Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Επιστροφή (pushback) στα Κύθηρα…


 

                      Jean-Antoine Watteau, (1684-1721),Ταξίδι στα Κύθηρα

Τελικά, το βίντεο που ανέβασε ο Μηταράκης, με το σπρώξιμο από την τουρκική λιμενοφυλακή μιας βάρκας γεμάτης πρόσφυγες προς την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, όπως μαθαίνουμε από τον «έγκριτο δημοσιογράφο» του Spiegel Γιώργο Χρηστίδη (γνωστό και από την υπόθεση με τις πρόσφατες ελληνικές δολοφονικές επιδόσεις στην νησίδα του Έβρου με τους σκορπιούς) αυτό «είχε δημοσιοποιηθεί πριν από τρία χρόνια και είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία για τη βία κατά των προσφύγων». Σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο «το τουρκικό Λιμενικό έβγαλε απολογητική ανακοίνωση όπου δικαιολογούσε μεν τη βία αλλά με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να σταματήσει αλλιώς το σκάφος των προσφύγων να …κατευθυνθεί προς την Ελλάδα».

Επομένως, οι αθώες περιστερές του τουρκικού λιμενικού εμπόδιζαν με αυτόν το τρόπο το πλεούμενο να φύγει προς την Ελλάδα πράγμα που τελικά δεν κατάφεραν και αυτό μάλλον θα συνέχισε το δρόμο του. Το τι συνέβη στη συνέχεια το γνωρίζουμε συνεκτιμώντας εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και ένα πλήθος από καλοδιατυπωμένες απόψεις άλλων «εγκρίτων»:  Οι άτυχοι πρόσφυγες αφού θα έφτασαν κάποτε, επιτέλους, σε κάποια ακτή στην Ελλάδα συνελήφθησαν από αστυνομικούς, στρατιώτες ή λιμενικούς και αφού κακοποιήθηκαν, γδύθηκαν, ληστεύτηκαν κλπ θα πετάχτηκαν και πάλι στα νερά και θα  πνίγηκαν εκτός εάν επιβιβάστηκαν κακήν κακώς με το ζόρι στην ίδια βάρκα με την οποία είχαν έλθει και προωθήθηκαν (secondary pushback) προς τις ακτές της Τουρκίας όπου τελικά διασώθηκαν. Εκεί θα οδηγήθηκαν ασφαλείς σε κέντρο περίθαλψης και φιλοξενίας προσφύγων γλιτώνοντας από τον βέβαιο θάνατο που τους είχε καταδικάσει η σκληρότητα και αφιλοξενία των Ελλήνων. 

Συμπέρασμα: οι πρόσφυγες φεύγουν από την Ελλάδα κατατρεγμένοι και διασώζονται από τους Τούρκους. Τελεία και παύλα! 

Έτσι και με τις σκηνές από το Διακόφτι στα Κύθηρα Όλες αυτές οι εικόνες της δήθεν διάσωσης των δυστυχισμένων ανθρώπων που παράδερναν νυχτιάτικα μέσα στην «Καταβόθρα» (έτσι λέγεται το τρομερό σημείο με τα απόκρημνα βράχια στο Τσίριγο), με οκτώ μποφόρ ανέμων να φυσομανούν στο ανοικτό πέλαγος, είναι η επιτομή των fake news: Όλοι νομίζουμε πως οι άνθρωποι των Κυθήρων βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν… Αμ δε! Πρόκειται για μύθευμα. Το βιντεάκι της δήθεν διάσωσης το έχουν …ρολάρει ανάποδα. 

Η πραγματικότητα που κρύβεται είναι η παρακάτω: Μόλις πληροφορήθηκαν όλοι εκεί στο νησί ότι το πλοιάριο είχε τσακιστεί στα βράχια, έτρεξαν για χάζι. Παράτησαν τραγούδια, κολιτσίνες, μπριζόλες, τσίπουρα στα τραπέζια σε ταβέρνες και καφενεία κι έτρεξαν περιχαρείς και φιλοπερίεργοι. Είδαν όμως έξαφνα πως οι άθλιοι πρόσφυγες είχαν καταφέρει ν' αναρριχηθούν με κάποιο τρόπο στο νησί. Τους έπιασαν λοιπόν και έναν-έναν βάλθηκαν να τους ξανακατεβάζουν με σκοινιά  πάλι μέσα στο νερό. Επιστράτευσαν μάλιστα κι ένα γερανό για το σκοπό αυτόν ενώ μερικοί, εξίσου δραστήριοι, θάμπωναν με δυνατούς φακούς ή προβολείς στα μάτια τους ναυαγούς σαν τους λαγούς ώστε να ζαλιστούν και να πέσουν κάτω μια ώρα αρχύτερα. Πλην όμως αρκετοί κατάφεραν παρόλ’ αυτά σωθούν  και ν’ ανεβούν πάνω στη νησίδα όπου και βρίσκονται ακόμα αβοήθητοι και παγωμένοι. Αυτό είναι το τέλος και όχι η αρχή του βίντεο που σας δείχνουν. Εκεί κατέληξαν οι άνθρωποι.

Πέντε (ίσως και παραπάνω) σώματα έπλεαν άψυχα πάνω στον νερό μαζί με άλλα λείψανα του ναυαγίου. Δεν φάνηκε το παραμικρό super Puma, ούτε τοσοδά ναυαγοσωστικό, ούτε μια μικρούλα λιμενική άκατος. (Επικαλέστηκαν τις αντίξοες συνθήκες. Τέτοιοι είναι οι Έλληνες!)

Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Όλα τ’ άλλα, όσα ακούτε και βλέπετε, είναι απλώς παραμύθια της Χαλιμάς-Μηταράκη.  

 

ΥΓ. Δεκαέξι γυναίκες κι ένα παιδί  πνίγηκαν (μέχρι στιγμής) σχεδόν κάτω από τις ίδιες συνθήκες την ίδια μέρα στη Λέσβο. Αν λογαριάσετε ότι στην Ελλάδα οι γυναικοκτονίες έγιναν εσχάτως μόδα ελπίζω να γίνεται εύκολα κατανοητό «τις πταίει» στην περίπτωση και αυτού του φρικτού ναυαγίου.

 

 

 

 

2 σχόλια:

  1. Τα είπες όλα φίλε, η Τουρκία νοιάζεται για τους μετανάστες ενώ εμείς τους πνίγουμε. Έλεος...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι όμως, τα fake news είναι όπλο ακαταμάχητο. Που, δυστυχώς, κι εμείς στρέφουμε εναντίον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή