Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η μυστηριώδης «παρέβρια» (sic) νήσος



 

Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ/15 Αυγούστου/Της Κοιμήσεως

 

Εκτός από τη βαθιά οδύνη και τον αποτροπιασμό μου, που μόνον αυτά μπορούν να περισσεύουν σε τέτοιους καιρούς, για το χαμό της εξάχρονης Μαρίας από τη Συρία ύστερα από δήγμα σκορπιού στη μυστηριώδη νήσο του Έβρου, δεν έχω να εκφράσω άλλο τι. Πένες ευφάνταστες, εμπνευσμένες, ευαίσθητες όσο και φανατισμένες, φουσκωμένες από τον αέρα της ιδεολογίας ένθεν κακείθεν, φρόντισαν αυτές τις μέρες να φαρμακώσουν ολόγυρα το κλίμα πιο πολύ κι από το σκορπιό πιο πολύ κι από τον πικρό θάνατο που επισυνέβη.

Αφήνω κατά μέρος τον βολικό εξεγερσιακό, ανατολίτικο θυμό και την οργή και πιάνω τον δυτικότροπο ψυχρό ορθολογισμό:

1. Η περιώνυμη νησίδα, ελληνική κατά τους Τούρκους που διεκδικούν τούτη την ώρα το μισό Αιγαίο με τα νησιά του μαζί, κατά τον ανιαρό Σπίρτζη καταγραμμένη από το Ελληνικό Δημόσιο στο Εθνικό Κτηματολόγιο, φέρεται ως τουρκική στο ΓΕΣ, την Συνοριοφυλακή και το «αρμόδιο» υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είναι η νησίδα αυτή καταφανώς προϊόν προσχώσεων από φερτές ύλες του ποταμού, κατάφυτη από δέντρα και ποώδη βλάστηση και φιλοξενεί, εκτός από πετεινά τ' ουρανού, σκορπιούς, φίδια και έντομα. Συχνότατα δε και φτωχούληδες του Θεού, καταραμένους της γης, ανέστιους πρόσφυγες. Αν είναι το τυχερό σου, το δάγκωμα του σκορπιού μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ και κατά συνέπεια στο θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά  είτε είσαι κάτοικος της πρωτευούσης, είτε μοναχός στο Αγιονόρος, είτε ανέμελο αγροτόπαιδο στις Σέρρες που σκαλίζει τις κοπριές. Καμιά αεροδιακομιδή ή επίσκεψη ασθενοφόρου δεν θα σε σώσει. Τελεία για το ιατρικό συμβάν.

2. Ερωτηματικά (συνηγορία στον διάβολο):

—Αναφέρθηκε επίμονα ότι ένα ακόμα μικρό κοριτσάκι είχε επίσης δαγκωθεί από σκορπιό και ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

—Σε πολλά posts αναφέρθηκε ότι η ομάδα των 39 μεταναστών βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος, στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου, προσπαθώντας να …διασωθεί από την ελληνική πλευρά ήδη από τα μέσα Ιουλίου (δηλαδή επί ένα μήνα!).

—Από ορισμένες πλευρές είχε μετ’ επιτάσεως διαδοθεί  πως οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα και απωθήθηκαν (εφαρμογή “pushback”) από την ελληνική συνοριοφυλακή, ξεγυμνώθηκαν, κακοποιήθηκαν και μάλιστα ένας από αυτούς δολοφονήθηκε (πυροβολήθηκε) και  ρίχτηκε στα νερά. Ύστερα αυτοί ξαναβρέθηκαν στην Τουρκία όπου, αφού κρατήθηκαν λίγες μέρες, επαναπροωθήθηκαν βιαίως και υπό το κράτος απειλών από τη «στρατοφυλακή» (τι όρος!) προς την ακατονόμαστη νήσο και πάλι αφού προηγουμένως τους δόθηκε κάθε υποστήριξη σε τρόφιμα, νερό, φορτωμένα κινητά τηλέφωνα κλπ.

—Τις προηγούμενες μέρες διαβάζαμε τα εναγώνια των «αλληλεγγύων»:

…Βασανισμένοι άνθρωποι με λαχανιασμένες ζωές περιμένουν βοήθεια από τους άλλους τους υγιείς και ασφαλείς, που όμως δεν φτάνει.

…Μεταξύ αυτών και μία έγκυος 8 μηνών που μάλιστα τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως γιατρό. «Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί υπάρχει αιμορραγία», λέει η γυναίκα στο βίντεο που δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος του Spiegel.

…Ένα άλλο παιδί έχει μολυνθεί από τα τσιμπήματα των εντόμων ενώ το τρίτο αγόρι λιποθύμησε από ηλίαση. Πεινάμε. Διψάμε. Σας παρακαλούμε υποφέρουμε.

(Κανένας από τους 39 πρόσφυγες που εν τέλει διασώθηκαν δεν χρειάστηκε να διακομιστεί σε μονάδα περίθαλψης. Κανείς τους δεν βρέθηκε σύμφωνα με τον υπουργό σε κακή κατάσταση. Ούτε κάποιο από τα παιδιά ούτε η έγκυος γυναίκα με τις αιμορραγίες…)

—Μαζί τους κατά την διάσωση είχαν μια λαστιχένια βάρκα που περιήλθε με άγνωστο τρόπο στην κατοχή τους. Η απόσταση της νήσου,  4 χλμ νοτίως του στίγματος που αρχικά είχε δοθεί σύμφωνα με τον Μηταράκη, από την ελληνική όχθη ήταν μόλις 10 μέτρα ενώ το βάθος του νερού σε ορισμένα σημεία ήταν μόλις …10 εκατοστά!

Τις αμέσως επόμενες μέρες, μέχρι και χτες «το κράτος των δολοφόνων» —κατά τον φίλο Θάναση Τριαρίδη— διέσωσε νοτίως των Κυθήρων περισσότερους από 200 ψυχές που επέβαιναν σε ακυβέρνητα ιστιοφόρα τα οποία «βρέθηκαν» να  καταπλέουν στο Μυρτώο…

Ο υπουργός υποσχέθηκε να ζητήσει τη βοήθεια του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου προκειμένου να βρεθεί το (ήδη θαμμένο) σώμα της παιδούλας και να ταφεί με την προσήκουσα «στον πολιτισμό μας» τιμή.

Ο πολιτισμός μας θα ήταν βέβαια τιμημένος αν δεν «παρήγαγε» πρόσφυγες. Και αν τα βδελοπληθή νερά της στρατευμένης παραπληροφόρησης έπαυαν για λίγο να μας πνίγουν…


 

 

 

 

4 σχόλια: