Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

«Έλληνας μπογιατζής»

 

 


Δεν είναι ένας από το σωρό. Δεν είναι όποιος κι όποιος τούτος εδώ. Δεν είναι ούτε ο βασανισμένος Φούτης, ο  «Πολωνός ελαιοχρωματιστής» του Ηλία Παπαμόσχου [ΕΔΩ] ούτε εκείνος ο πονηρός και ντελικάτος που συστήθηκε στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη ως… «μακιγιέρ τοίχων». Αυτός είναι βέρο πράμα. «Μπογιατζής Έλληνας» σου λέει. Όχι αστεία. Και βέβαια, το Έλληνας είναι αυτό που έχει σημασία κι όχι τόσο το μπογιατζής. Τελειωμένα πράγματα. Εδώ δεν μας νοιάζει η δουλειά. Το φρόνημα, το «νταμάρι», η καταγωγή είναι τα λαμπρά διαπιστευτήρια. Όλα τα άλλα έπονται. Ιθαγένεια, στοιχεία ταυτότητας, DNA όλα με τη βούλα: Έ λ λ η ν α ς! (Και μάλιστα με λίγα παραπάνω λάμδα αν είναι κι από Σαλλλλονίκη μεριά ο άνθρωπος…).

Λίγο ο μεγαλειώδης σταυρός που προβάλλει —επί το ελληνοχριστιανικότερον όλως συμπτωματικώς— από το κηδειόχαρτο στο φόντο της κολώνας, λίγο τα γουστόζικα της αγγελίας, με κάνουν να αποπειραθώ να ρωτήσω:

Ξέρει άραγε ο δόλιος «Έλληνας μπογιατζής» πως το μπογιατζής προέρχεται (ντουγρού!) από την τουρκική λέξη boyaci και το μερεμέτια από την επίσης τουρκική  meremet;

Τότε για τί λογιώ Έλληνας μας συστήνεσαι βρε; Εμένα να σου πω τι με νοιάζει για να σε βάλω στο σπίτι μου; Μπολιασμένος είσαι; Άμα δεν είσαι έχασες…

Χαίρετε αγαπητέ κύριε της κολώνας!

 

 

 

6 σχόλια:

  1. Η διαφήμιση ως «Έλληνας ελαιοχρωματιστής» δείχνει την απόγνωση των Ελλήνων του επαγγέλματος αυτού, γιατί οι ξένοι τους πήραν τις δουλειές. Γράφω ελαιοχρωματιστής –ελληνίζοντας το «μπογιατζής»– το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κακόηχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αγορά είναι ελεύθερη Αδυνατώ να πιστέψω πως στη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ θα επέλεγε κανείς έναν επαγγελματία για να του κάνει δουλειές στο σπίτι με βάση την εθνικότητα ή την ιθαγένεια του. Άλλα είναι τα πειστήρια που πρέπει να προσκομίσει ο «μπογιατζής» . Άλλα αναζητά όποιος απευθύνεται σ’ αυτόν ζητώντας τις υπηρεσίες του. Ο «Έλληνας μπογιατζής"» δεν έχασε από τους ξένους τη δουλειά του αλλά …από τον εαυτό του . Στα χρόνια της αδικαιολόγητης ευμάρειας ας προσπαθούσε να είναι αποτελεσματικότερος, τιμιότερος, ανταγωνιστικότερος, πιο ευέλικτος, πιο συνεπής. Τώρα αυτά ίσως τα κάνουν άλλοι.... Η ζωή έχει γυρίσματα-κάνει κύκλους. Δεν τον (τους) λυπούμαι καθόλου. Ας κάθεται λοιπόν εκεί «Επί Κολονώ» όπως μου έγραψε χτες φίλος συγγραφέας. Αν και δεν νομίζω πως έχασαν δουλειές. Όποιος προσπαθήσει να βρει υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, συντηρητή κλιματιστικών ή οποιονδήποτε άλλον τεχνίτη ο μύθος αμέσως θα διαλυθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλληνας Μπογιατζής: ονοματεπώνυμο! Όνομα: Έλληνας, Επώνυμο: Μπογιατζής. Τα στοιχεία του δίνει ο άνθρωπος και μας λέει ότι είναι Χριστιανός (ορθόδοξος ή καθολικός;)
    Το εύρημα με τον τεράστιο σταυρό ευφυές. Νομίζεις βλέπεις κηδιόχαρτο. Ποιός πέθανε πάλι ρε παιδιά τώρα στην εποχή του θανάτου; Για να δούμε από κοντά! Ο Έλληνας ρέ πάει. Ο Έλληνας Μπογιατζής!
    Γιατί ήρθε ο Αλβανός Μπογιατζής, ο Πολωνός και ο Σοβιετικός (για να περιλάβω όλη την τ. ΕΣΣΔ) και όταν ο Έλληνας σου ζήταγε για να σου βάψει ένα δωμάτιο όσα σου ζήταγε ο Αλβανός ελαιοχρωματιστής για να βάψει την πολυκατοικία εσύ διάλεγες φυσικά τον δεύτερο. Ο Έλληνας ας πρόσεχε να μην έριχνε πετσετάκια στα μπουζούκια με γυροβολιές και λέλουδα.
    Στην και ημάς Εσπερίαν και εδώ εις την Σκωτίαν πόχουμε 6 μήνες σκοτάδι το χρόνο οι καμπόυδες (cow boys) λυπάμαι που το λέω είναι οι γηγενείς όπως οι Έλληνες στην Ελλάδα. Το τί φέσι έχω φάει από τους πατριώτες της γυναίκας μου μέσα στα τελευταία δυό χρόνια δεν περιγράφεται. Γι αυτό ο γείτονας έχει Πολωνούς εδώ δίπλα και του φτιάχνουν τον κήπο. Το δικό μου τον έφτιαξαν κάτι καμπόυδες και είναι πεδίο αναφοράς για όλες τις αγριάδες της Σκωτίας. Για το μπάνιο άς μη μπώ σε λεπτομέρειες. Κάποια άλλη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το όνομα Έλληνας υπάρχει για όσους δεν το έχουν υπόψιν (και γνωστός καρδιολόγος της Θεσσαλονίκης ονομάζεται Έλληνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα... Όπως και Αμερικάνος, Βουλγαρίδης, Γερμανός, Αλβανός, Γάλλος, Εγγλέζος κοκ

      Διαγραφή