Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Ο ορθολογισμός των Ελλήνων


 



Ο ορθολογισμός δεν είναι ιδεολογία, ούτε δόγμα. Είναι μία μέθοδος. Το άλλο του όνομα είναι κριτική σκέψη. Είναι η αντιμετώπιση και ανάλυση κάθε προβλήματος με λογικό και ψύχραιμο τρόπο. […] Η κριτική μέθοδος θα έπρεπε να είναι το πρώτο μάθημα στα σχολεία μας. Ο ορθολογισμός δεν είναι ταλέντο ή δώρο των θεών. Διδάσκεται και ασκείται!

Νίκος Δήμου, Μικρό εγχειρίδιο Ορθολογισμού


Ορθολογιστής, ο άνθρωπος που έχει γράψει το
Βιβλίο των Γάτων, το Ημερολόγιο του Καύσωνα και τις Κομμένες Λέξεις; Και βέβαια όχι.

Νίκος Δήμου, Κι άλλο υστερόγραφο, στο  blog  του doncat

 

Κοιτάζοντας αυτήν εδώ την αφίσα, που φωτογράφησα σε πρόσφατους χαλεπούς καιρούς, νιώθω πως η θητεία των Ελλήνων στον ανορθολογισμό είναι σύμφυτη με την σύγχρονη ιστορία τους. Κι όμως· στα χώματα που πατούμε βρίσκεται ακόμα σκορπισμένη η τέφρα και η σκόνη των  φιλοσόφων που θεμελίωσαν με το λόγο και το έργο τους έναν αξιομνημόνευτο πολιτισμό εικοσιπέντε τόσους αιώνες πίσω.

Βρήκα στο βιβλίο του διπλωμάτη και συγγραφέα Ρόδη Ρούφου, Οι μεταμορφώσεις του Αλάριχου και άλλα δοκίμια, που ολοκληρώθηκε το 1971 ένα χρόνο προτού αυτός πεθάνει μόλις στα σαράντα οκτώ του χρόνια, τις παρακάτω καταπληκτικές αναφορές στον ...εξωνημένο ορθολογισμό των Ελλήνων:

Π ν ε ύ μ α  και  Π α ι δ ε ί α: Οι περιπτώσεις Σικελιανού, Καζαντζάκη και Συκουτρή είναι αρκετά χαρακτηριστικές για τον συντηρητισμό των Ανωτάτων Σχολών, της Ακαδημίας και της Πολιτείας. Το ίδιο ισχύει για τη Μέση Παιδεία, το πρόγραμμά της, την ιδεολογία που αξιώνεται από τους εκπαιδευτικούς της*.

*[Σε σημείωση στο υποσέλιδο] Τελευταία άκουσα ότι ένας εκπαιδευτικός καταγγέλθηκε στην εκκλησιαστική αρχή της περιφέρειάς του σαν «ορθολογιστής». Κι οι υποστηρικτές του για να τον απαλλάξουν από τη συκοφαντική κατηγορία, έφεραν μάρτυρες για ν’ αποδείξουν πως ο άνθρωπος νήστευε, εκκλησιαζόταν ταχτικά κλπ, και κατά συνέπεια δεν του ταίριαζε ο δυσφημιστικός χαρακτηρισμός…

Θέμα πρόσκληση-πρόκληση για προβληματισμό και περισυλλογή.

 

 

 

 

4 σχόλια:

  1. Πρόκειται για επιπλοκές της πολιτικής ορθότητας και του δικαιωματισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως, η κριτική μέθοδος διδάσκεται και το λέω εκ πείρας! Ποιος όμως έχει τη διάθεση να τη διδάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Νίκος Δήμου δίνει την ουσία του πράγματος σε πέντε σειρές.
    Και όχι βέβαια, ο ορθολογισμός θα έπρεπε να διδάσκεται. Αλλά δεν διδάσκεται στη σύγχρονη παιδεία.
    Και βέβαια άλλο πίστη, άλλο παράδοση και άλλο ορθολογισμός.
    Γιατί η μέθοδος αποκλείει την παράδοση; Άν κάποιος εκτιμά το καλό κρασί δεν μπορεί να του αρέσει το κολύμπι;
    Το λάθος είναι να κολυμπάς πιωμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικέ Φων,
      Πάλι ο Ρούφος απαντά γράφοντας το ίδιο βιβλίο
      [συνδέοντας πια τον συντηρητισμό των Ελλήνων με την παράδοση]
      "Ο Νεοέλληνας συντηρητικός δεν είναι συντηρητικός εξαιτίας ενός συλλογισμού, έστω και λανθασμένου, αλλά γιατί νιώθει αναπόσπαστα δεμένος με την πίστη των πατέρων του, με τις παραδόσεις της φυλή του της οποίας βλέπει τον εαυτό του σαν κομμάτι και συνέχεια, με τη συγκίνηση της σημαίας, της εικόνας με το κερί, του μικρού κλειστού κόσμου της οικογένειας".

      Διαγραφή

Παράκληση να τηρούνται οι κανόνες της πολιτικής σχολίων που ισχύουν. Σχόλια με υβριστικό, προσβλητικό ή παρόμοιο περιεχόμενο δεν γίνονται αποδεκτά και επομένως θα διαγράφονται.