων σήμερα με την Ινδία των 2 σχεδόν δις και βγάλε συμπέρασμα.
    Δεν έχω άλλη απάντηση για τα όσα γίνονται σήμερα και όσα έγιναν παλιότερα στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. 100 χρόνια βενιζελικών παρακολουθήσεων πολιτικών αρχηγών: Το παράδειγμα των σημειωμάτων του Α΄ Σώματος Στρατού (17 - 29 Ιανουαρίου 1927)

    γράφει εκτάκτως ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης

    Πρόλογος – Ο σχηματισμός της Οικουμενικής κυβέρνησης με την συμμετοχή του ΛΚ

    Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926 αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ομαλοποίηση της Χώρας μετά από την πολιτειακή αλλαγή του 1924 και μια τετραετία στρατιωτικών κινημάτων, προνουντσιαμέντων και έντονης εμπλοκής του στρατού στην πολιτική ζωή. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη ισοπαλία μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών κομμάτων λόγω της απλής αναλογικής που χρησιμοποιήθηκε ως εκλογικό σύστημα. Η κρίσιμη κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών του κράτους και η έντονη λαϊκή επιθυμία σχεδόν εξανάγκασε όλα τα κόμματα να σχηματίσουν Οικουμενική Κυβέρνηση στις 4 Δεκεμβρίου 1926 με πρωθυπουργό τον κοινής αποδοχής Αλέξανδρο Ζαΐμη.
    100 χρόνια βενιζελικών παρακολουθήσεων πολιτικών αρχηγών: Το παράδειγμα των σημειωμάτων του Α΄ Σώματος Στρατού (17 - 29 Ιανουαρίου 1927) Ήρθε κι ο Πολύδωρος πούναι
    στα πόδια γρήγορος....🎼🪕🎼🎼🎼»
    Δεν είχα ιδέα για όλα αυτά...
    Πολύ αχνά θυμάμαι τις διηγήσεις από τους γονείς του πατέρα μου για τα πολιτικά των αρχών του 20ού αιώνος.
    Η γιαγιά μου πέθανε το 89
    ενώ υπηρετούσα.
    Ο παππούς μου το 78 στο σεισμό της Θεσσαλονίκης.
    Τί άλλο να πώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή