Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ανισόρροπος κόσμος

 

Χωρίς τίτλο, 1999, λάδι σε χαρτόνι, 105×75 εκ., 

(Συλλογή οικογένειας Κώστα Λούστα)

 

Δυο δικτάτορες —ο Ρώσος και ο Λευκορώσος— ετοιμάζονται να καταπιούν την Ουκρανία. Το «προς θυσίαν» έθνος… Το κράτος που «δεν έπρεπε να υπάρχει». Η Αμερική κάνει ασκήσεις επίδειξης δύναμης με ξένα κόλλυβα. Κι η Ευρώπη καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Με αγωνία για το τι θα συμβεί στα Βαλκάνια. Για την τύχη της Μολδαβίας. Για την περίεργη κατάσταση στη Βαλτική και δη σε ότι αφορά Σουηδία και Φινλανδία… Το δε γεύμα της Κυριακής στο Βόσπορο  θα μας πει ευθέως για το πόσο πρέπει να φοβούμαστε ειδικότερα εμείς.

Η Γερμανία, που έχει δανείσει σχεδόν είκοσι χρόνια τον ανεκδιήγητο πρώην καγκελάριό της στην Πουτινική Ρωσία, φρόντισε να μας δέσει για τα καλά σε ενεργειακή εξάρτηση με τη Gazprom. Τώρα  μαζί με τους λοιπούς βόρειους «ευκατάστατους» κραδαίνουν και πάλι τη δημοσιονομική πειθαρχίατο τυφλοσουρτικό σύμφωνο σταθερότητας, ξορκίζουν τον αναπόφευκτο πληθωρισμό και υμνούν τη λιτότητα. Η  δε Deutsche Bank —και με τον αστυφύλαξ και με τον …αγροφύλαξ— μας ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι (κι ας κατηγορείται μαζί με άλλους «κολοσσούς» για 20 δισ. ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος).

Ω Ελλάς… Δέκα χρόνια σκληρής μνημονιακής μέγγενης και ο τρίτος πανδημικός χρόνος να καταλήγουν σε χρέη δυσθεώρητα και αποφάσεις για  εξοπλισμούς (και πάλι…). Και ο Αλέξης να ζητά εκλογές εδώ και τώρα…

Μένω να κοιτάζω τον πίνακα του Κώστα Λούστα… Σοφότατος αείμνηστος φίλος. Ολόσωστα τον έβλεπε τον κόσμο πάντα, με τον «φωτογραφικό του εξπρεσιονισμό»: Καρέκλες που αναπαύονται μετέωρες. Φύση νεκρή, χωρίς σταθερό κέντρο, που γεννά απορίες για το πώς μπορεί να υπάρξει μια τέτοια ανεκδιήγητη ισορροπία ως συνθήκη ρεαλιστική… 

 

 

 

 

3 σχόλια:

  1. 26/02/2022
    Το εξαιρετικά επώδυνο είναι ότι μετά τους Α’ΠΠ, Β’ΠΠ και το τέλος του ΨΠ οι λαοί που ενεπλάκησαν σε αυτούς κατάφεραν να έχουν ηγέτες ανίκανους να συνομιλήσουν μεταξύ τους αλλά και να παραδεχτούν τις αλήθειες που οδήγησαν στους ως άνω πολέμους. Και τώρα βρισκόμαστε πλησιέστερα απο ποτέ μπροστά σε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Που νομίζαμε ότι αποσοβήθηκε το 1990. Αλλά που κανείς από τους ηλίθιους που κυβερνούν αυτή τη στιγμή δεν δύναται να αντιληφθεί ως πιθανή δυναμική εξέλιξη του Ουκρανικού. Στην τελευταία περίπτωση δε θα υπάρξουν μελετητές για να φιλοσοφήσουν άνευ μαλακίας... Στην καλύτερη περίπτωση το Ουκρανικό θα είναι το τέλος της μεσαίας τάξης και μιά απέραντη ανέχεια και ανασφάλεια που ξεκινάει από το «τέλος» της πανδημίας και θα ολοκληρωθεί με πενία, κατάργηση συντάξεων κλπ. Αλήθεια πόσοι θα χάσουν τα ανάλογα στο Πουτινικό κράτος;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθώς ομιλείς αν και καθήμενος σε πυρηνικές κεφαλές...
      [το αυτό και ημείς δυστυχώς]

      Διαγραφή
  2. US President Joe Biden restates that his country will not directly intervene militarily against Russia in Ukraine
    He warns that US forces fighting Russia would mean WW3
    BBC News πρίν μία ώρα.
    Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε!!!
    Άν δείς τί γίνεται στο κεντρικότερο νοσοκομείο της μεγαλύτερης πόλης της Σκωτίας: ψίθυροι και δάκρυα. Πολλές νοσηλεύτριες έχουν συζύγους στα υποβρύχια που έφυγαν πριν κάνα μήνα προς άγνωστη;! κατεύθυνση. Και σήμερα η άρνηση της παραδοχής από τα χείλη του Αμερικανού Προέδρου που σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δυο αρνήσεις μια κατάφαση.
    Το νοιώθουμε όλοι όμως. Ξέρουμε πια πως ό,τι και να πούμε ό,τι και να κάνουμε δεν έχει νόημα. iacta alea est! Περιμένουμε τη λάμψη! Την εκθαμβωτική εκείνη λάμψη και το τέλος. Την ίδια εκείνη που θα δουν στο Βλαδιβοστόκ.
    Τί σημασία έχει; είμαστε εχθροί και μαζί αδέρφια στο θάνατο.
    Μόνο νά ‘μαστε τυχεροί και να μην επιζήσουμε. Αυτό λέμε. Άλλωστε αυτό είναι μάλλον απίθανο.
    Τα παιδιά μου και η Χίλντα κελαηδούν αμέριμνα...δεν τους λέω πολλά πολλά. Σωπαίνω και αφουγκράζομαι, κάνω τον αδιάφορο!
    Είναι σχεδόν απίστευτο. Δέ φοβάμαι!
    Γι αυτό δε φοβάμαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή