Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ο σημαιοφόρος απελαύνεται

 

 Έργο του Χρήστου Μποκόρου

Σαϊντού Καμαρά, ετών δεκαοκτώ. Ασυνόδευτος έφηβος, δεκατετραετής, ταξίδεψε πριν τρία χρόνια από τη Γουϊνέα προς την Ελλάδα. «Φτερό στον άνεμο» διάβηκε: Σενεγάλη, Τουρκία, Αιγαίον, Κάλυμνος (ναυάγιο στις ακτές), ημιεποπτευόμενη δομή φιλοξενίας. Γρήγορη εκμάθηση ελληνικής (ομιλεί Γαλλικά).  Συγκλονιστική (λένε) πρόοδος στο σχολείο («αρίστευσε»). Φέτος θα σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Όπως και πέρυσι.

Πλην όμως, η επιτροπή χορήγησης ασύλου έκρινε ότι αυτός δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή του στη χώρα μας. Και, άρα θα απελαθεί (;). Επομένως, εις το καθ’ ομοίωσιν επανάγαγε, που λέει και η νεκρώσιμος ακολουθία... Θα αναγκαστεί να επιστρέψει σε μια χώρα που κυβερνάται από αλληλο-ανατρεπόμενες στρατιωτικές χούντες και βρίσκεται σταθερά στις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο ως προς την διαφθορά. Σε μια χώρα αναλόγως φτωχή και αθλία φαντάζομαι. Ουαί υμίν, της τυπολατρίας, της μικροψυχίας, της μικρόνοιας και της αναλγησίας το αγλάισμα!

Στη σημερινή μαθητική παρέλαση των Αθηνών, ο σημαιοφόρος του Λυκείου Αγίου Δημητρίου θα κουβαλά, σε ιστό ανεμίζοντας, το γαλανόλευκο σάβανό του.

 

 

5 σχόλια:

  1. Ευελιξία χρειάζεται παντού και ικανότητα να ξεχωρίζεις κάποιες περιπτώσεις. Και να παίρνεις την ευθύνη όταν αποκλίνεις από το γράμμα του νόμου, ακολουθώντας το πνεύμα ενός άλλου νόμου, κατά πολύ ανώτερου... Αυτή η ευελιξία κι η δύναμη είναι που λείπουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουυμε πώς θα πρυτανεύσουν αυτά τα δύο, η ευελιξία και η δύναμη να ακολουθήσεις το πνεύμα του νόμου...

      Διαγραφή
  2. Εκ καταβολής κοντόφθάλμο και φοβικο το νέο ελληνικό κράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή