Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

«Θέλει εξάσκηση η ομορφιά»

 

Η έκθεση με κατασκευές από θαλασσόξυλα του Νίκου Ασλανίδη

 


 

Ο Νίκος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και επί 40 χρόνια καταγράφει ειδήσεις και ιστορίες ανθρώπων που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς. Με την εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια» ανακάλυψε πολλούς καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν με έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτοί τον ενέπνευσαν και παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να κατασκευάζει διάφορα έργα χρησιμοποιώντας κυρίως καραβόξυλα και θαλασσόξυλα.

Εφημερίδα Μακεδονία

 

Έγραψα χτες στον Νίκο Ασλανίδη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του σήμερα στη Θέρμη* «Η αθωότητα των έργων σου με συντρίβει». Γιατί πιστεύω πως και αυτή, όπως και η παιδικότητα, είναι δυσπρόσιτες κατακτήσεις και έπαθλα.

Τα καραβόξυλα, δέντρα που ξεριζώθηκαν ή κάηκαν νικημένα από φωτιά, αέρα και βροχές, φτάνουν χείμαρρο το χείμαρρο, ποτάμι το ποτάμι στη θάλασσα, σαν καράβια στεριανά και ταξιδεύουν, αμαχητί αφημένα, επιστρέφοντας πάλι γιαλό γιαλό σε κάποια ακτή όπου θα τα περιμαζέψει το χέρι του δημιουργού.

Τα σπασμένα καράβια, που λιώνουν αποσαθρωμένα σε ακτές άχρηστα πιά και ξεχασμένα. Τα  έργα των καραβομαραγκών που, για χιλιετηρίδες, πλούτισαν και στόλισαν με τη δουλειά τους  τις θάλασσες με σκαριά θαυμάσια, προσφέρουν τις ξύλινες ψηφίδες τους στα κάδρα ή τις κατασκευές  του Νίκου Ασλανίδη.

 

Δεν απόφυγα να φέρω στο νου μου τον αείμνηστο αρχιτέκτονα και γλύπτη Κώστα Γουζέλη (1951-2016) που ζούσε και διακονούσε την τέχνη του στη Πάρο χτίζοντας σπίτια με τον παλιό τρόπο (χωρίς πισίνες!). Όταν ήρθαν «οι άλλοι», με τα μίνιμαλ και τα εκτυφλωτικά, λευκά ντιζαϊνάτα σαν ανέγγιχτα από ψυχή και ποίηση projects (με πισίνες ασφαλώς όπου δή...), εκείνος έπαψε να χτίζει. Αποφάσισε όμως να χτίσει ...ένα καράβι: Την «Αθηνά» [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]. Ξύλινο σκαρί, με πανιά «ιδιότροπα», εύδρομο. Το τέλειωσε και 3-4 χρόνια αργότερα πέθανε.

Θέλει εξάσκηση η ομορφιά 

είναι η τελευταία  φράση της ποιητικής του συλλογής ΩΔΕΣ- Για τη μπρατσέρα "Αθηνά". Εκεί έγραφε κι ένα ποίημα για τα «ξύλα» που χρησιμοποίησε:

 

ΤΑ ΞΥΛΑ

 

Ακακίες της Κερκίνης

που κόπηκαν στο βουνό

 

Αφρικάνικο ιρόκο

Αφημένο στο Σχιστό

 

Κυπαρίσσι τραβηγμένο

στον Πύργο της Ηλείας στοιβαγμένο

 

Και το πεύκο από τη Σάμο

στο φεγγάρι του κομμένο

 

 

Κάποια ξύλα ροκανίδια, από κείνο το όνειρο της Πάρου  ή άλλα παρόμοια, θα έπεσαν και στα χέρια του Νίκου Ασλανίδη. 

Δεν μπορεί…

 

 

*Έκθεση του Νίκου Ασλανίδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Θέρμης

Διάρκεια έκθεσης 11/12/23 ως 8/1/23

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 19:00

Διοργάνωση : Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη Θέρμης - ΔΕΠΠΑΘ

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης

 

 


1 σχόλιο:

  1. η αθωότητα των έργων και των λόγων συντρίβει.
    για μια ακόμα φορά διασώζεις το ελάχιστο, το κεκαλυμμένο, το που δεν το βλέπει ανθρώπου μάτι, ή κι αν το βλέπει, δεν το κοιτά.
    πώς να μη σε ευχαριστεί κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή