Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Αλέξανδρος

 

 


Μια μελαγχολική φωτογραφία της Αριστοτέλους τραβηγμένη πριν λίγες μέρες. Οι μαύρες σιλουέτες των ανθρώπων μοιάζει να υποβάλλουν μια σχεδόν απόκοσμη σιωπή και ακινησία. Έχει κάτι από θάνατο. Θυμάμαι πως δυο ιερωμένοι βάδιζαν μαζί στο κάτω μέρος της πλατείας. Ξάφνου ένιωσα πως μαυροντυμένοι όλοι  μέσα στο κόντρα φως θα φαινόμασταν στα μάτια άλλων.

Δεν είχα προσέξει τότε τον ουρανό. Δοξαστικός.  Δαρμένα από ανέμους τα σύννεφα άφηναν πάνω του εξαίσια λεπτές και ανάλαφρες πινελιές.

Αν έπρεπε να βάλω λεζάντα σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν θα ήταν άλλη από  μια φράση της ανοικτής επιστολής της «εξόδου»* ενός περήφανου και γενναίου άνδρα· του Αλέξανδρου Νικολαΐδη:

«Φίλοι μου σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε».

*Προσυπογράφω τα λόγια του Κ. Γιαννακίδη στο Protagon: […] το αποχαιρετιστήριο σημείωμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη θα έπρεπε να διαβαστεί σε όλα τα σχολεία. Ίσως και πριν από την πρωινή προσευχή, ώστε, στη σιωπή που θα ακολουθήσει, να αφουγκραστούν τα παιδιά την ηχώ όσων άκουσαν. Όμως, συμπληρώνω εγώ, πρώτ’ απ’ όλους την επιστολή πρέπει να την διαβάσουν οι μεγαλύτεροι. Για να διδαχθούν τι θα πει αξιοπρέπεια και ηρωισμός στην αντιμετώπιση του τέλους  και τι σημαίνει να παραμένεις αληθινά άνθρωπος…  

 

 

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Άκουσα τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Αλέξανδρου Νικολαίδη δια στόματος της κόρης μου απόψε στο αυτοκίνητο 3000 μίλια μακριά από κεί που ειπώθηκαν. Φανερά συγκινημένη με λιγμό στη φωνή της η Φιόνα μου διάβασε με σπασμένα πιά Ελληνικά το μήνυμα αυτού του λεβέντη που άφησε τόσο πρόωρα αυτόν τον όμορφο κόσμο για έναν καλύτερο ή και το πουθενά! Έκλαψα κι ας μην είχα ιδέα ποιός ήταν. Για το άδικο μαρτύριο του τέλους και για τα μικρά παιδιά και την σύζυγο που άφησε πίσω. Πόση απελπισία και πόση πίκρα αλλά και πόση αξιοπρέπεια και πόση ελπίδα. Πόση αξία ψυχής!
    Άς διδαχτούμε όσοι ακούσαμε το αντίο του Αλέξανδρου.
    Κανείς δεν αξίζει τόση κακοτυχία μονομιάς. Άς ευχηθούμε να έχουν η σύζυγος και τα παιδιά του μόνο καλή τύχη από δώ και πέρα. Άς τους προστατεύει Αρχάγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας συγκλόνισε όλους το μήνυμά του! Θα εμπλούτιζε εξαιρετικά το υλικό των δασκάλων στις πολυσυζητημένες "δεξιότητες" που διδάσκουν, στα αγνοημένη πρόταση για τα "μαθήματα ζωής" που πρότεινε ο Ματθαίος Γιωσαφάτ να διδάσκονται στα σχολεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή